Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 maja 2026, o 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2013, o 15:39 
Użytkownik

Witam
Po obejrzeniu poradnika Pana Mirka dotyczącego układu RTC DS3231. Postanowiłem obliczyć ile będzie wynosił błąd po roku czasu.(o ile sekund czy minut będzie rozbiegał od rzeczywistego czasu) Dodam że niestety nie jestem dobry z matmy bo coś mi źle wychodzi :( :(

Wiemy że ten układ ma dokładność 2ppm.
Więc na początek przeliczyłem to na procenty
(2/1000000) x 100 = 0,0002%
Teraz obliczamy ile rok ma sekund
3600 x 24 x 365 = 31536000sekund
I teraz mnożymy te sekundy przez tą dokładność
31536000 x 0,0002=6307,2sekundy dzielimy przez 60 i to daje nam 105,12minut czyli około półtorej godziny.
To jest nie możliwe żeby aż tyle wyszło. Dlatego proszę o pomoc gdzie tutaj zrobiłem błąd. Bo na pewno zrobiłem.
Niby proste obliczenie ale no coś mi nie wychodzi :(

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2013, o 16:55 
Moderator

Janadamis napisał(a):
31536000 x 0,0002

No tak ;) i tu ci zjadło procenty panie kochany ... a wspominam o tym w poradniku

Cytuj:
31536000 x 0,0002%

widzisz ? czyli

Cytuj:
( 31536000 x 0,0002 ) / 100 = 63,072 s na jeden rok czasu

PostNapisane: 1 gru 2013, o 17:15 
Użytkownik

Ale ze mnie gapa :(
Wielkie dzięki za pomoc. Nie mogę się doczekać jak uruchomię ten zegarek :)
Czyli jest to naprawdę dokładny zegarek skoro tylko minuta na rok :O A po za tym to nie jest na sztywno napisane że po roku akurat będzie ta minuta bo może być 30s albo i mniej.

PostNapisane: 1 gru 2013, o 17:19 
Moderator

Janadamis napisał(a):
A po za tym to nie jest na sztywno napisane że po roku akurat będzie ta minuta bo może być 30s albo i mniej

Dokładnie ;)

PostNapisane: 2 gru 2013, o 14:40 
Użytkownik

Ktos na elektrodzie robił test przez podłączenie równomiernie kilku ds3231. I o ile w teorii wszystko jest OK to w praktyce kilka układów po kilku dniach miało różnicę paru sekund.Zamówiłem 5 układów i jak przyjdą to tez podłączę je wszystkie razem.Zobaczymy jak to wygląda w praktyce.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 15:13 
Moderator

grzeniu 73 napisał(a):
I o ile w teorii wszystko jest OK to w praktyce kilka układów po kilku dniach miało różnicę paru sekund

No tak czyli w ciągu roku wyjdzie kilkanaście sekund - o dżizes, bleee jakie to niedokładne co ? ;) ....

panie - panie - daj pan spokój ;)

PostNapisane: 2 gru 2013, o 15:42 

Jak trzeba czegoś dokładniejszego co za problem http://www.sgitheach.org.uk/ntp.html

PostNapisane: 2 gru 2013, o 15:49 
Użytkownik

Zależy jak bardzo ci zależy na dokładności w moim urządzonku do gromadzenia danych o temp, wilgotności itp w mieszkaniu niby nie potrzebuje niewiadomo jak dokładnego czasu ale trochę mnie wkurzało jak czas mi się przesuwał:P A skoro korzystam z wysyłania danych na zewnętrzny serwer to co za problem przy okazji raz dziennie pobrać sobie czas z serwera? :P I tym samym codziennie rano o godz 8:00 aktualizuje RTC

PostNapisane: 2 gru 2013, o 17:12 
Użytkownik

tam chodziło o to aby wszystkie układy miały ten sam czas,ale byl problem z synchronizacja.Dlatego Ktos sprawdzał dokładność tych RTC.I nie wszystkie z nich były tak dokładne. Jak dla mnie wystarczają układy DS1307,tez maja dokładność kilku sekund na tydzień.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 18:04 
Moderator

grzeniu 73 napisał(a):
Jak dla mnie wystarczają układy DS1307

Jak tobie wystarczą to ok .... przecież nikt ani ci nie każe stosować innych ani nie przekonuje cię do tego na siłę.

