Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 15:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2014, o 17:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Obrazek
Hej, witam Wszystkich serdecznie:)

Dziś na forum pojawił się temat: topic9113.html odnośnie zasilania procka na długich przewodach. Miałem wrażenie że Autor za bardzo nie wie o co pytać a podrzucone przez Mirka pomysły odnośnie użycia przetwornicy, autor odebrał jako atak na jego osobe i tworzenie niemiłej atmosfery... cóż jak widać niektórzy mylą pewne pojęcia...

Ja jednak doszedłem do wniosku że autor poruszył ważną kwestię. Czasem zachodzi potrzeba zasilania takiego układu dość długim przewodem. I o dziwo czasem może to działać a czasem nie. Od czego to zależy? A no od tego jaki prąd pobiera nasz układ i jak grubym przewodem go zasilamy. Wiadomo. Prawo Ohma robi swoje. Im cieńszy przewód i większy prąd tym większy na nim spadek napięcia. W przytoczonym już temacie obliczyłem że przy użyciu linii zasilającej z dwóch żył zwykłej skrętki, i poborze prądu 1A spadek napięcia na przewodzie wynosi około 1,8V!

Cóż, sporo, ale jak to liczyć? W przypływie braku zajęć napisałem taki o to artykulik, choć to pewnie zbyt dużo powiedziane. Piszę w nim i pokazuje jaki liczyć spadki napięć na przewodach, jakie plusy daje stosowanie przetwornic i pokazuje różnice w sparawności między stabilizatorami takimi jak 78XX oraz przetworniczkami. Mam nadzieję że przyda się początkującym a matematyka tam jest na poziomie szkoły podstawowej więc nawet najmłodsi użytkownicy forum wszystko zajarzą :)

Ze swojej strony polecam takie przetworniczki:

http://sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-PWR3-przetwornica/20 - PO PROSTU CUDEŃKO!!! Małe i sprawne :)

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2596.pdf - Również bardzo fajny scalaczek ;)

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2574.pdf - Tak jak wyżej :)

http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MC34063A-D.PDF - układzik stary ale jary :)

@EDIT@

Gdyby ktoś zechciał zrobić sobie na początek, na próbę jakąś tanię przetwornice polecam Starszaka MC34063. Udostępniam schemat i płytkę PCB w formatach EAGLE.

POBIERZ PLIKI EAGLE

Warto spróbować, a części kosztują groszę ;)

KLIK - świetny moduł przetwornicy. idealnie nadaję się do zasilania z baterii bo autoamtycznie przełącza się z trybu buck na step-up.

W załączniku wspomniany już pliczek PDF do poczytania.

Zapraszam gorąco do zapoznania się z jego treścią:)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 6 lis 2014, o 18:26 przez Nefarious19, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2014, o 17:48 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

A gdzie ten załącznik?

PostNapisane: 6 lis 2014, o 17:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaglarz napisał(a):
A gdzie ten załącznik?

No przecież jest :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 17:57 
Użytkownik

Kolega poszło do mojej cyfrowej biblioteki ;)

Dzięki!

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:06 
Użytkownik

Różowy cos dzis nie wodzi za dobrze :P
Co do artykułu to właśnie zabierm się za czytanie, i w sumie racja to ciekawy temat i tez wiele razy się zastanawiałem co zrobić by zasilić mój układzik, i tez zawsze jak ktoś mi proponował przetworniczkę to nie bardzo byłem zadowolony. A dlaczego? bo jako początkujący zawsze patrzyłem na cenę, skoro cena wynosiła np. 30 zł to juz było to bee. ;)

Dopiero teraz widzę od jakiegoś czasu ze przecież samemu można sobie przetwornice zrobić, itd. wymieniony przez kolegę scalak MC34063A kosztuje 80 groszy....

Może dla kompletności dobrze byłoby pokazac jakiś typowy scalak i typowy okład przetwornicy wykonany z niego?

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Atmegowiec napisał(a):
Może dla kompletności dobrze byłoby pokazac jakiś typowy scalak i typowy okład przetwornicy wykonany z niego?

