Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 cze 2026, o 19:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2014, o 20:43 
Użytkownik

Cytuj:
A według mnie to właśnie w ob_i_wy lub w przerwaniu masz coś skopane. Stawiam bardziej na funkcję ;-)

Funkcję ob_i_wy(...) zamieściłem w całości powyżej. Uważam że też jest prosta, i nie powinna stwarzać takich problemów Używałem jej w tej formie w moim wcześniejszym projekcie przy odczycie z PCFa nie stwarzała żadnych problemów, jednak tam odczytywałem PCFa bezpośrednio To znaczy na odczyt i konwersję każdej wartości pamięci miałem właśnie oddzielną funkcję. Gdybyś mógł na nią spojrzeć. Może zauważysz coś czego sam nie dostrzegam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:13 
Moderator

Jarosław J napisał(a):
Zrobiłem to w pętli głównej bo tak jest przejrzyściej według mnie niż na te osiem czy dziesięć linijek miałbym tworzyć funkcję.

Powtórzę tylko za kolegą MirkoT ..... niestety takie podejście, (uwierz mi nie pisze tego żeby ci dogryźć bo widzę że się uczysz i szukasz drogi) ... ale niestety to podejście to MASKARA nad masakrami ...

jak tylko dojdziesz do kolejnego etapu programowania to zobaczysz że FUNKCJE to PODSTAWA PODSTAW w C, dlatego od razu słuchaj tych rad które podaje MirkoT bo dobrze prawi

tak samo jak odpalanie tego MILION razy na sekundę - toż samo to stwarza ci już dziesiątki problemów bo nie panujesz nad tym co robisz. Określaj sobie CO I ILE MA TRWAĆ lub CO ILE MA SIĘ WYKONYWAĆ

jak tworzysz funkcję to nadawaj jej nazwę, która coś mówi nie oszczędzaj słów typu

ob_i_wo() .... co to jest ? równie dobrze można by napisać krócej: o_i_w() ... albo jeszcze krócej oiw() albo jeszcze o() .... jak myślisz do czego to prowadzi ? nie dość że sam się w tym gubisz to pokazujesz kod podczas zadawania pytania który jest KOMPLETNIE nieczytelny. Po to pokazuję w Bluegooku podejście gdy tworzę funkcje czy do uarta czy do LCD itp - pisz więcej np:

odbierz_i_wyslij()

nie wiem czy akurat to ma robić twoja funkcja ale podaję ci przykład jak podejść do nadawania nazw - czy to nie byłoby czytelniejsze ? jak myślisz ? szczególnie dla osób którym zadajesz pytanie ....

Jarosław J napisał(a):
Przykłąd MirkoT nie zadziała ponieważ jak już napisałem zmienne mam tylko przez krótką chwilę Jakiekolwiek opóźnienie np delayem, od razu je zeruje i na wyświetlacz trafia 0000.

Gwarantuję ci że zadziała - tylko ty najpierw zrobiłeś błąd jeśli chodzi o sam sposób wyświetlania - a teraz próbujesz robić coś dalej i tak brniesz w kolejne dziesiątki błędów ? po co ? po co .... po co pisać w ogóle dalej kod jeśli nie przetestowałeś sobie POD KAŻDYM względem wyświetlania - a widać że kompletnie tego nie zrobiłeś jak na razie ...

więc moja porada - odłóż na chwilę ten kod na bok

załóż nowy projekt testowy

i stwórz w pętli głównej (Uwaga!) Timer programowy i za jego pomocą zmieniaj dane na wyświetlaczu co sekundę i sprawdź jak się zachowuje wyświetlanie - jeśli źle - to schodzisz o poziom niżej do swojego piekła i naprawiasz wyświetlanie rozumiesz ?

to KOMPLETNIE nie ma NIC wspólnego z tym czy ty umiesz jakieś tam dane przepisać z unii czy nie ... zrozum kompletnie nic ...

więc trzeba zrobić w tył zwrot i taką drogą iść dalej ...

obejrzeć też poradnik z bloga o pułapkach programowych:
http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/pu ... ednej.html

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:19 
Użytkownik

Dzięki Mirku! Poświecę dzisiejszy wieczór na ustalenie tego wszystkiego, cofnę się jak mi doradziłeś i zacznę od pewnego momentu od nowa.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:23 
Moderator

Jarosław J napisał(a):
i zacznę od pewnego momentu od nowa.

