Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lut 2012, o 22:41 
Użytkownik

Jak obiecałem oto i jest na początek I2C jako że w tym dziale już prezentowałem już LCD na UARTcie w oparciu o PIC16F688
czas podręczyć trochę I2C.

SCHEMAT:

Obrazek

Jak widać schemat jest banalny. użyty tylko został w zasadzie:

PCF8574 I / O Expander IC

Jest to prosty expander 8portowy na , który jest kontrolowany przez magistralę I2C dostępny na JP1.
PCF8574 działa już od 2,5 do 5V. C1 (0.1uF) dodałem w celu filtrowania zasilania.
Jeden pin z PCF8574 steruje 3mm diodą LED (LED1) przez R2 (100 omów). Dioda świeci,
w celu potwierdzenia poprawności komunikacji (taki mały debugerek).

LCD

Komunikacja z HD44780 odbywa się w 4bit trybie. W 4bit piny - RS, RW, EN, i D4-D7 - są podłączone do siedmiu portów PCF8574.
Potencjometr R1 (10K) dostarcza napięcia regulacji kontrastu na pinie 3 LCD.
Nie podłączyłem pinów podświetlenia. Uznałem to za niestosowne - mam taki jeden LCD co żre prąd wiadrami :)

Zasilanie

Większość LCD wymaga 5V, które podłączamy do zewnętrznych pinów JP2. drugi pin 5V dodałem w celu łatwiejszego
podłączenia rezystorów pull-up (4K7). W sumie mogłem je dodać na PCB :)

PCB

Płytkę i schemat w eaglu dodaję w załączniku,
prototyp wygląda dziwnie , a wersja 2 jest już w smd.

Obrazek

ta wersja jest w dipie i jednostronna z jedna zworką namalowaną na czerwono.

BOM

Część Wartość Ilość
C1 0.1uF 1
R1 10K potencjometr 1
R2 100R rezystor, 0,25W 1
LED1 3mm LED 1
JP1 + JP2 GP raster 2,54 - 5 pinów 1
IC1 PCF8574N, 8bit I2C I/O Expander DIP16 1
ICS1 16 pinowe gniazdo GP dla LCD 1

Interfejs

Omówiliśmy projekt "plecków" do LCD teraz nadchodzi czas, aby napisać coś na ekranie LCD.

Jest to proste zapewne już i naszego bohatera PCF8574 jak i I2C(TWI) więc nie będę się tu rozpisywał
nad programem :)

TAK to wygląda w praktyce:

Obrazek

Czyszczenie LCD

Obrazek

Wyświetlamy Cyferki

Obrazek

Znaki z Generatora znaków:)

Podsumowanie.

Skoro pisałem że sterowanie LCD jest takie proste i dobrze znane , po co więc wymyślam takie bzdury
i dokładam dodatkowe procki i inne układy do LCD ??

Dobre pytanie dla ignorantów i początkujących , zastosowanie komunikacji na UART czy też prezentowany
tutaj I2C(TWI) ma szerokie zastosowanie i głębsze dno niż się wydaje. Tak to prawda w BAscomie czy Arduino to aż 2 linijki kodu
w GCC podobnie więc po co ??

Z prostej przyczyny panowie :)
Podłączenie LCD w trybie 4Bit wymaga już siedmiu pinów procesora , dobrze jeśli mamy duży procesor mający wiele pinów,
albo używamy mało urządzeń peryferyjnych, a co gdy zechcemy w projekcie użyć malutkiego np Tiny45 ??
albo innego np 2313 ale chcemy mieć kilka przycisków i ze 3 DS18B20 i jeszcze jakieś przekaźniki i LCD ??
No już tak kolorowo nie ma prawda i sięgamy po M16 albo 32 bo brakło nam portów.

A przecież można LCD sterować aż 2ma pinami - i co gorsza jest to tak samo proste jak normalne sterowanie.
Daje nam to duże korzyści bo możemy mieć LCD przy procku który fizycznie niema tyle pinów nawet co potrzeba
żeby samo LCD podłączyć, a w większych prockach tez pozwala zaoszczędzić piny do wyższych celów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2012, o 01:00 
Użytkownik

Jest to idealne rozwiązanie do sterowania wyświetlaczami LCD, jak przedstawił kolega SunRiver.
Podobne rozwiązanie proponuję do wyświetlaczy LED z wykorzystaniem układu SAA1064.
Tylko dwa porty potrzeba do obsługi czterech cyfr, lub więcej.
Te układy stosuję już od paru nastu lat, bardzo wygodne.
Najlepiej umiejscowić SAA1064 na oddzielnej płytce wraz z wyświetlaczami LED i stosować jako oddzielny moduł.
W ten sposób uwalniamy powierzchnię naszego sterownika od licznych elementów i mamy swobodę w dowolnym
umieszczeniu naszego wyświetlacza. Oceńcie sami :)

