Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lip 2025, o 14:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2014, o 08:07 
Użytkownik

Witam
Wczoraj podłączyłem sobie w układzie testowym P-MOSFET-a w celu sprawdzenia czy dobrze myślę. Układ prosty, typowy czyli wydajne zasilanie, żarówki samochodowe w roli obciążenia, zasilacz regulowany pod bramkę. Jakież było moje zdziwienie, że tranzystor z parametrami katalogowymi Vdss = 55V, Rds=0.02, Id=74A już przy 16A grzał się dość mocno nawet bardzo mocno. Radiator jaki był założony to mały aluminiowy profil na pojedyncza obudowę TO220. Napięcie na bramce w przedziale 10-15V.
Ja rozumiem, że producenci zawyżają parametry i te 74A to strefa marzeń ale, że już przy zaledwie 15A aż tak się grzać? Sprawdziłem napięcie Vds było w granicach 80-200 mV co daje ok 3W! Gdzie w pdf-ie moc to 200W. Czy coś źle podłączyłem, może coś źle mierzę? Obciążenie było statyczne (żarówka) więc żadnych oscylacji, przepięć itp. napięcie na bramce jak wyżej napisałem w przedziale 10-15V czyli też nie powinno brakować.
Chciałem zbudować mostek-H na prąd ok. 20-30A, ale widzę, że mogą być problemy jak dojdą jeszcze zakłócenia i przepięcia od silnika. Zależało mi na maksymalnej miniaturyzacji i chciałem zastosować tranzystory przylutowane do pola miedzi a tu widzę, że się chyba przeliczyłem. Podłączyłem tranzystor N-mosfet w takiej samej konfiguracji i tu przy podobnym prądzie radiator był lekko ciepły. Oczywiście polaryzacja bramki i reszty odpowiednia dla N i inna dla P mosfeta. Czyżby P-mosfety były aż takie "słabe"?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 09:12 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jakim napięciem zasilales układ?

PostNapisane: 21 lis 2014, o 09:21 

Narysuj schemat, bo tak enigmatycznie opowiadasz że ciężko stwierdzić jak podajesz napięcie na bramkę, co to znaczy że 80-200mV ? spadku, albo miernik ci szfankuje, albo pomiar źle robisz.

Zajrzyj w dokumentację Mosfeta, jakie powinno być napiecie na bramce dla pełnego wysterowania mosfeta.
Po za tym maksymalne prądy, napięcia itd. są podawane z warunkami w jakich je badali, podobnie jak parametry typowe.

http://elportal.pl/pdf/k01/54_07.pdf

http://elportal.pl/pdf/k01/55_08.pdf

Co prawda dla kanału N, ale chodzi o zasady

http://www.elportal.pl/pdf/w08_01/45_03.pdf

itd. Polecam lekturę EdW, Sztuka Elektroniki

PostNapisane: 21 lis 2014, o 10:55 
Użytkownik

Cytuj:
napięcie na bramce jak wyżej napisałem w przedziale 10-15V

to 80-200mV to
Cytuj:
Vds było w granicach 80-200 mV co daje ok 3W

Układ jest banalnie prosty, wydawało mi się, że opisałem w miarę składnie, ale chyba jednak nie do końca, już się poprawiam.
Obrazek
a moc traconą to sobie wyliczyłem mnożąc spadek napięcia Vds i prąd 15A czyli 0.2V*15A = 3W. Nie chciałem brać katalogowej wartość Rds tylko realną. W pdf-ie Rds(on) jest opisana jako max 0.02ohm.
Do tranzystora dodałem w prawdzie mały ale zawsze radiator. Zaskoczyło mnie tylko że przy tak "małym" prądzie w stosunku do maksymalnej wartości tranzystor tak bardzo się grzał.
Jak napisałem poprzednio sprawdziłem również wersję z N-mosfetem i tu temperatura była ledwie wyczuwalna.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 21 lis 2014, o 11:04 przez Tom277, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 lis 2014, o 11:09 
Użytkownik

Cytuj:
mimo wszystko mosfety z kanałem P, szczególnie te tańsze to rewelacyjnych parametrów nie mają tj. w porównaniu do swojego brata z kanałem N

no i o tym się chyba naocznie przekonałem.
to nie prawidłowy schemat aplikacji P-mosfeta ? :?:

PostNapisane: 21 lis 2014, o 11:17 

Prawidłowy ;), po prostu zmyliło mnie odwrotne narysowanie ;), stąd mój post szybko zniknął :lol:

Zobacz w dokumentacji Mosfeta na wykresie przy potencjale Bramka-źródło 15V jaka rezystancja będzie na złączu źródło-dren