Tutaj na tym etapie sprawdzania przyjrzyj się przykładowi z BB multipleksowania ale też koniecznie rzuć proszę okiem na rozdział "Wstęp do systemów czasu rzeczywistego" żeby zobaczyć co to znaczy odpalać timerki programowe i robić kilka rzeczy naraz w pętli głównej - każda w swoim czasie i na pewno nie milion razy na sekundę bo to cię właśnie gubi wbrew pozorom - to uproszczenie, jak je nazwałeś.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:27 
Użytkownik

Jarosław J napisał(a):
Oto zawartość pliku d_led.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie bardzo wiem po co robisz takie kombinacje alpejskie no ale może jest w tym jakiś sens.
No to zobaczmy. Przypuśćmy że jest 17:21:35
Wtedy do swojej funkcji przekazujesz 1721, 35, 0, 3
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

co dzieje się w funkcji
pierwszy if się wykona bo znak == 0
a w tym ifie else bo liczba_dw>999
otrzymamy cyfra1=1
Następny if się nie wykona bo liczba_dw>999
za to wykona się else i co otrzymamy?
cyfra2=liczba1/100
tylko pytanie ile wynosi liczba1?
Bo jakoś nie widzę do tej pory żebyś przypisywał jej jakąś wartość.
A ponieważ to zmienna lokalna to mamy jakąś wartość losową.
To chyba tu już jakiś babol się wkrada?

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:35 
Użytkownik

Przeglądnę sobie to jeszcze raz. Przekonaliście mnie Opiszę jak należy.
Funkcja ob_i_wy znaczy oblicz i wyświetl Kiedyś walczyłem z tym i musiałem tę zmienną liczba1 zdefiniować żeby móc przeprowadzić jakieś działanie dzielenia w dalszej części kodu. Postaram się ułożyć to wszystko, wrócić i Was zaskoczyć :) (choć wolałbym nie wracać :))

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:39 
Użytkownik

A my wolelibyśmy, żebyś wrócił!
I swoją wiedzą dzielił się z innymi i starał się pomagać
mimo, że tak jak np. ja i inni Koledzy na forum.
Choć ja to akurat wiedzę mam maluteńką...

PostNapisane: 18 lis 2014, o 18:35 
Użytkownik

No i wracam. Skończyłem dziś systematyzowanie kodu Teraz plik main wygląda tak:

język c

natomiast wyczyszczony plik do obsługi LCD wygląda tak:

język c

Trochę jednak rozjechało formatowanie. Niestety nic - dosłownie nic nie zmieniło się w działaniu programu Nadal wyświetla godzinę na tle słabiej żarzących się zer.

Zauważam nadal jeszcze takie zjawisko:

Jeżeli w pętli głównej do funkcji wyświetlającej wpiszę na przykład takie wyrażenie:
język c

wszystko wyświetla się pięknie.
Tak samo wszystko działa, jeśli wyświetlę zmienną jako argument, której nadam wcześniej jakąś wartość.

język c

Kiedy poszedłem o krok dalej i przy pomocy takiego kodu w pętli głównej :

język c

Chciałem tym osiągnąć to, żeby względnie wolno, tak aby dało się zauważyć jak zmienia się wartość licznika, widoczne były kolejne cyfry na wyświetlaczu.
Niestety to co zobaczyłem to tylko cyfrę 0001 Tak jakby utknęło na delayu. Ale nic. Usunąłem delaya Pomyślałem, że najwyżej będę widział tylko najwolniej zmieniającą się pierwszą cyfrę na wyświetlaczu.
Zobaczyłem jednak liczbę 0088 ze słabiej świecącym się segmentem "E" Tak więc wyciągam wniosek, że liczenie odbywa się. Jednak wiem, że uint_16_t potrafi zliczyć więcej niż do 99 (co sugeruje wynik) wiec ponownie wprowadziłem opóźnienie tym razem _delay_ms (10); Tym razem wyświetliły mi się trzy zera od lewej i na miejscu jedności cyfra 2 nałożona z cyfrą 1 Taka litera d z segmentem a. Wrodzona dociekliwość zmusiła mnie do zwiększenia opóźnienia, jednak większej wartości _delay_ms_ (50 dał mi stały nie zmieniający się wynik 0001.