PostNapisane: 25 lut 2012, o 12:56 
Użytkownik

masz racje kolego elsat1 , że jest to idealne rozwiązanie , ale w zanadrzu mam ich więcej , jak choćby opisywany już na forum
sterownik LCD na UART topic87.html

a niebawem pokarzę jak zrobić sterownik LCD na SPI

tak SAA1064 też używałem ale ostatnio wole układy maxima :)

PostNapisane: 25 lut 2012, o 22:17 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
.......
tak SAA1064 też używałem ale ostatnio wole układy maxima :)

Możesz przybliżyć te układy maxima, bo nie znam :( , proszę o aplikacje, jakiś link i w czym jest różnica ?

PostNapisane: 26 lut 2012, o 10:52 
Użytkownik

http://para.maxim-ic.com/en/search.mvp? ... ree=master

tu znajdziesz sterowniki wyświetlaczy LED , Matryc 8x8, Diód wraz z PWM bardzo przyjemne układy
zwłaszcza moje ulubione:

MAX696x do sterowania matryc 8x8 - http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MA ... AX6963.pdf
czy szybki driver SPI dla 8 cyfr LED http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MA ... AX6951.pdf

z pierwszej tabeli szybko znajdziesz potrzebny układ
są łatwo dostępne i przyjemne w użyciu

podobnie jak zresztą inne układy MAXIMA

PostNapisane: 26 lut 2012, o 18:30 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
............
tu znajdziesz sterowniki wyświetlaczy LED , Matryc 8x8, Diód wraz z PWM bardzo przyjemne układy
zwłaszcza moje ulubione:
MAX696x do sterowania matryc 8x8 - http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MA ... AX6963.pdf
czy szybki driver SPI dla 8 cyfr LED http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MA ... AX6951.pdf
..........

Super... dzięki za dobre wskazówki, już mam ochotę na MAX6950, widzę go w moim zastosowaniu gdzie chcę
na pierwszych czterech cyfrach wyświetlać obroty silnika, a na drugich czterech cyfrach temperaturę.
Nie wiem jak podejść do tego programowo bo ten układ znacznie się różni od układu SAA1064.
Tu prośba o dalszą podpowiedź :idea:

PostNapisane: 26 lut 2012, o 19:19 
Użytkownik

układ pracuje na SPI więc łatwo go ruszyć :)

PostNapisane: 26 lut 2012, o 20:08 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
układ pracuje na SPI więc łatwo go ruszyć :)

No... ale ja nie kumam tak wysoko :(
Jestem na etapie czytania KSIĄŻKI, potraktuj mnie a...mało w języku C.
Do tej pory wszystko robię w asemblerze i tu mój problem z tymi aplikacjami.
Pewnie nie będziesz chciał zajmować się tym ?

PostNapisane: 26 lut 2012, o 20:53 
Użytkownik

SPI łatwo uruchomić i w sumie banalne polecam najpierw podziałać na popularnych układach
choć z uruchomieniem akurat tego układu niema żadnych nie wyjaśnionych przypadków :)
oczywiście wytłumaczę co i jak już niebawem w nowym temacie :)

PostNapisane: 27 lut 2012, o 10:53 
Użytkownik

Ten sterownik http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MA ... AX6951.pdf
może obsługiwać do 8 wyświetlaczy. Przeglądając tak na szybko pdf`a w tabeli 1 opisane jest podłączenie pojedynczych wyświetlaczy.
A czy można nim sterować wyświetlacze wielopozycyjne np. takie poczwórne jak znajdują się w zestawach STB firmy Atnel.

PostNapisane: 5 lut 2013, o 15:56 

Próbowaliście w/w sposobem sterować za pomocą bibliotek Mirka.

Szukam rozwiązania kończących się portów procesora.....po potrzebuje LED, LCD, DSy, RS232, Kartę SD + RF433 i jeszcze jakieś klawisze. I w połowie tego porty się już w atmedze32 skończyły ;).

