Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 04:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2014, o 11:49 
Nowy

Witam wszystkich.
Po pierwsze proszę SunRivera o wyrozumiałość - mój wpis nie do końca spełnia wymogi formalne działu. Ale to chyba najlepsze miejsce forum do umieszczenia tej notatki.
Ale do rzeczy .
Padło mi kino Dynamics p-500. Zero reakcji na sterowanie. Postanowiłem wykorzystać z tego zestawu wzmacniacz stereo dorabiając własne sterowanie na avr. Wzmacniacz ten i kolumny maja niezłe parametry - ładne brzmienie...
W sam raz do niewielkiego pomieszczenia. Trochę czasu zajęło mi odświeżenie wiadomości o avr-ach ( Blog Mirka jest wspaniały i dzięki niemu sporo się od nowa nauczyłem ... - WIELKIE dziękuję ) W szczególności dałem się przekonać do wykorzystania pilota RC5 do sterowania. Nie taki diabeł straszny , a znacznie upraszcza interfejs ...
Co konkretnie udało się zrobić :
- wykorzystałem Atmega 328
- uruchomiłem sterowanie przedwzmacniaczem PT2314 ( 4 wejścia , regulacja gł. barwy ) - interfejs I2C
- uruchomiłem tuner FM ( PLL LC72131) = interfejs Sanyo CCB
Oczywiście jest w tym również obsługa LCD, komunikacja z pc-em po RS, obsługa pilota RC5 itp..
Jak na razie zajmuje to mi 4kB wsadu.
Nie pisałem całego kody od zera, wykorzystałem niektóre funkcje z projektów znalezionych w sieci.
Oczywiście trzeba było to uprościć , dostosować do wykorzystywanego procka - takie tam krwawe operacje jakie Mirek już nieraz wykonywał na Arduino :)))
Ponieważ wzmacniacz ma 4 wejścia , przeznaczam je na:
- tuner
- wej liniowe z zewnętrznego źródła
- wejście mikrofonowe
- no iiii.. odtwarzacz mp3 - taki wbudowany...
I w tym miejscu mam pytanie do kolegów ...
Co by tu wykorzystać do odtwarzania mp3...
mam takie pomysły :
- transmiter FM ( ale bez korzystania z radia ) - podłączam sygnał z wyjść liniowych transmiera na wejście mego wzmacniacza - zaleta - ten transmiter ma sterowanie pilotem RC5 ( standard do ustalenia ) - wada jakość mp3 nie za dobra...- no i strasznie to delikatne - mechanicznie może być problem z zamontowaniem
- wykorzystać odtwarzacz mp3 ze starego tel. komórkowego ( bardzo ładnie brzmi np sony ericsson k750i ), ale jak to wysterować ? są np. komendy AT SMS ( po RS ie )- ale chyba dotyczą funkcji telefonicznych a nie multimedialnych komórki ), podczepić się pod klawisze ?
- można wykorzystać odtwarzacz wav Mirka, no ale trzeba przygotować pliki w tym formacie ..
- jakiś inny pomysł ?

Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem - służę swoim skromnym doświadczeniem. Obrazków nie umieszczam, ponieważ projekt jest na etapie płytki stykowej :)
pozdrawiam...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2014, o 14:17 
Użytkownik

A może coś takiego http://www.ebay.com/itm/Car-Bluetooth-M ... 1044613239 ?

PostNapisane: 8 lis 2014, o 14:32 
Nowy

Dzięki . W tej cenie można spróbować :)

PostNapisane: 8 lis 2014, o 18:11 
Użytkownik

Na ebayu jest sporo takich urządzeń w różnych kształtach i cenach. I jest też dużo ofert z darmową wysyłką więc całkiem tanio wychodzi. Tylko czas oczekiwania na przesyłkę ok 3 tyg. może trochę zniechęcać

Strefa czasowa: UTC + 1