Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 17:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2014, o 22:02 
Nowy

Cześć,

chcę zrobić niewielką sieć po rs485, w której będzie 5 uC. Długość magistrali będzie miała koło 20m.
Nie wiem jak zorganizować zasilanie. Myślałem, żeby je puścić na skrętce na tym samym kablu, jednak chyba bezpieczniej będzie dać oddzielny kabel - 2 żyły. I tu pytanie jaką średnicę? 0,75?
Drugi problem to czy mogę dać jedno źródło zasilania 5v? Najdłuższa odległość do uC wynosiłaby około 10m, czy na takiej odległości nie będzie zakłóceń i jakiegoś znacznego spadku napięcia? Środowisko - mieszkanie w bloku.
Czy przy uC dawać jakieś dodatkowe kondensatory?
Może jednak dać np 12v i przy każdym uC dawać jakiś stabilizator? Oczywiście najwygodniej byłoby mi dać jedno źródło 5v.

uC będą sterowały jakimiś przekaźnikami i serwami, które również chciałbym zasilić z tego samego źródła.

proszę o poradę.
Dzięki
Daniel

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2014, o 22:20 
Użytkownik

Hmm... Do dokładniejszych brakuje podania jakie przewidujesz obciążenie w miejscach gdzie będą rozlokowane układy z uC. Jeśli tylko uC + jakieś tam bzdury typu diody, to większego problemu nie będzie. Chodzi mi o, żebyś podał przewidywalną ilość elementów sterowanych przez uC + prąd jaki te urządzenia będą pobierały.

Celowo nie będę podawał rozwiązania, bo to jest elektronika - lepiej jakby wypowiedzieli się elektronicy, a nie jakiś tam informatyk ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 5 lis 2014, o 22:26 
Moderator

dzielik napisał(a):
Drugi problem to czy mogę dać jedno źródło zasilania 5v?

zapamiętaj - takie rozwiązanie to jednoczesny strzał nie tylko w kolano ale i w stopę a nawet we własne plecy

dzielik napisał(a):
Może jednak dać np 12v

Tylko takie podejście

dzielik napisał(a):
i przy każdym uC dawać jakiś stabilizator?

jak dasz 7805 to od razu masz w plecy to co dało ci puszczenie 12V ... bo kupa energii idzie w ogrzewanie pomieszczeń .... więc nie stabilizatory a przetworniczki ... i wtedy to ma sens

dzielik napisał(a):
Oczywiście najwygodniej byłoby mi dać jedno źródło 5v.

Na tym właśnie zjadają zęby początkujący - więc jeśli chcesz również zjeść to smacznego ... a jeśli nie to przemyśl to co opisałem wyżej

dzielik napisał(a):
uC będą sterowały jakimiś przekaźnikami i serwami, które również chciałbym zasilić z tego samego źródła.

To już zaczyna robić się nieco kosmiczny pomysł - bo w ogóle nie bierzesz pod uwagę prądu - tak jakby nie było czegoś takiego jak prąd :( .... Zapomnij - w ten sposób można zasilać małe moduliki które i tak same pobierają niewielkie ilości prądu ... a jeśli ma coś być przy module co wpiernicza więcej prądu (silnik, serwo, przekaźnik - toż to masakra - NIGDY z takiego zdalnego zasilania) chyba że jakiś mikro przekaźnik z dobrą cewką i super niskim poborem prądu ale to i tak ... nie tędy droga . Wtedy zawsze robi się lokalne zasilanie przy module.

PostNapisane: 5 lis 2014, o 22:39 
Użytkownik

Jak chcesz ograniczyć pobór prądu przez przekaźniki to wykorzystaj przekaźniki bistabilne. Pobierają prąd tylko przy zmianie zestyku i to i tak małe moce.

PostNapisane: 5 lis 2014, o 23:12 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z moich obliczeń wynika że przy 20 metrach przewodu instalacyjnego podtynkowego o przekroju żyły 1.5mm2 i puszczeniu przez niego prądu 1A napięcie na końcu przewodu będzie o 236mV mniejsze. Przy 2A będzie to dwa razy więcej jak z prawa Ohma łatwo wyliczyć. A teraz Pane Kolego weźmy skrętke o średnicy 0,5mm a co za tym idzie przekroju żyły 0.196mm2. Z elementarnego wzoru R=dlugość/przewodność x przekrój i później z prawa ohma liczymy że napięcie na końcu przewodu wyniesie 3.192V. Także trochę to kiepsko wygląda :) Ale jak nie chcesz kłaść grubej żyły miedzianej to lepiej daj wyższe napięcie i kilka przetworniczek najzwyklejszych i problem masz że tak powiem z bani. To samo się robi w liniach energetycznych. Po to przesyła się energie przy wysokim napięciu żeby zminimalizować koszt przewodów bo przecież moc elektryczna to iloczyn napiecia i prądu.

