Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 19:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2014, o 21:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cześć!
Mam problem ze skalowaniem płytek na poziomie wydruku - przynajmniej tak mi się wydaje. Wszystko robię w programie KiCad. Niestety jest tam jakiś błąd i nie da się zrobić sprawnego wydruku z poziomu samego programu więc muszę kombinować...

KiCad > eksport do SVG > InkScape > wydruk do pliku PDF > wydruk PDF'a

Do momentu InkScape wszystko wydaje się być w porządku, w zapisanym PDFie nie mam jak sprawdzić wymiarów. Przy niewielkich płytkach to nie byłby problem, ale przy płytce która według projektu ma 203,2mm wydruk jest pomniejszony o około 2mm, a przy 416.23mm jest już różnica około 5mm. Przy drukowaniu PDF'a zaznaczam "Faktyczny rozmiar".

Ma ktoś jakiś pomysł? Może też ktoś się natknął przypadkiem na taki problem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2014, o 22:06 
Użytkownik

kRetman4 napisał(a):
Cześć!
Mam problem ze skalowaniem płytek na poziomie wydruku - przynajmniej tak mi się wydaje. Wszystko robię w programie KiCad. Niestety jest tam jakiś błąd i nie da się zrobić sprawnego wydruku z poziomu samego programu więc muszę kombinować...

KiCad > eksport do SVG > InkScape > wydruk do pliku PDF > wydruk PDF'a

Do momentu InkScape wszystko wydaje się być w porządku, w zapisanym PDFie nie mam jak sprawdzić wymiarów. Przy niewielkich płytkach to nie byłby problem, ale przy płytce która według projektu ma 203,2mm wydruk jest pomniejszony o około 2mm, a przy 416.23mm jest już różnica około 5mm. Przy drukowaniu PDF'a zaznaczam "Faktyczny rozmiar".

Ma ktoś jakiś pomysł? Może też ktoś się natknął przypadkiem na taki problem?

Niedawno był taki temat na forum. Doszliśmy do wniosku w tamtym temacie, że problem leży w formacie PDF. Proponuje eksportować do plików graficznych

PostNapisane: 15 lis 2014, o 22:35 
Użytkownik

Taki właśnie problem miał kolega z Eagle'em i jak napisał kolega WoodPaker problemem było eksportowanie do pliku PDF. Kłopot objawiał się tym, że jak projekt płytki był na tyle duży, że wymiarami zbliżał się do rozmiarów wybranego formatu A4 to automatycznie skalowany był wydruk, aby się zmieścił na kartce.
Rozwiązaniem jest więc albo ustawienie marginesów na 0 i może wtedy się zmieści, a jak nie to próba eksportu do pliku graficznego - w tym przypadku nie występuje skalowanie.
Jeśli jednak projekt po prostu nie mieści się na A4 no to trzeba wybrać format A3 i na takiej drukarce drukować niestety. Chyba innego wyjścia nie ma.
A jakie dokładnie wymiary ma Twoja płytka?

PostNapisane: 15 lis 2014, o 22:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jedna płytka, z którą obecnie walczę ma dokładnie 203,2mm więc bez problemu wchodzi na format A4. Po eksporcie płytki do SVG odpalam ją w InkScape i tam wymiary płytki wychodzą nawet większe niż w KiCadzie bo 203,35mm ale to być może chodzi o grubość linii krawędziowej. Wyeksportowałem płytkę do PNG i jak wydrukowałem to ścieżki nie miały już ostrych krawędzi tylko były rozmyte, jakbym zapisał to do JPG, a przy okazji problem rozmiaru był ten sam.
Druga płytka ma, jak wyżej, 416.23mm i jest to najszersza płytka jaką mam w planach. Na razie walczę z tą mniejszą bo mniejsze zużycie papieru na testy :)

PostNapisane: 15 lis 2014, o 23:18 
Użytkownik

Ja jak eksportuje z Eagle do PNG lub TIFF to wybieram rozdzielczość 2400 dpi co jest w zupełności wystarczające, ale domyślnie jest np. 150 co oczywiście daje beznadziejną jakość pliku.
Tak z ciekawości zapytam a z jakiego programu próbujesz drukować ten plik PNG i czy są jakieś może opcje dostępne np. export całej strony/projektu albo tylko zaznaczony fragment?
Dopytuję, gdyż nie znam i nie posiadam Kicad'a.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 12:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z KiCada eksportuję do pliku SVG, który następnie importuję w programie InkScape, i tam jest opcja wydruku (nie wiem czemu po wybraniu drukarki w ogóle nie wysyła do niej pliku, dlatego drukuję do PDF) albo "Eksportuj jako bitmapę" i wtedy wybieram czy eksport strony, obrazka, czy obszaru itd. Ale co bym nie wybrał to drukuje w pomniejszeniu.

PostNapisane: 17 lis 2014, o 08:23 
Użytkownik

Na pewno jakieś rozwiązanie musi być. Może spróbuj zainstalować jakiś dobry wirtualny sterownik drukarki typu PDF Creator lub np http://www.dopdf.com/pl/ choć tego nie testowałem bo generalnie PC-ta używam tylko do Eclipse'a i programowania AVR.
Jak rozumiem nie masz możliwości wydrukowania bezpośrednio z KiCad'a na drukarkę?

PostNapisane: 17 lis 2014, o 13:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Właśnie plik PDF tworzę w InkScape za pomocą wirtualnej drukarki "PDF Creator", jest w programie opcja zapisu jako PDF ale niekoniecznie chce poprawnie działać.
Problem z KiCadem polega na tym, że jest błąd w samym programie i nie da się wydrukować płytki w takiej samej wersji jak jest narysowana. Wygląda to tak, że pola lutownicze są zgodne z zaprojektowaną płytką, a wszystkie linie są jednej grubości i są super cienkie. Stąd cała walka z eksportowaniem do innych plików, programów itd.

PostNapisane: 21 lis 2014, o 15:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak mi sie przypomnialo... kiedys mialem ten sam problem ze skala z AutoCADem. Jak drukowalem bezposrednio z programu to bylo dobrze, ale ze wzgledu na rozmiar projektu musialem go podzielic na kilka kartek A4 i wtedy wszystko wychodzilo powiekszone. W koncu proporcjami (a jednak matma sie przydaje! :D ) wyliczylem ze przy drukowaniu PDFa musze ustawic wielkosc 96,xxx% i dopiero wychodzi dobrze. Chyba tym razem tez tak bede musial drukowac :)

Strefa czasowa: UTC + 1