Edytowałem post i dodałem płytkę i schemat to tego najtańszego scalaka w EAGLE. Zapraszam do pobrania :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:47 
Użytkownik

Bardzo dobry kawał roboty. Do rozkręcenia dyskusji wspomnę że przedstawiony wzór na rezystancję przewodu nie uwzględnia zjawiska naskórkowości. :) Wszystko się sprawdza jeżeli zasilamy napięciem stałym.
Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Bardzo dobry kawał roboty. Do rozkręcenia dyskusji wspomnę że przedstawiony wzór na rezystancję przewodu nie uwzględnia zjawiska naskórkowości. Wszystko się sprawdza jeżeli zasilamy napięciem stałym.
Pozdrawiam

Nie uwzglednia też pasożytniczych reaktancji pojemnościowych i inukcyjnych ale nie o to tutaj chodziło :) jeżeli będzie taka potrzeba zrobię kolejny poradnik uwzględniając powyższe zagadnienia :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:56 
Użytkownik

Nie długo to zaczniemy opisywać tzw. "linie długą", pamiętam jak musiałem na zaliczenie warunku z teletransmisji opisać linię długą wraz z parametrami. Niby takie proste, a jednak ;)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:02 
Nowy

a jak ktoś potrzebuje 5V 10A to powiedzmy takie 2x lm1084it rozwiązuje sprawę a z przetworniczkami ciężko

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:04 
Użytkownik

Na PCB nie ma połączenia masy. Zastanawiacie się nad liniami długimi itd. a ja jestem ciekaw, czy przeszło by to jakiekolwiek testy EMC dotyczące emisji.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przemek6 napisał(a):
Na PCB nie ma połączenia masy. Zastanawiacie się nad liniami długimi itd. a ja jestem ciekaw, czy przeszło by to jakiekolwiek testy EMC dotyczące emisji.

Nie rozumiem, na jakim PCB? Przecież na tej płytce którą wrzuciłem jest wylana masa. wystarczy kliknąć RATSNEST. Z resztą ja elektronikiem z wykształcenia nie jestem a elektrykiem. Elektroniką zajmuję się hobbystycznie i jak buduję urządzenie to robię to dla siebie. Nie stać mnie na certyfikaty CE dla małej płyteczki którą zrobiłem sam i zasilam nią stykówkę :) więc nie wiem po co ta rozkmina o EMC :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:16 
Nowy

Zjawisko naskórkowości raczej uwzględnia się przy wyższych częstotliwościach. Nawet jeśli byśmy chcieli zasilić układ napięciem zmiennym 50Hz to i tak nie będzie dużej zmiany uwzględniając wspomniane zjawisko naskórkowości.
Ponadto w niektórych przypadkach trzeba uwzględnić wpływ temperatury na rezystancję przewodu,przy cienkich a długich przewodach np skrętka o długości kilkunastu metrów,może zmienić wartość.Tak samo trzeba byłoby uwzględnić indukcyjność przewodu w przypadku stosowania przetwornic ,ich pojemności własne ,miedzy żyłami.
Należy przemyśleć czy warto użyć przetwornicy czy stabilizatora liniowego.Trzeba też uwzględnić skoki obciążenia na wyjściu.Wiem z doświadczenia że nieraz stabilizator liniowy jest niezastąpiony.
Odnośnie EMC. Nawet robiąc dla siebie małą płytkę musimy starać się żeby nie było emisji EM.W dzisiejszych czasach gdy mamy coraz więcej urządzeń emitujących różnej maści zakłócenia ,nawet mała płytka z źle rozmieszczonymi elementami naszej przetwornicy może emitować zakłócenia które w najlepszym przypadku będą zakłócały działanie zasilanego urządzenia ,a w najgorszym ... kto to wie przy dużych prądach zakłócenia mogą być emitowane na kilka(naście ) cm,m.Napisano niemało na temat rozsyłania zakłóceń przez przetwornice.Dlatego nieważne czy robimy coś dla siebie czy w celach komercyjnych.Trzeba myśleć cały czas.bo może my jutro będziemy się denerwować że np radio nam brzęczy bo sąsiad rozmawia przez własnej roboty walkie-talkie.