Przykład:
Odbiornik potrzebuje 1W mocy. Mamy do wyboru dwa napięcia - 12V i 24V, możemy użyć jakiego chcemy bo na końcu i tak jest przetwornica która zakładając ma 100procent sprawności i nasze napięcie zamienia na 5V.

P=U*I
I=P/U=1/12 = 83mA

no dobra a weźmy teraz to drugie napięcie czyli 24V

I=1/24=41,5mA

Z racji tego że moc tracona na rezystancji (w naszym przypadku rezystancji żyły miedzianej) zależy od prądu w drugiej potędze:

P = I^2 *R

Oznacza to że przy 2 razy wyższym napięciu, prąd potrzebny do dostarczenia tej samej energii jest 2 razy mnijszy a co za tym idzie 4 razy mniej grzejemy przewód? Rozumiesz o co chodzi:)? Gra jest warta świeczki :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 09:10 
Nowy

Dzięki za odpowiedzi.

Moje obawy zostały potwierdzone:)
Średnio się z tego cieszę, bo trzeba będzie zrobić jak radzicie, problem mam w tym, że przy elementach wykonawczych nie bardzo mam miejsce, np pod włącznikiem światła, czy pod gniazdkiem i dlatego wygodnie byłoby mi dociągnąć tylko przewód z gotowym zasilaniem.

Proszę jeszcze o wskazanie takiej przykładowej przetworniczki 12v -> 5v. Jakiś konkretny sklepowy układzik.

To tak przy okazji mam jeszcze pytanie, od pewnego czasu zauważyłem, że strasznie są promowane te przetworniczki, jakoś zawsze używałem (i myślę, że nie tylko ja) 7805 i nikt nie narzekał, zwłaszcza przy prądach rzędu 100-200 mA...
Ostatnio natknąłem się na układ lm1117 5v 0,8A, czy on jest również tak niepolecany jak 7805? to jest "to samo" ?

Bo chyba cena takiej przetwornicy jest trochę inna niż zwykłego stabilizatora, więc pytanie, czy dla samego zasilania uC warto dawać taką przetwornicę (koszt do faktycznych efektów).

Nie to, że mam coś przeciwko takiej przetwornicy, po prostu chcę poznać waszą opinię na ten temat.

Dzięki
pozdrawiam
Daniel

PostNapisane: 6 lis 2014, o 09:47 
Użytkownik

Przetworniczke masz w sklepie atnela... Jesli pradowo ci wystarczy to polecam :)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 11:19 
Moderator

dzielik napisał(a):
Ostatnio natknąłem się na układ lm1117 5v 0,8A, czy on jest również tak niepolecany jak 7805? to jest "to samo" ?

Panie ... jak jeszcze się na tym nie znasz - co mogę zrozumieć - bo przecież nikt nie zaczyna od razu wiedząc wszystko to zrozum - że jeśli ktoś podpowiada - to na prawdę dobre rozwiązanie ...

a ty szukasz sposobu jak to obejść ... LM1117 to nadal stabilizator liniowy tyle że LDO ... co w wielu przypadkach jest zaletą ale w TYM twoim przypadku wadą bo zasilany z 12V będzie on tym samym praktycznie co 7805

nie przesadzaj z cenami przetwornic bo nie musisz kupować ale sam zrobić na byle lepszym pierwszym scalaku np LM2675 .... lub innym

możesz też użyć gotowej

http://atnel.pl/przetwornice-atb-pwr-3.html

a próba zaoszczędzenia tu kilku czy kilkunastu złotych i tak jak zwykle bywa to w takich przypadkach pseudo niestety oszczędzania skończy się na tym, że nakupujesz i naklepiesz sobie tych LM1117 czy 7805 ... porobisz płytki, potem wszystko diabli wezmą bo nie będzie działać i i tak zabierzesz się za to co ci radzili czyli za przetwornicę ... tyle że wtedy sobie policz kasę. Gdzie jak dodasz to co do tej pory zmarnowałeś bo chciałeś oszczędzić i teraz to co trzeba wydać na przetwornicę to się okaże dobitnie .... że nie warto było "pseudo" oszczędzać

mówię ci zajrzyj sobie do PDFa LM2675 to może zrozumiesz że to ani nie drogie ani nie trudne - za to jak początkujący słyszy słowo przetwornica to robi wielkie oczy ze strachu i z obawy o cenę i z obawy że nie da rady itp .... i nawet z tego strachu nawet do PDF'a nie zajrzy ... i tak to się kręci

PostNapisane: 6 lis 2014, o 11:24 
Użytkownik

Jak mirkowa z gwarancja supportem itp ci za droga, a masz sporo czasu to poszukaj na ebayu wpisujac scalak o ktorym mowi ci Mirek

PostNapisane: 6 lis 2014, o 11:47 
Nowy

Tu nie chodzi o to, że się upieram, Mirek pisze, że:

"że nakupujesz i naklepiesz sobie tych LM1117 czy 7805 ... porobisz płytki, potem wszystko diabli wezmą bo nie będzie działać i i tak zabierzesz się za to co ci radzili czyli za przetwornicę"

jakoś do tej pory na całym świecie działało. Chociażby takie uniwersalne moduły zasilające do płytek stykowych, na których się bawię uC są właśnie na tym zrobione.

