Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 03:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:04 
Użytkownik

Witam. Mam problem z połączeniem się przez putty z btm222. Putty skonfigurowany tak jak na zdjęciu. Przejściówka usbrs232 taka jak na zdjęciu. Problem w tym, że podpaleniu terminala nie mogę nic pisać, tak jakby się zawieszał. Na przejściówce natomiast miga czerwona dioda przy Rx, po każdym naciśniętym klawiszu, podczas gdy zielony kursor w putty nawet nie drgnie. Przy btmie po podłączeniu do przejściówki zapala się zielona dioda ( czyli ok, bo ona sygnalizuje tylko poprawne napięcie). Podpowiedzcie dobrzy ludzie w czym może być problem. Nigdy wcześniej na tym PC nie miałem zadnego puttego itd. Dzisiaj pierwszy raz konfigurowałem takie połączenie. Pozdrawiam

Dodam tylko, że sprawdzałem wszystkie opcje Flow Cotrol po koleji i nic. Dalej nie mogę nic pisać w terminalu.

[ zdjęcie z reklamami usinięto - mirekk36 ]
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:06 
Moderator

No i dobrze skonfigurowałeś połączenie

więc jeśli coś nie działa to:

1. sprawdź połączenia
2. sprawdź echo
3. no podstawowe testy zrób

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

obejrzyj DOKŁADNIE to:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:08 
Użytkownik

Tylko nie mogę wpisywać nic do terminala, zielony kursor stoi jak zaczarowany ;/

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Poradniki już widziałem, obawiam się że nie znajdę tam rozwiązania tego problemu ;/

PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:10 
Moderator

dlatego pisałem - ZACZYNA się od sprawdzenia echa na samej przejściówce - zrobiłeś to?

PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:30 
Użytkownik

Domyślam się, że chodzi o zwarcie Rx i Tx na przejściówce, tak? Jeżeli tak to już próbowałem i nic.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 16:44 
Użytkownik

to może spróbuj zmienić prędkość (próbuj wszystkie z dostępnych opcji w scalaku)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 17:14 
Moderator

a ja zapytam jaki masz scalak w swojej przejściówce USB/RS232 ?

PostNapisane: 6 lis 2014, o 17:19 
Użytkownik

Siedzę nad tym od dwóch godzin i nic z tego. Już mi się w głowie pomieszało wszystko, zaraz jeszcze uszkodzę przejściówkę i moduł i będzie finał całej zabawy. Przewody ok, próbowałem wielu konfiguracji ustawiania parametrów i nic.... może być tak , że putty nie będzie działał na windowsie 7 x64? ;/ mam zielony prostokącik i nic....co bym nie wciskał i jak długo nic- stoi w miejscu, z samą przejściówką, zwarte Rx do Tx na przejściówce, nic...głucha cisza...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Scalak w przejściówce : FT232RL

PostNapisane: 6 lis 2014, o 17:41 
Moderator

Cytuj:
Scalak w przejściówce : FT232RL

To już masz DUŻY PLUS - bo to porządny scalak .... a drivery do niego poprawnie zainstalowane ?

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:00 
Użytkownik

Zainstalowały się automatycznie (na Windows7) . To może odwrócę kota ogonem. Jestem teraz na komputerze z XP, przyniosłem stare pudło z piwnicy. Doinstalowałem sterowniki z tej strony: http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm i jest nadal to samo. Nie mogę wpisać nic do terminala. Czyli kwestia systemu odpada Pierwszy raz w życiu używam putty. Mógłbym prosić o konkretną instrukcję jak powinienem skonfigurować takie połączenie? Zakładam, że sterowniki są poprawnie zainstalowane i właśnie co ściągnąłem putty.exe z tej strony: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html i co dalej?

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:20 
Moderator

Zainstaluj sterowniki D2XX ze strony producenta a nie VCP - tzn to akurat nie jest może przyczyną twoich problemów ale pamiętaj D2XX a nie VCP

jeśli poprawnie zainstalujesz i pojawi ci się nowy virtualny port COM w kompie to podłącz się do niego terminalem. Jeśli nie jesteś pewien putty to sprawdź DOWOLNYM panie innym ...

ale jeśli w żadnym nie będzie działało ECHO czyli po zwarciu TX i RX w przejściówce to sam sobie odpowiedz gdzie jest problem bo to chyba oczywiste ... aczkolwiek najmniej obstawiam problem z przejściówką na FT232 to naprawdę trudno spartolić - no ale z drugiej strony już widziałem spartolone tego typu przejściówki niestety ... :(

naturalnie - mam nadzieję że jak zwierasz TX i RX na przejściówce to odłączasz wtedy BTM czy nie ?