Ostatnio edytowano 6 lis 2014, o 19:28 przez mar0791, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

skiera2006 napisał(a):
a jak ktoś potrzebuje 5V 10A to powiedzmy takie 2x lm1084it rozwiązuje sprawę a z przetworniczkami ciężko

Kolega chyba nie zrozumiał o co chodzi. Po to był ten artykuł żeby umieć policzyć spadki napięć i po to żeby wiedzieć gdzie co zastosować. A co do przetworniczek to i na takie prądy można zbudować przetwornice. Chociaź w tym przypadku to już transformator impulsowy musiałby wejść w rachube :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

mar0791 napisał(a):
Trzeba też uwzględnić skoki obciążenia na wyjściu.Wiem z doświadczenia że nieraz stabilizator liniowy jest niezastąpiony.

Owszem, masz racje. Napisałem w artykule o ich zaletach. Jednakże Zawsze można użyć przetwornicy jako regulatora przedwstępnego tuż przed stabilizatorem liniowym. Wtedy energię przesyłasz przy wyższym napięciu i niższym prądzie, a na wyjściu przetwornicy dajesz stabilizator LDO i masz piękną stabilizację :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:25 
Użytkownik

Nie przesadzajmy z kompatybilnością elektromagnetyczną. Kolega podaje gotowe pcb, każdy może wykorzystać i przerobić na swój sposób.

@Nefarious19 Odnosząc się do twojej odpowiedzi to z miłą chęcią przeczytam artykuł na temat pojemności/indukcyjności pasożytniczych w odniesieniu do projektowaniu zasilania. Oczywiście jak będzie Ci się chciało coś sklecić. Zwróć uwagę, że w przetwornicach impulsowych częstotliwość może być setki kHz.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

mar0791 napisał(a):
Zjawisko naskórkowości raczej uwzględnia się przy wyższych częstotliwościach. Nawet jeśli byśmy chcieli zasilić układ napięciem zmiennym 50Hz to i tak nie będzie dużej zmiany uwzględniając wspomniane zjawisko naskórkowości.
Ponadto w niektórych przypadkach trzeba uwzględnić wpływ temperatury na rezystancję przewodu,przy cienkich a długich przewodach np skrętka o długości kilkunastu metrów,może zmienić wartość.Tak samo trzeba byłoby uwzględnić indukcyjność przewodu w przypadku stosowania przetwornic ,ich pojemności własne ,miedzy żyłami.
Należy przemyśleć czy warto użyć przetwornicy czy stabilizatora liniowego.Trzeba też uwzględnić skoki obciążenia na wyjściu.Wiem z doświadczenia że nieraz stabilizator liniowy jest niezastąpiony.
Odnośnie EMC. Nawet robiąc dla siebie małą płytkę musimy starać się żeby nie było emisji EM.W dzisiejszych czasach gdy mamy coraz więcej urządzeń emitujących różnej maści zakłócenia ,nawet mała płytka z źle rozmieszczonymi elementami naszej przetwornicy może emitować zakłócenia które w najlepszym przypadku będą zakłócały działanie zasilanego urządzenia ,a w najgorszym ... kto to wie przy dużych prądach zakłócenia mogą być emitowane na kilka(naście ) cm,m.Napisano niemało na temat rozsyłania zakłóceń przez przetwornice.Dlatego nieważne czy robimy coś dla siebie czy w celach komercyjnych.Trzeba myśleć cały czas.bo może my jutro będziemy się denerwować że np radio nam brzęczy bo sąsiad rozmawia przez własnej roboty walkie-talkie.

Tak samo jak zjawisko lini długiej uwzględnia gdy nie jest przekroczony stosunek 40cm i 10Mhz ( może wiele osób się zemną nie zgodzić). Ale taka szacunkową granice przyjmuje się gdy możemy mówić o zjawisku lini długiej. Oczywiście stosunek może się zmienić czyli zwiększając częstotliwość zmniejsza się odległość i na odwrót.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:33 
Użytkownik

Tak, racja odnośnie tego PCB :)
Odnośnie emisji (EMC), chodziło mi o 10 metrowe przewody.

Nefarious19 napisał(a):
skiera2006 napisał(a):

A co do przetworniczek to i na takie prądy można zbudować przetwornice. Chociaź w tym przypadku to już transformator impulsowy musiałby wejść w rachube :)

Wystarczy zastosować gotowe rozwiązania np. przetwornice DC/DC firmy Cosel, seria CBS.
Nefarious19 napisał(a):
mar0791 napisał(a):
Trzeba też uwzględnić skoki obciążenia na wyjściu.Wiem z doświadczenia że nieraz stabilizator liniowy jest niezastąpiony.