Po za tym ciężko się odnosić do parametrów, skoro tajemnica co za mosfeta użyłeś.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 11:19 
Użytkownik

squeez tu mnie trochę złapałeś. Zawsze ta teoria to jakoś tak z tyłu zostawała i szczerze mówiąc nie bardzo umiem teoretycznie przeliczyć radiator dla potrzebnej mocy. Zawsze to tak na czuja i organoleptycznie. Jak się tak chwile zastanowić to 3W-owy rezystor to już niezła grzałka. No ale nie myślałem, że można 15A puścić przez tranzystor bez radiatora, no już takim ignorantem teorii to nie jestem. :) Jak napisałem wcześniej zaskoczyło mnie tylko, że aż tak gorący był mój tranzystor, ale to raczej skutek nie przemyślenia wniosków.
Co ciekawe to Rds w tym przypadku to nie 0.02 jak napisał producent, ale ok. 0.013 i mniej (zależy od temperatury). Fakt te 0.02ohm to podana wartość maksymalna przy Vgs10V i Id 38A i pewnie w moim przypadku była by dużo większa właśnie ze względu na temperaturę.

och sorry to jest IRF4905 a swoja drogą to strasznie nie lubię tych "odwrotnych" schematów i prądów podawanych z minusem Id= -...
Toś mi stracha napędził że zrobiłem babola w schemacie.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 11:23 

Oj, no boicie się tego wujka googla, co to ksiądz, to wy go macie wykorzystywać, a nie on was :P

http://ep.com.pl/files/7262.pdf

Resztę części znajdź sam :P

Tom277 napisał(a):
a swoja drogą to strasznie nie lubię tych "odwrotnych" schematów i prądów podawanych z minusem

Dla mnie aktualna postać, jest nieczytelna ;), przez to mój błąd, jestem mimo wszystko wychowany, że dodatni potencjał zawsze jest na górze.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 11:37 

Szukaj tranzystorów stworzonych do sterowania dużymi prądami, tj. dedykowanych do pracy w mostkach H

PostNapisane: 21 lis 2014, o 12:05 
Użytkownik

Cytuj:
że dodatni potencjał zawsze jest na górze.

i jak tak uważam, ale chciałem być taki "porządny" i na szybko nasmarowałem dziwoląga ;)
Widziałem te artykuły nawet mam ten numer EP, tylko to lenistwo :oops: Wezmę się, wezmę.
Jest taki schemat krążący po internecie mostka H gdzie mosfety są łączone w większych ilościach.
Obrazek
W sumie fajny schemat tylko driverem tych mosfetów jest układ HIP4081, a on niestety nie pozwala na wysterowanie 100% PWM-em.

Dziękuję za zainteresowanie.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 13:37 
Użytkownik

@rezasurmar fajny artykuł odnośnie rezystancji cieplnej. Brakowało mi takiej wiedzy. Zawsze na czuja i z termometrem. Często chcąc coś chłodzić bierze się co jest pod ręką, nie znając parametrów takiego radiatora/blaszki
Przykręca i się zastanawia czy styknie czy nie.
Może masz przy okazji coś do obliczania prostych radiatorów/blaszek

PostNapisane: 21 lis 2014, o 13:43 

Cytuj:
Może masz przy okazji coś do obliczania prostych radiatorów/blaszek

Ołówek i kartkę ;)

PostNapisane: 21 lis 2014, o 14:07 

Dlatego ja się nie bawię w blaszki nieznajomego pochodzenia, chyba że do wydzielenia jest ok 1-2W i wiem, że raczej w obudowie będzie dobra wentylacja, a tak, każdy praktycznie radiator ma podane parametry, wystarczy określić maksymalną temperaturę otoczenia, jak również obudowy/złącza i nie są to obliczenia na poziomie studiów ;), ot dodawanie, mnożenie itp. Więc nie wiem co za problem.
To, że trzeba sprawdzić często w praktyce to oczywista oczywistość, bo po pierwsze nie jesteśmy wstanie określić idealnie w jakich warunkach przyjdzie pracować. Ale pomiary i wyliczenia robi się właśnie po to by nie było niespodzianek, a nie na zasadzie, a wsadzę i zobaczę czy się obudowa nie stopi.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 14:28 

Czy w domu, amatorsko czy profesjonalnie podejście mam takie same, w domu szczerze mówiąc mam jeszcze większy margines, bo jak coś robię to rzadko, ale na lata, czyli ma być chłodno i bezpiecznie.

Po za tym radiatory nawet z odzysku można zmierzyć. Większość to raczej popularne przekroje. Dlatego też zawsze robię z zapasem.
Po za tym trzeba mimo wszystko przewidzieć wszystko, a nie huzia na józia z nadzieja że się uda.

Strefa czasowa: UTC + 1