Choć funkcja delay_ms() jest raczej niezawodna, postanowiłem za radą kolegów powołać przerwanie od przepełnienia licznika. Korzystając z mkAVRCalculator, i z zakładki AVR Timer Calculator postanowiłem skorzystać z przerwania od timera 1 w trybie normal jak wynika z tablicy z Wówczas będę miał przerwanie co 10 ms co przy ciągłym dodawaniu będzie dało mi możliwość zaobserwowania zmian nawet tej najszybciej zmieniającej się cyfry.

Obrazek

Więc w main'ie zrobiłem to tak:

język c

Wynikiem jest, zmieniająca się z częstotliwością 100 hz cyfra "0" na przemian z "1"

Nie wiem co jest powodem takiego zachowania

Wyświetla mi prawidłowo zmienne stałe więc program do LCD (musi być) raczej jest OK.
Nie zwiększa mi prawidłowo zmiennych w pętli ani przerwaniem ani delay'em

Jakie wnioski z tego wyciągać. Co mi radzicie jeszcze sprawdzić
Jeśli to obsługa wyświetlacza LED, to o czym zapomniałem. Nie mam zupełnie pomysłów
i brakuje już mi nerwów. Programy nie są obszerne, napisałem je wydaje mi się że przejrzyście więc
bardzo proszę rzućcie na nie okiem.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 19:07 
Użytkownik

Możesz jeszcze przypomnieć na jakim to jest procesorze?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

A, wyrzuć do testów wszystkie includy których w tych początkowych testach
nie potrzebujesz. np 1wire, eeprom, ir... itd.
Zostaw tylko to co niezbędne na tym etapie

PostNapisane: 18 lis 2014, o 19:11 
Użytkownik

Atmega 32 taktowana zewnętrznym rezonatorem 16 MHz

Wywaliłem wszystko co zbędne - bez żadnych zmian.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 19:30 
Użytkownik

Jeszcze jedno pytanie (bo nie pamiętam czy już pytałem wcześniej).
Czy masz niebieską książkę Mirka?

PostNapisane: 18 lis 2014, o 19:38 
Użytkownik

tak w stopce mojej jest napisane.

PostNapisane: 19 lis 2014, o 22:01 
Użytkownik

Hej Poradziłem sobie z problemem poprzez wyłączenie Timera2 Nie wiecie może dla czego nie mogę go uruchomić? Może komunikacja TWI go wykorzystuje choć przejrzałem bibliotekę i nie widzę. Na razie wyłączam, ale przydałby mi się bardzo, wiec jeśli wiecie co to za konflikt to dajcie znać.

Dodam tylko, że ustawienie preskalera nic nie zmienia dopiero jak zezwolę na przerwania od przepełnienia to takie rzeczy się dzieją.

język c

PostNapisane: 19 lis 2014, o 23:06 
Moderator

Jarek - mówię ci ;) przemyśl ten zapis:

język c

;) oj przemyśl - jak zobaczysz o co chodzi to się sam uśmiejesz :D

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

o jo jooooj - i nie tylko ten zapis - ..... robisz babole trudne do wyłapania bo to jak dysleksja wygląda ;) nie obraź się ale strasznie czeskie błędy popełniasz - więc skup się na tym co jest nie tak w tym zapisie - dojdź do tego sam - to ZROZUMIESZ a jak podpowiem to ZAPOMNISZ i po czasie znowu będziesz to robił

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 lis 2014, o 23:28 
Użytkownik

Kurde aż przekląłem... A i uśmiałem się też. Gdybyś był obok, nie zdziwiłbym się gdybyś mnie niebieską i zieloną książką zdzielił przez łeb. Pozostaje mi tylko zwalić winę na zmęczenie. Po oczywistej poprawce, wszystko śmiga. Ja już szukałem podobnych tematów i na bliźniaczej stronie wyszło, że ktoś miał skopaną atmegę. Już wymieniłem ją na nową i to samo. Nie wiem skąd wziąłem ten zapis, ale na pewno bezmyślnie skopiowałem i wkleiłem. Aż sam jestem ciekaw skąd. Wielkie dzięki Zapis preskalera też poprawiłem.

PostNapisane: 19 lis 2014, o 23:38 
Moderator

;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1