Jednakże Zawsze można użyć przetwornicy jako regulatora przedwstępnego tuż przed stabilizatorem liniowym.

Tylko gdzie tu sens? :)

Jak napisałem wyżej. Nie chodzi mi o PCB a o przewody. Zwróciłeś uwagę, że w przetwornicach impulsowych częstotliwości są do setek kHz. Kluczowanie jest szybkie, powstają szpilki prądowe. Teraz dajemy 10 metrowy przewód. Mamy 10 metrową antenę. Wystarczy, że któraś z harmonicznych będzie np. na 225 kHz i już np. Polskiego Radia sobie ktoś nie posłucha.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:42 
Nowy

Nieraz częstotliwość pracy przetwornicy sięga 200kHz ,a kolejne harmoniczne sięgają jeszcze wyżej ,rzędu Mhz.Tak że pasmo zakłóceń jest szerokie.A dlaczego przy falownikach daje się filtry od strony zasilania,które nieraz są niewiele tańsze od samego falownika,przewody ekranowane, i to nie tylko w pojedynczym ekranie.Zobaczcie sobie ofertę firmy IGUS która specjalizuje się m. in. w przewodach dedykowanych specjalnie do takich zestawów.Wszystko po to żeby było jak najmniej emisji EM

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:45 
Użytkownik

Cytuj:
Tylko gdzie tu sens? :)

Jak napisałem wyżej. Nie chodzi mi o PCB a o przewody. Zwróciłeś uwagę, że w przetwornicach impulsowych częstotliwości są do setek kHz. Kluczowanie jest szybkie, powstają szpilki prądowe. Teraz dajemy 10 metrowy powrót, który stanowi nasz przewód masy. Mamy 10 metrową antenę. Wystarczy, że któraś z harmonicznych będzie np. na 225 kHz i już np. Polskiego Radia sobie ktoś nie posłucha.

Tylko że częstotliwość pracy występuje po stronie pierwotnej transformatora (dla przykładu zobacz sobie przetwornice flyback). Ta topologia jest swobodnie wykorzystywana w zasilaczach komputerowych, a radia ciągle działają. Wykorzystywany tam transformator służy niejako "do magazynowania" energii.
Podsumowując muszę się zgodzić z tym że przy profesjonalnym podejściu projektowania układów należy na to zwrócić uwagę.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przemek6 napisał(a):
Wystarczy zastosować gotowe rozwiązania np. przetwornice DC/DC firmy Cosel, seria CBS.

Masz rację ale można też http://www.linear.com/product/LTC3611 :)

Przemek6 napisał(a):
Tylko gdzie tu sens?

Sens jest w tym że nie grzejesz stabilizatora i przewodów a przetwornice możesz za 5 złotych kupić już złożoną a do tego stabilizator za 2 złote i za 7 złotych masz piękne rozwiązanie.

Przemek6 napisał(a):
Teraz dajemy 10 metrowy przewód. Mamy 10 metrową antenę. Wystarczy, że któraś z harmonicznych będzie np. na 225 kHz i już np. Polskiego Radia sobie ktoś nie posłucha

To dajesz indukcyjny filtr symetryczny plus kondsensatory jak w zasilaczu ATX jeżeli tak bardzo nie chcesz mieć zakłóceń :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 21:01 
Moderator

No i rozpętuje się dyskusja rodem jak na elektrodzie kiedyś gdzie pokazałem naszą przetwornicę .... Matko jedynnnnna ;) ileż to było głosów - że to nie przejdzie testów EMC, że będzie zakłócało sąsiadom nie tylko radia ale i telewizory, ba wszyscy krótkofalowcy wokoło dostaną w kość z powodu sianych zakłóceń .... dżizas i setki innych takich tam harmonicznych pomysłów ....

a dzisiaj ? Dzisiaj przetwornica jest po badaniach EMC zdała egzamin nie z wynikiem "dobry" ale "bardzo dobry" ! ... hahaha używają jej setki - chociaż może na dzisiaj to już mogę powiedzieć że ponad tysiąc klientów - i nikt nie słyszał o rozszalałych zakłóceniach radiowych i tym podobnych ....

ludzie - ludzie .... proponuję się opanować w wymyślaniu takich rzeczy ;) ... bo owszem takie zjawiska jak zakłócenia mogą mieć miejsce ale po pierwsze trzeba nieźle się postarać żeby spartolić przetworniczki oparte o dzisiejsze popularne scalaki. Po drugie żeby o tym mówić to trzeba byłoby rozpatrywać jakiś KONKRETNY opisany w szczegółach przypadek a nie gdybanie teoretyczne i opowieści znowu jakie to przetwornice są BE ;) masakra ....