ale sorki takim dziwnym stwierdzeniem hmm opowieścią (o testach z elektrody) nie przekonasz raczej nikogo że DS3231 nie jest o wiele wiele dokładniejszy. Powiem więcej nie do końca zdajesz sobie sprawę z różnic - a może nawet niezbyt dokładnie oglądałeś poradnik?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

tym bardziej że w DS1307 (nawiasem mówiąc także bardzo fajnym scalaczku masz zewnętrzny kwarc, który już sam może mieć sporo mniejszą i na pewno ma sporo mniejszą dokładność w ppm) niż optymalizowany temperaturowo DS3231

więc jak mówię - na prawdę z uwagą wysłuchaj poradnika i postaraj się zrozumieć o czym mowa jeśli chodzi o ppm i te obliczenia a także dlaczego duży wpływ ma na to temperatura i o co chodzi z zewn. kwarcami w tym wypadku.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 19:01 
Użytkownik

ale ja przecież tego nie przytoczyłem,żeby kogoś namawiać do kupienia lub pomawiać o kłamstwo.Sam zamówiłem sobie kilka sztuk,żeby potestowac i być może właśnie je będę stosował.Podałem ,tylko i wyłącznie przykład .Nie rozumie tej agresji.Poradnik obejrzałem i dlatego szukałem czegoś więcej w necie i natknelem sie na tamten post.Nikt na sile nie próbował udowadniac ,ze sa do kitu i nie było to żadne porównanie do innych układów.Zresztą post byl z przed kilku miesiecy.
Przepraszam ,ze sie wtrąciłem do tematu.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 20:13 
Moderator

grzeniu 73 napisał(a):
Nie rozumie tej agresji

Jakiej agresji ?

Jeśli tak to odebrałeś z mojej strony to przepraszam oczywiście. No ale wybacz - powołujesz się na jakiś post, na jakiś test, którego efektem są jakieś różnice a na końcu piszesz
grzeniu 73 napisał(a):
Jak dla mnie wystarczają układy DS1307,tez maja dokładność kilku sekund na tydzień.

czym wprost dajesz do zrozumienia, że na podstawie takiego jednego postu z elektrody jasno wynika iż DS1307 mają "też" dokładność kilku sek na tydzień .... już nawet nie chodzi ilu sekund i na ile .... ale jak można tak nierzetelnie oceniać ...

Rozumiałbym jeszcze gdybyś sam zrobił taki test, pokazał układ, warunki porównania, opisał to jakoś fajnie - rozumiem ...

No ale bez przesadyzmu ....

PostNapisane: 4 gru 2014, o 20:29 
Nowy

Nie będę pisał nowego wątku ale zapytam tu .
Czy ktoś testował dokładność tego scalaka podczas pracy na baterii .
bo jak dla mnie to jakaś poracha na resorach ogromnych .
Do pracy na normalnym zasilaniu nie mam zastrzeżeń ale dziś o 8 rano wyłączyłem zasilanie wychodząc do pracy i scalak działał na podtrzymaniu bateryjnym i jak go włączyłem 20:28 zegarek pokazuje 13:49.
czy ktoś z kolegów robił testy i jest w stanie powiedzieć jak to wyglada u was

PostNapisane: 4 gru 2014, o 21:31 
Moderator

Masz rację, "poracha" bo źle coś zrobiłeś

PostNapisane: 4 gru 2014, o 21:36 
Użytkownik

Ja obstawiam błędnie podłączone zasilanie bateryjne układu. Jak bawiłem się z PCF8583 też na początku przeoczyłem drobiazgi i zegar na zasilaniu bateryjnym chodził niedokładnie.

PostNapisane: 5 gru 2014, o 18:05 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Masz rację, "poracha" bo źle coś zrobiłeś

znaczy co zle zrobiłem, sprzętowo bedzie trudno bo korzystam z gotowca http://allegro.pl/modul-pomiaru-czasu-r ... 10267.html zasilanie z baterki jest na nodze baterka ma 3,2v kondzioł na zaslaniu jest i jest sprawny ale on i tak nie ma wpływy przy zas rezerwowym

sprzetowo chyba trudno coś zle zrobić +od baterii do scalaka - na masę
chyba że powie mi kolega co to za drobiazgi które przeoczył bo napisaliście dwa posty nic nie wnoszące .
jesli chodzi o to ze wyprowadzenia nc do masy to wiem i wszystie sa do niej zapięte

