Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 07:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2014, o 20:13 
Nowy

Dziękuję, działa dobrze.
Mam też dodatkowe pytanie, bo w zasadzie przeczytałem, że można na atmega2560 uruchomić 12 16-bitowych PWM stąd kupiłem płytkę Arduino MEGA2560. Zacząłem przeglądać dataszit i poustawiałem odpowiednie bity w rejestrach ale jak to zwykle nie działa. Nadmienię, że wcześniej programowałem trochę Atmega8 i Atmega32 i tam chodziło bez problemu od zaraz. Wkleję kod.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2014, o 23:14 
Nowy

W powyższym kodzie jest mały błąd odnośnie ustawienia kierunków w rejestrze DDRL w rezultacie ustawiane było tylko wyjście PL3 ale to i tak nie ma znaczenia. Po przestawieniu bitów WGMn3 w rejestrach na 0 udało mi się uruchomić 10-bitowy PWM ale to i tak nie rozwiązuje mojego problemu, a jak ustawie tylko rejestry timerów na 16-bitowy FastPWM i wpisując jakąkolwiek wartość do rejestrów OCRnA/B/C na wszystkich pinach związanych z rejestrami jest stan wysoki. Starałem się przeczytać i zrozumieć na tyle ile mogę notę katalogową odnośnie FastPWM ale nic szczególnego nie wyłapałem nie wiem dlaczego to nie działa.
Jeszcze dodam po co mi te 12 kanałów potrzebuję zrobić z nich DAC.

PostNapisane: 23 mar 2014, o 21:14 
Użytkownik

U mnie działa taka wersja FastPWM co prawda dla PWM na porcie B (PB7, PB6, PB5) ale sądzę że nie będzie problemu dorobić resztę.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

powyższe wypociny dotyczą tryby 14 jeśli chciałbyś tryb 15 to trochę inaczej wygląda kwestia określenia wartości TOP zamiast ICR1 maksymalna wartość ląduje do OCR1A... przynajmniej tak mi się wydaje ;)

PS. prośba do adminów o wydzielenie do innego tematu od postu http://forum.atnel.pl/topic5640.html#p75091 bo temat o leonardo a od tego postu tyczy sie arduino mega2560... oczywiście jeśli to możliwe ;)

PostNapisane: 24 mar 2014, o 22:31 
Nowy

Dzięki działa!

Rozumiem, że w ICR1 ustawiamy TOP np: 0xFFFF i później możemy manewrować wypełnieniem od 0 do 0xFFFF poprzez rejestry ORC1A/B/C. Wszystko jasne tylko....
jak ustawiałem PWM na ATmega8 i ATmega32 nie wpisywałem nic do rejestrów ICR. Ustawiałem tylko bity WGM na FastPWM 16bit i wypełnienie regulowałem od razu rejestrami OCR i działało więc to mnie wprowadziło w zakłopotanie bo tu już podobnie nie było a nie udało mi się tego wychwycić w nocie katalogowej.

PostNapisane: 17 lis 2014, o 22:37 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Mam pytanie ,czy dostałeś odpowiedź na to pytanie na tym forum?

PostNapisane: 17 lis 2014, o 22:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Decimus napisał(a):
Mam pytanie ,czy dostałeś odpowiedź na to pytanie na tym forum?

A do kogo to pytanie było skierowane ;)?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1