Witam
Osobiście powiem, że dla mnie mógłby taki dział istnieć. Nie możemy opierać swoich argumentów tylko na zasadzie, że będą tylko błędne i mylne podpowiedzi, które doprowadzą do nieszczęścia. Tak samo nóż może służyć do krojenia chleba, jak również do morderstwa. Każdy z nas MUSI myśleć I KAŻDY SAM odpowiada za swoje czyny. A jeżeli chodzi o elektronikę i elektrykę to logiczne myślenie to podstawa.
Dziś elektronika przeplata sie chyba już z wszystkimi dziedzinami a dodatkowa wiedza z zkresu innej dziedziny, do której chcemy użyć elektroniki to chyba nie jest zły pomysł. Jeżeli weźmiemy pod uwagę takie projekty jak np. sterowniki do akwariów, wytrawiarki, zasilacze, spawarki, układy z lampami NIXIE, i inne gdzie używa sie napięć sieciowych (230V) lub wyższych to podstawowa wiedza o chociażby prawidłowym zabezpieczaniu obwodów sieciowych na pewno się każdemy przyda i często uchroni od nieszczęścia. Dziś podpowiadamy na forum jak napisac program np do wyżej wymienionych urządzeń ale już nie wiemy jak autor projektu to podłączy, zabezpieczy i uruchomi. To, że pomagamy na płaszczyźnie układów 5 woltowych to nie musi oznaczać, że na takich napięciach kogńczą się urządzenia autorów. Ponadto chcąc zasilić układy niskim napięciem to wcześniej czy później potrzebny będzie zasilacz sieciowy, bo nie wierzę, że wszyscy zasilają układy z akumulatorów lub baterii. Wspomnieli koledzy o uprawnieniach SEP - owszem dają wiedzę potwierdzoną zdanym egzaminem, ale nie jest to wiedza tajemna tylko powszechnie dostępne ustawy i rozporządzenia, prawdziwa wiedza zaczyna się gdy w grę wchodzi praktyka. Jeżeli więc takowy dział by istniał, można by uczyć niedoświadczonych na podstawie swojej praktyki, zgodnej z przepisami.
Nie ja będę decydował o powstaniu działu ale przedstawiłem tylko swój punkt widzenia na te sprawy.
Aha jest takie forum elektryków:
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39i nawet tam nie ma na niektóre pytania jednoznacznych odpowiedzi, po prostu wiedza z internetu jest nieweryfikowalna i ostatecznie każdy sam musi podjąć decyzję, z której podpowiedzi skorzysta.
Pozdrawiam