PostNapisane: 24 paź 2013, o 17:51 
Użytkownik

Czy może ktoś kuknąć czy LCD wyświetla znaki specjalne ( chodzi mi o znak stopnia celsjusza)

PostNapisane: 25 paź 2013, o 05:18 
Użytkownik

Z tego co wiem to nie wyświetla, trzeba zrobić własny znak;)

Aczkolwiek lepiej spojrzeć do noty jak zwykle:)

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

PostNapisane: 27 paź 2013, o 08:58 
Użytkownik

No właśnie zrobiłem i nie wyswietla tylko krzaczki

PostNapisane: 15 cze 2014, o 18:00 
Nowy

nie widze zalacznika ze schematem w eagle mozesz dodac?

PostNapisane: 15 cze 2014, o 22:01 
Użytkownik

http://www.instructables.com/id/HD44780 ... /?ALLSTEPS zobacz pod tym linkiem ;)

PostNapisane: 30 cze 2014, o 20:57 
Nowy

witam

Może się nie znam ale ...
uklad PCF8574 znalazłem za 7,50zł w tym sklepie
http://nettigo.pl/products/121 (pierwszy jaki w google wyskoczył)

ale przecież za to można kupić prawie 2 procki atmega8 w obudowie TQFP32.
http://sklep.avt.pl/uklad-scalony-atmeg ... qfp32.html

czy zatem nie pozostaje sztuka dla sztuki (przynajmniej w większości wypadków)? jak zbrakło portów to można dodać większy procek który zajmie mniej miejsca niż procek i ekspander nawet na smd (proszę pamiętać że trzeba jakoś poprowadzić ścieżki również pomiędzy tymi układami + zasilanie + kondensatory do stabilizacji zasilania. będzie również tańszy.

z tego co zobaczyłem to Tiny45 kosztuje 4zł + ekspander 7,50 razem 11,50.
za to można mieć już 64 nóżki jak komuś naprawdę brakuje.
http://sklep.avt.pl/uklad-scalony-atmeg ... qfp64.html

no chyba że ktoś chce zrobić sobie 30 monitorów podpiętych pod 1 procek to może wtedy ale ... wtedy bym raczej próbował zrobić coś w rodzaju multipleksowania LCD. czyli linie d4-d8 wszystkich LCD połączyć razem i bawić się tylko liniami RS, E , RW. Jeżeli to by się sprawdziło to mógłbym na 64 portach obsłużyć aż 20 LCD bez expanderów.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 07:59 

Ależ kto ci broni? dla mnie się liczy wygoda, kupuje gotową przejściówkę podłączam i działa. Bez rzeźbienia.
Zrób tańszą, napisz soft, zaprojektuj PCB, sprzedawaj.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 08:18 
Moderator

MoherPower napisał(a):
czy zatem nie pozostaje sztuka dla sztuki

Sztuką dla sztuki to jest usilne szukanie "dla wszystkich" tego jednego "najlepszego" rozwiązania bo to jest tańsze a tamto droższe ... bo można inaczej, bo tak czy siak się nie opłaca itp itd

Panie kolego .... sztuką to jest w warunkach amatorskich zastosować to co się ma pod ręką a w warunkach firmowych, nikt nie liczy kosztów z kolei po amatorsku tak jak zostało to tutaj przedstawione bo i tak zwykle cena części jest mało istotna w porównaniu do ceny całego urządzenia ...

rezasurmar napisał(a):
Ależ kto ci broni? dla mnie się liczy wygoda

dlatego też w zdecydowanej większości wypadków - właśnie to się liczy - wygoda a czasem nawet przyzwyczajenia ;)

PostNapisane: 1 lip 2014, o 08:37 

Po za tym ja kupiłem 65szt PCF8574 po 1zł za sztukę, znajdź mi procesor za tyle ;).

PostNapisane: 1 lip 2014, o 11:53 
Użytkownik

Bardzo fajne rozwiązanie. Szczególnie właśnie przy małych prockach.
Absolutnie nie uważam, że to sztuka dla sztuki. Trzeba mieć "przy sobie" różne rozwiązania na różne okazje.
Oczywiście, że przy AT32 może nie ma to specjalnie sensu. Ale w miarę jedzenia u wielu osób pojawia się apetyt na procesory z rodziny ATtiny. Mają one wiele bardzo fajnych cech. I wtedy taki sterownik może być wręcz niezastąpiony.
Podobnie zresztą jak wyświetlacz sterowany z UARTa. Sam mam taki (fabryczne japońskie rozwiązanie z VFD) i jest to kapitalne sprawa. Mimo, że pracuje to tylko z szybkością 9600 to większości rzeczy jest w 100% wystarczające.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 12:34 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Oczywiście, że przy AT32 może nie ma to specjalnie sensu