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:29 
Użytkownik

Odłączam BTM, oczywiście że tak. Chodzi o to, że nic nie mogę wpisać do terminala totalnie nic. Na zdrowy rozsądek, gdybym próbował wpisać jakiekolwiek AT to ( w przypadku złego podłączenia, uszkodzonego ukladu) dostawał bym ERROR. Tak mi się wydaje, dlatego całe to zamieszanie , że ten terminal stoi w miejscu. Jeżeli odłącze przy tak zawieszonym terminalu przewód zasilający z BTM, to wyskakuje jakiś error " Serial Device... ble ble " itd. Czyli gdzieś tam ten BTM jest widoczny, tylko że kursor dalej stoi jak zaczarowany. Spróbuję teraz przeinstalować sterowniki na Win7.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:53 
Użytkownik

Kicha, cały czas to samo. Dzisiaj wyjąłem tą przejściówkę z pudełka, nie wiem czy jestem tak zdolny żeby ją uszkodzić, poza tym musiałbym mieć szczęście żeby kupić uszkodzoną ;/ jutro postaram się zdobyć jakąś inną żeby sprawdzić. Czy mogłem uszkodzić w jakiś sposób BTMa atnelowskiego? Jeszcze jedno "głupie" pytanie : po zasileniu na BTMie powinna palić się zielona dioda, a niebieska cały czas mrugać?
ObrazekObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

ObrazekObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

ObrazekObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

ObrazekObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

ObrazekObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

ObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 34 minutach ]

Tak PC widzi przejściówkę

Obrazek

PostNapisane: 6 lis 2014, o 21:34 
Moderator

kitonQ napisał(a):
Czy mogłem uszkodzić w jakiś sposób BTMa atnelowskiego?

hmmm wiesz ... co można odpowiedzieć na takie pytanie? - zastanawiałeś się sam ? co byś komuś odpowiedział ?

kitonQ napisał(a):
po zasileniu na BTMie powinna palić się zielona dioda, a niebieska cały czas mrugać?

Czyli jednak nie oglądałeś tych poradników o których mówiłem i podawałem link skoro o to pytasz

Poza tym po co szukasz błędu w BTM'ie na razie skoro ty przejściówki do tej pory nie uruchomiłeś. Rób wszystko po kolei a nie na oślep po omacku i w nerwach bo za chwilę to stwierdzisz że masz wszystko uszkodzone łącznie z kompem ;)

zacznij od przejściówki i echa - a potem i BTM ruszy

PostNapisane: 7 lis 2014, o 13:49 
Użytkownik

Wszystko działa, ale w innym terminalu. Naprawdę nie rozumiem czemu putty nie chce ruszyć. Narazie zostawiam ten problem na boku. Panie Mirku dziękuję za cierpliwość i "wędkę" do rozwiązania problemu. Pozdrawiam [EOT]
Obrazek

PostNapisane: 7 lis 2014, o 21:33 
Użytkownik

kitonQ napisał(a):
(...)Tak PC widzi przejściówkę
Obrazek

To urządzenie nie może zadziałać tak jak oczekujesz, bo coś jest nie tak ze sterownikami (te warningi (żółte trójkąty) w menadżerze zadań nie pojawiły się od tak).
Ja bym zrobił tak:
1. Odłączył urządzenie BlueTooth od komputera.
2. Wejść w menadżer urządzeń i sprawdzić czy są jakieś warningi - jeśli tak, to albo wyłączyć urządzenie (sposób szybszy, bezpieczniejszy, ale jeśli wyłączysz coś co ma wspólnego z bluetooth to pomimo późniejszej instalacji poprawnych sterowników może nie chcieć zadziałać). Drugi sposób to odinstalowanie urządzeń, które powodują warningi. W obu przypadkach stosujesz zasadę: prawy klawisz myszy->właściwości->zakładka sterownik, potem w zależności od tego co chcesz zrobić wybierasz albo wyłącz albo usuń sterownik.
3. Restartujesz komputer (bluetooth cały czas jeszcze ma być wyłączony). Jeżeli wybrałeś odinstalowanie sterowników i po restarcie pojawią się na nowo warningi (system wykrył urządzenia i nie może ich zainstalować), to wtedy: jeśli masz sterowniki do tych urządzeń zainstaluj je, jeśli nie -> wyłącz urządzenie. Oczywiście po wyjściu z menadżera urządzeń restart komputera. Po restarcie ma nie być warningów. Sorry, że tak trochę nie po polsku piszę ;)
4. Pora na instalację sterowników USB dla urządzenia BlueTooth, które posiadasz. Powinny być to te sterowniki, które zaleca producent, lub te które wiesz, że zadziałają (po instalacji w menadżerze urządzeń będzie widoczne nowe urządzenie, a nie jakieś tam nowe urządzenie i przy nim warning).
5. Czasami trzeba użyć takiego sterownika co się nazywa giveio.sys - można go pobrać z tej strony: http://www.cs.ucr.edu/~eblock/pages/pictools/giveio.html - tzn. oprócz dodatkowego sterownika dla USB przeznaczone TYLKO dla BlueTooth. Nie wiem jaka powinna być kolejność: czy najpierw instalować giveio (ja bym tak zrobił), czy najpierw sterownik USB/BlueTooth - w każdym razie po instalacji nie powinno być żadnych niespodzianek w Menadżerze urządzeń. Dodam, że po instalacji giveio trzeba go odpowiednio skonfigurować co opisane jest na stronie, z której się go ściąga.
6. Wyczytałem, że BTM222 domyślnie używa prędkości 19200, ale właśnie taka była wpisana, więc -poza sterownikami- nie wiem co by mogło powodować nieprawidłową pracę.

Skoro w innym terminalu działa, to i w putty powinno. Może wina leży w samym programie putty?

Pozdrawiam! j23 Jarek
P.S. Sorry, że trochę po czasie odpowiadam

Strefa czasowa: UTC + 1