Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2014, o 18:53 
Nowy

Witajcie drodzy forumowicze :) Jestem bardzo początkujący w dziale programowania mikrokontrolerów avr, już niedługo będę wybierał temat pracy magisterskiej. I tutaj pytanie do Was, w większości doświadczonych elektroników. Swoją praca mgr. chciałbym oprzeć na projekcie właśnie na uC avr. Tylko jaki projekt.... tu mam nie mały problem. Coś nie za trudnego ale też nie za banalenego. Chociaż wolałbym coś prostego niż pisać jakiś spam jak 90% studentów na mojej uczelni :) Bardzo was proszę o propozycję :) pozdrawiam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lis 2014, o 19:38 
Użytkownik

Hey ,

Jako , ze zajmuje sie hobbistycznie elektronika moglbys np wybrac sobie przyszlosciowy temat. Automatyzacja domu w oparciu o mikrokontrolery AVR (tutaj na forum jest duzo projektow z ktorych moglbys czerpac inspiracje ) sterowana aplikacja C# (lub np HTML5).

Daj znaka jak juz cos ciekawrgo znajdziesz

PostNapisane: 16 lis 2014, o 19:44 

Teraz promotorzy nie dają wykazu tematów? A po drugie, przepraszam Cię bardzo nie obraź się ale ja jestem jeszcze z bardzo starej szkoły i trochę mnie otrząsa jak czytam
Kaim napisał(a):
Coś nie za trudnego ale też nie za banalenego. Chociaż wolałbym coś prostego niż pisać jakiś spam jak 90% studentów na mojej uczelni

Przecież masz uzyskać jak się domyślam tytuł mgr inż. ? Czy to kierunek elektronika jest?

PostNapisane: 16 lis 2014, o 19:47 
Użytkownik

wojtek napisał(a):
Teraz promotorzy nie dają wykazu tematów?

Dają, dają
wojtek napisał(a):
A po drugie, przepraszam Cię bardzo nie obraź się ale ja jestem jeszcze z bardzo starej szkoły i trochę mnie otrząsa jak czytam

Mnie jako siedzącego "po drugiej stronie" jeszcze bardziej telepie

PostNapisane: 16 lis 2014, o 19:55 
Nowy

Panowie, nie wiem czy wiecie na jakim poziomie jest dzisiejsza edukacja nawet na studiach nic nie uczą... oczywiści promotorzy podają tematy, ale to jest czysty spam wszystko przepisać i tyle to nie dla mnie :) Każdy student ma prawo sam sobie wybrać temat z dziedziny która studiuję. Studiuję elektronikę, mogę z ręka na sercu przyznać że nauczyłem się więcej o elektronice u siebie w warsztacie niż na studiach. Zainteresowały mnie uC i dlatego ten post.

Pomysł z inteligentnym domem bardzo ciekawy :)

PostNapisane: 16 lis 2014, o 20:02 

Kaim napisał(a):
Panowie, nie wiem czy wiecie na jakim poziomie jest dzisiejsza edukacja nawet na studiach nic nie uczą...
Bez obrazy ale na studiach trzeba samemu się uczyć, a nie czekać aż kawę na ławę podadzą - trzeba wiedzieć po co się idzie studiować.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 20:17 
Użytkownik

U nas odradzali robienie czegoś na AVR z tego względu, że jest masa gotowców w internecie i później pytaniami mogą uwalić na obronie. Co do tematów prac to faktycznie teraz promotorzy dopasowują je pod studenta. Rozmawia z Tobą co umiesz, co lubisz i tak dobiera temat żeby obie strony były zadowolone. No chyba, że komuś nie zależy i bierze pierwszy lepszy.
Inteligentny dom to wg mnie bardziej praca opisowa niż projektowa. Jest teraz tak wiele rozwiązań, że nic własnego nie wymyśli i znów się robi kłopot.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 20:47 
Użytkownik

matty24 napisał(a):
nteligentny dom to wg mnie bardziej praca opisowa niż projektowa. Jest teraz tak wiele rozwiązań, że nic własnego nie wymyśli i znów się robi kłopot

Uwierz mi , ze moglbys byc zaskoczony. Tak naprawde do takiej pracy inzynierskiej kierowalbys sie wg mnie "swoja wizja" inteligentnego domu. Oczywiscie , ze niektore rzeczy ktos mogl wymyslic ale na pewno sa takie , ktore dzieki Twojej wyobrazni bylyby unikatowe.

No i jesli temat by Cie wciagnal - to obronilbys sie lekka reka :)

@ Kaim : moglbys moze napisac co zostalo Ci podane jako opcja do pracy ? Chociaz kilka (pytam z ciekawosci )

PostNapisane: 16 lis 2014, o 20:52 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Uwierz mi , ze moglbys byc zaskoczony. Tak naprawde do takiej pracy inzynierskiej kierowalbys sie wg mnie "swoja wizja" inteligentnego domu. Oczywiscie , ze niektore rzeczy ktos mogl wymyslic ale na pewno sa takie , ktore dzieki Twojej wyobrazni bylyby unikatowe.