Natomiast stosowanie przetwornic po to żeby po stronie wtórnej dać nawet stabilizator liniowy w szczególnych przypadkach i to LDO jest rozwiązaniem bardzo często stosowanym w wielu certyfikowanych urządzeniach ....

Poza tym - to nie jest artykuł na zasadzie opracowanie naukowe, które rozpatruje konkretne warunki badań laboratoryjnych tylko pięknie przygotowane i fajnie podane informacje dla początkujących, którzy chcą się zapoznać z tematem, przymierzyć się, spróbować, sprawdzić .... nauczyć się czegoś - zbudować w końcu własną pierwszą przetworniczkę i użyć ją do zasilania procka ....

tymczasem z tych opowieści o sytuacjach PSEUDO GROZY! o PSEUDO ZAKŁÓCENIACH radioodbiorników i Bóg wie czego, początkujący mogą znowu tylko pokiwać głową i pomyśleć :

"Boże - a jednak dobrze wszędzie mówili żeby nie ruszać tych przetwornic bo to taaaakie straszne" .... ;)

zamiast więc zadawać pytania czy to co opisane w tym artykule spełnia wymogi EMC - proponuję się wziąć w garść i napisać kolejny - swój artykuł uzupełniający tę wiedzę - wykazać na konkretnych przypadkach - ciekawie podanych co z czym się wiąże ... co od czego zależy - a nie tam bajać o grozie przetwornic siejących zakłóceniami gorzej niż smok wawelski

PostNapisane: 6 lis 2014, o 21:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No i rozpętuje się dyskusja rodem jak na elektrodzie

Chwilami, jakbym widział zielone a nie niebieskie tło przy niektórych postach :lol:

mirekk36 napisał(a):
a dzisiaj ? Dzisiaj przetwornica jest po badaniach EMC zdała egzamin nie z wynikiem "dobry" ale "bardzo dobry" ! ... hahaha używają jej setki - chociaż może na dzisiaj to już mogę powiedzieć że ponad tysiąc klientów - i nikt nie słyszał o rozszalałych zakłóceniach radiowych i tym podobnych ....

Byłem przy testach EMC zasilaczy ATX i oswietlenia LED, ba, Pan Doktor sam pozwolił mi użyć analizatora harmonicznych i innych urządzeń. Jeżeli coś się dobrze zaprojektuje TO NIE MA PRAWA NIE PRZEJŚĆ EMC!!! :) A wystarczy wszystko odpowiednio odfiltrować :)

mirekk36 napisał(a):
Natomiast stosowanie przetwornic po to żeby po stronie wtórnej dać nawet stabilizator liniowy w szczególnych przypadkach i to LDO jest rozwiązaniem bardzo często stosowanym w wielu certyfikowanych urządzeniach ....

No chociażby niektore zasilacze laboratoryjne tak są robione te nowoczesne. Mamy hybryde czyli zalety przetwornicy ( duża sprawność, małe straty) i stabilizatora liniowego (dobre parametry dynamiczne, odpowiedź impulsowa itd)

Cytuj:
zamiast więc zadawać pytania czy to co opisane w tym artykule spełnia wymogi EMC - proponuję się wziąć w garść i napisać kolejny - swój artykuł uzupełniający tę wiedzę - wykazać na konkretnych przypadkach - ciekawie podanych co z czym się wiąże ... co od czego zależy - a nie tam bajać o grozie przetwornic siejących zakłóceniami gorzej niż smok wawelski

Dokładnie! Sam bym chętnie coś mądrego poczytał :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 21:49 
Moderator

Nefarious19 napisał(a):
Dokładnie! Sam bym chętnie coś mądrego poczytał

Bo na tym polega nasze forum - zamiast szukać dziury w całym - lepiej coś zrobić, opisać, pokazać .... itp ... a nawet jeśli popełnimy błąd to ktoś inny życzliwie podpowie , wyjaśni, doprecyzuje ....