PostNapisane: 5 gru 2014, o 18:33 
Użytkownik

no tak ... czekam na testy labolatoryjne ... DSów

Używanie "gotowca" wcale nie oznacza poprawności sprzętowej zwłaszcza masowych czesto nie do końca przemyślanych
konstrukcji z "taniocha markt" tak więc to żadna wyrocznia ...

oczywiście 88% użytkowników na forum uważa że wszystko zrobiło dobrze i w ogóle lepiej nawet od producenta :)
często się jednak okazuje że podłączenie 3ch przewodów (zwykłego uarta) to duży problem ...

dlatego niema co się kolego obrażać i unosić ... czynnik ludzki jest omylny i nic tego nie zmieni :(

PostNapisane: 5 gru 2014, o 18:47 
Użytkownik

brombal napisał(a):
sprzetowo chyba trudno coś zle zrobić +od baterii do scalaka - na masę
No teoretycznie masz rację, ale tylko w przypadku jeśli te małe chińskie rączki co projektowały i lutowały twój układ zrobiły wszystko dobrze :-)
Ja się już spotkałem z gotowymi modułami, które zawierały błędy.

W moim przypadku błędem było właśnie nie podłączenie "wiszących" pinów do GND, brak kondensatorów 100nF zarówno przy zasilaniu od strony VCC jak i zaraz przy pinach zasilania bateryjnego, no i oczywiście dioda.
Może więc warto, abyś spojrzał do noty PDF i spróbował sprawdzić czy aby na pewno nie ma błędów na samej płytce PCB.

Mam nadzieję, że ten post już coś wnosi ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

SunRiver napisał(a):
czynnik ludzki jest omylny i nic tego nie zmieni
Święte słowa i warto zawsze zacząć od siebie :D

PostNapisane: 6 gru 2014, o 13:15 
Nowy

nie obrażam się i nie unoszę temat już rozwiązany znalazłem chwilę czasu i przeanalizowałem układ .
Dla potomnych w tym module nie zastosowano baterii tylko akumulatorek li-ion i po prostu układ musi być długo podpięty do zasilania aby w pelni się naładował . Moje pomiary baterii tuż po odłączeniu zasilania były ok ale po paru godzinach spadało do 0,6v i tu cały problem .
Dzięki wszystkim za pomoc

PostNapisane: 6 gru 2014, o 15:05 
Użytkownik

brombal napisał(a):
Dla potomnych w tym module nie zastosowano baterii tylko akumulatorek li-ion
Fajnie, że udało Ci się rozwiązać problem, ale jak widzisz "kłopot" niejako leżał po stronie sprzętowej tego modułu. Co ciekawe w linku który podałeś jest napisane "zasilanie awaryjne 2032 (w zestawie)" bez sprecyzowania, czy jest samo gniazdo na baterię, czy jest bateria w zestawie, czy też ostatecznie jak u Ciebie akumulatorek w formie baterii pastylkowej. W sumie to bardzo fajne rozwiązanie, ale sytuacja pokazuje jak nieprecyzyjni potrafią być sprzedawcy co często wynika z ich niewiedzy co sprzedają.
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 6 gru 2014, o 16:31 
Użytkownik

brombal napisał(a):
Dla potomnych w tym module nie zastosowano baterii tylko akumulatorek li-ion i po prostu układ musi być długo podpięty do zasilania aby w pelni się naładował

I widzisz kolego kolejny dowód że 100% mam dobrze i układ porażka bo uzywam gotowca ... a jednak jak widzisz nie do końca tak jest
dlatego warto wstrzymać konie bowiem producent wie co pisze , a większość problemów wynika właśnie z :
- naszych błędów
- naszej niewiedzy

-- i to już nie znaczy w tym kontekście że to twoja wina - a czynnik ludzi w postaci chińczyka zawiódł , i nierzetelny opis
sprzedawanego produktu zapewne spowodowany niewiedzą na temat czym się handluje , lub nawet brakiem potrzeby postarania się a szybką chęcią zysku...

Trzeba zawsze sprawdzać wszystko po kilka razy zanim się się wyda osąd podstawowym a wręcz rutynowym powinno być :

Gdy układ nie działa , nie działa prawidłowo to:

1. szukamy własnego błedu (połączenia, przewody, zasilania, montaż płytki)
2. szukamy błędu konstrukcyjnego w modułach
3. To i tak na pewno nasza wina że coś nie działa(sprawdzamy wszystko od początku jeszcze raz)
4. gdy na 100% wszystko mamy dobrze sprawdzamy jeszcze raz (dla świętego spokoju)

Strefa czasowa: UTC + 1