No i jesli temat by Cie wciagnal - to obronilbys sie lekka reka :)

U mnie na roku koledzy wybierali inteligentne domy, ale promotor jednemu zaproponował opisową pracę a drugiemu tylko jeden moduł zrobić ale dobrze rozbudowany a nie wszystko po łebkach. No ale masz rację, że jak kogoś to kręci to czemu nie :)

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pytanie - ile masz na to czasu. Szczerze? Rozumiem pracę inżynierską i "jestem początkujący". Sam robię inżynierkę z wykorzystaniem AVR, bo dzięki temu jestem dodatkowo zmotywowany do nauki :D I tu rozumiem wybrać sobie temat, który Cię interesuje, żeby się jeszcze czegoś nowego przy tym nauczyć. Ale praca magisterska? Chwalę to, że chcesz robić coś innego, niż większość papierowych magistrów, z drugiej strony od magistra wymaga się jednak czegoś więcej. Rozmawiałem kiedyś z moim opiekunem pracy inż. na ten temat. Jeśli np. tematem pracy inżynierskiej jest sieć pomiaru parametrów środowiska (czyli np. po prostu ładujemy sobie do czujnika termometr, barometr i higrometr, i robimy mastera, który dane zbiera), to już w pracy magisterskiej wymagane by było rozwinięcie tego. Można by było zrobić jakieś algorytmy predykcji (prognozowanie pogody) i porównać je, który jest bardziej powtarzalny, dokładny, itd.

Niemniej jednak lepszy temat "praktyczny", niż "teoretyczny". Można pójść w tę stronę, jak mówił kolega wyżej - automatyzacja/sterowanie w domu. Realizacja kilku modułów takiego inteligentnego domu, to całkiem fajna sprawa by była i myślę, że mógłbyś się sporo nauczyć. Aplikacja na smartfona czy komputer. Do tego sterowanie np. roletami (albo jakieś czasowe, albo czujnik zmierzchowy, albo cuś innego), bramą i oświetleniem.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Moze ja też wtrące swoje parę groszy...

Kaim napisał(a):
Panowie, nie wiem czy wiecie na jakim poziomie jest dzisiejsza edukacja nawet na studiach nic nie uczą...

Jakby Ci to powiedzieć żeby Cię nie urazić... Ja jestem teraz na etapie robienia pracy inżynierskiej. Nic takiego w sumie bo robię symulator zmywarki na sterowniku PLC firmy fatek do którego odpowiednie komendy mają lecieć po ethernecie z panelu operatorskiego weinteka. Pracę to wymyślił sobie mój promotor gdy do niego poszedłem się spytać czy ma jakieś ciekawe tematy. Nie miałem zielonego pojęcia o sterownikach PLC, przesyle danych po ethernecie itd. ale to są studia Panie Kolego. Po to tam idziesz żeby brać z biblioteki książki i czytać. To nie podstawówka. Nikt za rączke Cię nie będzie prowadził. W dodatku chcesz uzyskać magisterium co jest tytułem naukowym więc jeżeli doszedłeś do inżyniera a nie potrafisz programować i chcesz coś oklepanego to nie chce wiedzieć jakim sposobem się do tego inżyniera doczłapałeś. Chcesz pomysł na pracę magisterską? Pochodź do swoich promotorów i popytaj. A przede wszystkim weź się za naukę.

Poziom ambicji dzisiejszej młodzieży sięgnął dna, wstyd mi za moich rówieśników.

Pozdrawiam

PostNapisane: 16 lis 2014, o 21:26 

Pozwolę sobie wkleić komentarz obrazkowy ;)

Obrazek

PostNapisane: 16 lis 2014, o 22:08 
Nowy

Dobra sorry Panowie nie było tematu widzę duży hejt z waszej strony. Szkoda było zakładać temat....

Skoro chce zrobić projekt to znaczy, że coś jednak robię a nie tylko chodzę na wykłady. Ale mniejsza z tym. Dzieki.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 22:12 

Bez urazy, to nie hejt, to tylko komentarz do poziomu dzisiejszych studentów :(, oraz totalnie braku ambicji by umieć coś więcej niż tylko zakres programowy.

PostNapisane: 16 lis 2014, o 22:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Bez urazy, to nie hejt, to tylko komentarz do poziomu dzisiejszych studentów , oraz totalnie braku ambicji by umieć coś więcej niż tylko zakres programowy.

Ja rozumiem jakby to o inżynierke chodziło. Ale na studia magisterskie to już moim zdaniem coś ambitniejszego jak dyplom powinno się wybrać. Np na jakimś 32 bitowcu albo pokazanie ile maksymalnie z poczciwego avra da się wykrzesać...

PostNapisane: 16 lis 2014, o 23:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Proszę bardzo, przykładowe propozycje tematów prac magisterskich, z jednej z uczelni (tematy prawdziwe, nie wyssane z palca, kierunek Elektronika):

- Inteligentna kamera cofania
- Stacja pogodowa z interfejsem bezprzewodowym
- Układ do generacji i akwizycji sygnałów w tomografii impedancyjnej
- Oświetlenie dynamiczne wspierające naturalną aktywność człowieka

PostNapisane: 16 lis 2014, o 23:27 
Użytkownik

Ja ostatnio dostałem opiernicz od studenta, że zadaje pytania ze szkoły średniej, a przecież w książce tego nie było... Ech... Brakuje mi czasów gdy student/uczeń wiedział co to dyscyplina...