Dzięki temu mamy już wiele cennych poradników na forum i wszyscy możemy się uczyć nawzajem.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 21:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co do hybryd jeszcze, to z racji tego że jestem elektrykiem to powiem że takie rozwiązania świetnie się sprawdzają nie tylko w elektronice. Jako przykład podam Ultraszybki wyłącznik prądu stałego zaprojektowany u mnie na uczelnii. Działa to na takiej zasadzie że mamy 2 zespoły zestyków. Jeden załącza i wyłącza układ bezprądowo czyli spełnia role tylko separacji galwanicznej. Drugi zestyk załącza już prądy zwarciowe i robocze ale zbocznikowany jest tranzystorem IGBT. W momencie wystąpienia zwarcia, zestyk ten otwiera się ale żeby zapalił się łuk elektryczny musi być na stykach około 20V, łuk ten jednak nie zapala się gdyż zestyk ten bocznikowany jest tranzystorem którego napięcie kolektor emiter przy załączeniu wynosi kilka voltów więc następuje komutacja prądu i natychmiastowe wyłączenie. zaraz po tym otwiera się pierwszy styk i układ jest odseparowany galwanicznie. Łacznik taki ma ogromną trwałość łączeniową i o wiele mniejsze gabaryty. Tranzystor jaki tam jest to taka duża kostka a wyłacznik jest na napięcie 1 kV i prąd wyłączalny kilka kiloamperów bodajże :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 21:57 
Użytkownik

Napiszę tylko kilka zdań i to będzie tyle z mojej strony w tym temacie - doszedłem do wniosku że to nie ma sensu, ponieważ mogę być tym, co sieje zamęt. Nie chcę być za takiego postrzegany.
mirekk36 napisał(a):
dżizas i setki innych takich tam harmonicznych pomysłów

Im większe pasmo, tym więcej harmonicznych dostrzegamy... . Pytanie czy stać nas na upgrade pasma, czy tez chcemy pozostać na tym co mamy.

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lis 2014, o 21:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dzięki temu mamy już wiele cennych poradników na forum i wszyscy możemy się uczyć nawzajem.

Dokładnie. I to dzięki życzliwości i wzajemnej współpracy a nie prawieniu herezji ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Cytuj:
Im większe pasmo, tym więcej harmonicznych dostrzegamy... . Pytanie czy stać nas na upgrade pasma, czy tez chcemy pozostać na tym co mamy.

Pozdrawiam

Ale Kolego, ten temat nie jest o harmonicznych, wierz mi że ja i wielu ludzi tutaj zdaje sobie z tego sprawe. BA! Wierz jak energetyka broni się przed harmonicznymi? Przecież po to są certyfikaty CE dla sprzętu i te badania. Ale ni o to chodzi. Ten temat powstał po to żeby;

a) pokazać jak liczyć spadki napięć na przewodach

b) odczarować trochę te przeklęte przez wielu przetwornice

i myślę że to wyczerpuje temat.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 22:20 
Użytkownik

Kolego, nie zrozumiałeś mnie. To, co napisałem, jest także przenośnia, którą mało kto zrozumie- większości z tych osób już tutaj nie ma.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 22:27 
Moderator

Przemek6 napisał(a):
To, co napisałem, jest także przenośnia, którą mało kto zrozumie

Dlatego chyba warto pisać tak żeby większość co najmniej zrozumiała a nie pisać do "mało kogo" - tak mi się wydaje ;)

PostNapisane: 7 lis 2014, o 05:24 
Nowy

Generalnie co by nie pisać ,każde rozwiazanie ma swoje wady i zalety. Dla mnie osobiscie wazna zaleta przetwornic jest ich wielkosc , mam na myśli przetwornice 230V na niższe napiecia. I. Chyba na tym można zakończyć dyskusje.

PostNapisane: 7 lis 2014, o 07:44 
Użytkownik

Nefarious19 wielkie dzięki za fajny poradniczek, moim zdaniem świetny dla początkujących jak np. ja.
Właśnie niedługo będę chciał zrobić swoją pierwszą przetworniczkę :-)

PostNapisane: 7 lis 2014, o 14:03 
Nowy

Przetwornice jak i stabilizatory mają swoje plusy i minusy i wbrew temu co się zaczyna szerzyć (że stabilizatory bóg wie jak się grzeją) mają się dobrze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1