A bywa właśnie tak że ma to sens i to duży - tylko osoby mówiące że to sztuka dla sztuki nie wiedzą o tym ... i co ? gdy np chcą dać wyświetlacz na większą odległość od procka - nawet w tej samej obudowie - ... to ciągną wszystkie linie RS,RW,E oraz D4..D7 długą taśmą a później .... OOO! zonk - ciągle jakieś zakłócenia mi wskakują ... hmmm co tu zrobić ? może zaekranować taśmę ? hmmm nie to nie pomaga ...

a tymczasem po to jest I2C aby puścić na większą odległość LCD i podłączyć scalak który go steruje bezpośrednio do jego pinów. A komunikacja pomiędzy nimi ładnie lata po I2C ... i wtedy zero zakłóceń ;)

PostNapisane: 1 lip 2014, o 12:48 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
gdy np chcą dać wyświetlacz na większą odległość od procka - nawet w tej samej obudowie

A no właśnie. Wszystko zależy od projektu. Ważne żeby mieć różne możliwości i się dostosowywać. Widzisz nawet nie pomyślałem o takiej sytuacji jak "oddalony" display bo nigdy nie miałem potrzeby. Ale potrzeba może się pojawić i wtedy cyk :)

SurRiver - jak zwykle dobre i potrzebne pomysły :)

PostNapisane: 9 sie 2014, o 18:19 
Użytkownik

Witam,
czy próbowaliście uruchomić kiedyś taki gotowy moduł LCD 2x16 na I2C???
Obrazek
Znalazłem bibliotekę arduino (po MISiO to modne ;) ) pod adresem
http://arduino-info.wikispaces.com/LCD-Blue-I2C a w niej taki zapis:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

wywnioskowałem z tego że: adres na magistrali I2C to 0x27, EN=2, RW=1, R/S=0, D4 do D7 po kolei 4 do 7, podświetlenie bit 3 PCF8574T (bez A)

Niby wszystko logiczne jednak po podmianie na takie wartości w bibliotece Mirka (LCD_I2C_PCF8574 z 2 wyd BlueBook'a) nie ma efektu...???
Czy ktoś z Was zna poprawny adres takich modułów na magistrali lub inne poprawne przyporządkowanie sygnałów??
Moduł ma z tyłu opis "YwRobot Arduino LCM1602 IIC V1"

PostNapisane: 9 sie 2014, o 19:13 
Użytkownik

Próbowałem i uruchomiłem :)
Mój moduł miał adres w zakresie 0x40 - 0x4E

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 12 sie 2014, o 19:21 
Użytkownik

Potwierdzam, jak by miał ktoś podobny problem z takim gotowym LCD I2C to u mnie adres wynosi 0x4E i wszystko dobrze śmiga.
Rejestry PCF8574T następująco przyporządkowane:
0 - RS
1 - R/W
2 - EN
3 - podśw LED
4-7 - linie D4-D7
działa standardowa biblioteka Mirka I2C do lekcji z LCD
poprzednio musiałem mieć coś źle podłączone bo sprawdzałem adresy "na piechotę" i wtedy ekspander się nie zgłosił... :lol:

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:00 
Użytkownik

A próbował już ktoś wyswietlac znaki specjalne??? na tym wyswietlaczu bo mnie zajelo troche czasu za nim zaczelo cos tam dzialac

PostNapisane: 14 sty 2015, o 14:02 
Użytkownik

Może dołączę do tematu. Przez ostatnich kilka godzin próbowałem uruchomić wyświetlacz LCD połączony za pomocą ekspandera PCF8574T -oczywiście bezskutecznie, za pomocą Mirkowych bibliotek. niby wszystko dobrze (przeczytałem 3 razy rozdział w datasheecie o I2C) ale nie działa. Odpowiedź znalazłem tutaj - chodziło oczywiście o adres na szynie. Trapi mnie jedno - skąd taki adres ? wg. noty producenta i wszelkich znaków na niebie i ziemi (m.in. mojego wysłużonego kalkulatora) to się nie zgadza (mam uziemiony pin A0 w pinach adresowych) a adres urządzenia wynosi 0x4E - przynajmniej pod takim adresem przenosi dane do pamięci ekspandera. Czy znajdzie się ochotnik który wytłumaczył by mnie jak to się dzieje ?

P.S.
Porada wyżej jest skuteczna bez względu na to co napisałem wyżej.

PostNapisane: 14 sty 2015, o 14:10 

Na bibliotekach z Twardego Mirka adres powinen być 0x40, dla A0, A1, A2 -> GND, dla A0, A1, A2 jak piszesz 0x4E

Zresztą chodzi o przesunięcie zerowego bitu, jest to opisane w Twardym Mirku.

Strefa czasowa: UTC + 1