Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 10:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:10 
Użytkownik

Witam, mam problem z zasilaczem komputerowym ATX.
Problem polega na tym, że mam stary serwer intela i pojawił się kłopot przy wymianie zasilacza.
Stary zasilacz we wtyczce ATX posiadał takie coś jak +5V Standby(fioletowy kabelek), a w nowym zasilaczu nie ma tego pinu.
No i stara płyta główna nie odpala się z nowym zasilaczem.
Co mógłbym zrobić, aby rozwiązać ten problem??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2014, o 16:05 
Użytkownik

Dziwne, bo standard ATX ma właśnie taki kabelek - purpurowy :)

Podaj model nowego zasilacza, zrób jakieś foty wtyczki do płyty głównej i naklejki na zasilaczu.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 16:26 
Użytkownik

No właśnie dziwna sprawa z tym (a może zapomnieli wlutować hah), a model to DELL NPS420AB, teraz nie mam opcji zrobić zdjęcia ;( ale jak będzie jak to wrzucę.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 16:28 
Użytkownik

Artur napisał(a):
(...)Co mógłbym zrobić, aby rozwiązać ten problem??

A weź zobacz na wtyczkę tego nowego zasilacza, czy ona przypadkiem nie jest szersza niż ta stara. Jeśli tak to tam na tej nowej wtyczce jest taki dzynks i rozczepiasz tą nową wtyczkę na dwie wtyczki (jedną szeroką i drugą węższą - chyba 4 piny). Teraz spróbuj wsadzić tą szerszą wtyczkę (tą po rozdzieleniu) w gniazdo zasilacza na płycie głównej.

Ew. jakby to nie było to, to weź zrób jakieś zdjęcia: wtyczki starej, nowej i gniazda na płycie głównej. To odrobinę pomoże.

Edit: Zapomniałem napisać o jednej ważnej choć trywialnej sprawie (mam nadzieję, że nie za późno): na chamca nie wciskaj tej wtyczki ;) w standardzie ATX wszystko jest dopasowane. Acha, no i nie obrażaj się jeśli sądzisz że to jakieś przygadywanie czy coś w tym rodzaju, ale ja w swojej wieloletniej praktyce spotykałem się z różnymi sytuacjami, no i... po prostu nie chcę żebyś spalił sobie płytę.

Pozdrawiam! j23 Jarek

Ostatnio edytowano 6 lis 2014, o 23:01 przez j23, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 6 lis 2014, o 20:34 
Użytkownik

Witam

Mam pytanie - czy ten zasilacz jest w standardize ATX ? Jeżeli tak to jak odbywa sie jego uruchomienie (bez płyty głównej) ? Zasilacze standard ATX uruchamiają się poprzez zwarcie zielonego przewodu z czarnym. Jest to możliwe dlatego, że istnieje w nich przetwornica STAND-BY i ona daje potrzebne +5V standby. Jeżeli Twój zasilacz jest ATX to powinien mieć podobna topologię. Być może masz wewnątrz zasilacza na płytce przygotowane miejsce ale producent nie dał przewodu do wtyczki. Sprawdź dokładnie multimetrem czy na wtyczce zasilacza (bez podłączania do płyty głównej) czy masz jakiekolwiek napięcia względem masy.
Generalnie wśród zasilaczy firm DELL, COMPAQ itp. zdarzaja się bardzo dziwne zasilaczowe wynalazki. Osobiście miałem kiedyś taki przypadek, że zasilacz nie miał napięcia -5V ale jedyne co nie działało na płycie to buzzer :)

Sprawdź napiecia I odezwij się to może cos wymyślimy.

Aha I jak masz możliwość to wrzuć zdjęcia wnętrza zasilacza I jego płytki.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1