A co do pracy. Proszę bardzo. Zrób robota do badań nad kinetyką uwalniania środka aktywnego z ciała leku. Takie cosie co prawda są już zrobione ale kosztują po 500 000 zł. Możesz się wykazać i zrobić coś takiego na AVR

PostNapisane: 16 lis 2014, o 23:37 
Użytkownik

Cytuj:
Bardzo was proszę o propozycję

Może ten wykaz chociaż troszkę Ciebie naprowadzi:

http://ise.wel.wat.edu.pl/index.php?option=com_phocadownload&view=category&download=17:wykaz-tematow-prac-dyplomowych-inzynierskch-w-roku-20142015&id=4:tematy-prac-koncowych&Itemid=55

Wydaje mi się, że temat nr 30 na 1 stronie jest bardzo ciekawy i jak najbardziej realny na AVR.

PostNapisane: 17 lis 2014, o 09:49 

@WoodPaker - a ja kiedyś dostałem "opiernicz" od wykładowcy bo: "tego nie ma w programie, nie będzie na zaliczeniu to po co Pan pyta"... także są dwie strony medalu.

System szkolnictwa nie wspiera ambitnych prac. Semestr dyplomowy trwa 6m-cy, zajęcia są normalnie, przedłużanie jest płatne. Wcale się nie dziwię, że mało kto chce ryzykować "wdepnięcie w ambitną pracę" gdzie milion rzeczy może pójść nie tak jak powinno. Powielane co roku "papierowe projekty" nie niosą takiego ryzyka. Zapewniają w miarę gładką drogę do dyplomu - nie ma co ukrywać: większość studentów II stopnia chce skończyć studia, pożegnać się z uczelnią i pójść do pracy; mało kto myśli o pracy naukowej i mało kto traktuje mgr jako tytuł naukowy.

Tytuł magistra uległ "drobnej" dewaluacji. Szkolnictwo zawodowe jest praktycznie wybite do zera. Spory procent studentów w ogóle nie powinien pojawić się nigdy na uczelni - ale idą na studia. Potem masa głąbów dostaje tytuł inż. Wielu pracodawców szuka ludzi z mgr; uzyskanie pewnych uprawnień wymaga posiadania tytułu mgr. Magister stracił swój naukowy charakter. Magistrzy kopią rowy i kują bruzdy pod przewody ;)

Miałoby to wszystko sens gdyby podnieść wymagany poziom na studiach, tak aby tytuł inż. rzeczywiście o czymś świadczył - wtedy można by wymagać czegoś więcej od mgr.

W kwestii tematu pracy: Adaptacyjny sterownik silnika BLDC.

Przez adaptacyjny rozumiem taki, który umożliwia zmianę parametrów pracy silnika (zasilanie prądowe/napięciowe; regulacja zadanej wartości U/I; zmiana kątów komutacji poszczególnych faz) i dobiera (automatycznie) wspomniane parametry do aktualnego punktu pracy silnika - np. aby uzyskać max sprawność.
Jest trochę z elektroniki - trzeba zrobić układ wykonawczy i obwody pomiarowe. Są mikrokontrolery - da się zrobić od biedy na AVR. Chociaż z np. STM'em byłoby chyba prościej, szybciej i można by dorzucić bajery - np. jakąś funkcję akwizycji danych z pomiarów, obsługę przez panel dotykowy, rysowanie wykresów na bieżąco na jakimś LCD'ku itp...
Jest element badawczy - trzeba trochę pomierzyć, opracować optymalny algorytm sterowania silnikiem.

PostNapisane: 17 lis 2014, o 12:03 
Użytkownik

wwojtek napisał(a):
"tego nie ma w programie, nie będzie na zaliczeniu to po co Pan pyta"

Widzisz. Wszystko jest kwestią uczelni. Słaba uczelnia ma słabych profesorów, którzy robią wszystko po najmniejszej linii oporu, a studenci im tylko w nauczaniu studentów przeszkadzają. Zdaje sobie z tego sprawę. Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko brak ambicji u studentów skutkuje później takim samym podejściem w pracy bo "czym skorupka za młodu..." i nie oszukujmy się. To po prostu jest kołtuneria i napędza się samo na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Dzisiejszy system nauczania jest specjalnie obliczony tak, żeby wśród tego całego motłochu łatwo wygrzebać tych wybijających się, a że czasem zdarzy się jakiś niedouczony dr/dr hab./prof to już inna para kaloszy.
Ale to nie topic na taką dyskusję jednak.

A wracając do prac mgr. Jak chcesz zrobić coś co zostanie wykorzystane i ba, nawet są szanse, że znajdą się na taką pracę pieniądze z grantu to pomyśl o tym co Ci proponowałem. Niekoniecznie AVR...

Strefa czasowa: UTC + 1