Moje wątpliwości budzi zasilanie atmegi, w którym nie sądzę, żeby pobierany prąd był większy niż 100mA. Dodatkowo główne zasilanie mogę zrobić np z 9V a nie 12V i wtedy moc = (9v-5v)*0,1A, mogę wetknąć gotowy element, więc siłą rzeczy ciągnie do takiego rozwiązania:), więc czy w tym przypadku ta przetwornica nie jest przerostem formy nad treścią (bez obrazy).
Tam, gdzie trzeba mi więcej prądu, kupię albo gotowy zasilacz 230/5v albo wykorzystam przetwornicę...

I Mirku masz rację, że początkujący boi się przetwornicy, ogólnie ta impulsowa zabawa nie jest taka trywialna, kiedyś walczyłem z próbą naprawy zasilacza impulsowego i może trochę mnie to zniechęciło.
Podbudowałeś mnie tymi słowami i na pewno spojrzę na wspomniany przez Ciebie scalak. Dzięki:)

Daniel

PostNapisane: 6 lis 2014, o 12:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

dzielik napisał(a):
jakoś do tej pory na całym świecie działało. Chociażby takie uniwersalne moduły zasilające do płytek stykowych, na których się bawię uC są właśnie na tym zrobione.

Ale nikt Ci nie wciska nic na siłe. Weź se usiadź, kartke i długopis weź. Pospisuj ile każdy moduł w Twojej instalacji żre prądu i wtedy dobieraj odpowiednie urządzenia. Chcesz 7805? Bierz 7805. tylko przelicz sobie ile ciepła Ci pójdzie w powietrze. Dla 100mA spoko, może być. Dla większych prądów jak chcesz dogrzewać sobie pomieszczenia też spoko ale lepiej przetwornica. Najpierw zróv te swoje moduły. Popatrz ile "rąbią prądziku" a wtedy bedziesz wiedział co i gdzie zastosować. Jak się boisz sam robić przetwornic to są gotowe moduły na alledrogo za 5-6 złoty na LM2596 i masz Panie problem z głowy chociaż ja osobiście polecam ATB PWR3.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 12:45 
Moderator

dzielik napisał(a):
jakoś do tej pory na całym świecie działało

Ty bardzo mocno czegoś nie rozumiesz albo co gorsza nie chcesz zrozumieć :( ... wtedy jest gorzej - więc nie pytaj o poradę tylko rób .... bo teraz rozumiem że chcesz powiedzieć że do tego projektu do którego przedstawiłeś założenia z tym zdalnym zasilaniem, tak je nazwę to stabilizatory liniowe wszyscy na całym świecie używali ..... no nie chcę mówić że bzdury ale .... coś w tym jest

Panie - stabilizatory liniowe to fajny wynalazek a szczególnie te LDO ... i sam ich używam i to często ....

tylko że jak to bywa w elektronice trzeba wiedzieć gdzie czego użyć .... a skoro wynika że ty wiesz ... i wiesz że wszyscy na świecie walą na oślep te stabilizatory to daj je pan ;) i nie pytaj bo po co ? ;) ja cię do niczego nie zmuszam

dzielik napisał(a):
ogólnie ta impulsowa zabawa nie jest taka trywialna

Proszę nie powielaj tych tu muszę użyć słowa BZDUR i nie możesz się na mnie za to obrazić - bo na prawdę - nie chce ci się zajrzeć do noty w której masz nawet PCB pokazane a ty piszesz tu o jakiejś naprawie zasilacza impulsowego .... to tak jakbyś porównywał naprawę jednostki napędowej tankowca ze zrobieniem we własnym zakresie wiatraczka do maszynki do lodów. W ogóle o czym innym mowa - ale najlepiej powtarzać wciąż bzdury które krążą po całym internecie jakie to przetwornice nie są trywialne ....

dzielik napisał(a):
Podbudowałeś mnie tymi słowami i na pewno spojrzę na wspomniany przez Ciebie scalak.

No właśnie OD TEGO ZACZNIJ - a potem pisz dalsze posty. Uwierz długo już walczę o odczarowanie wśród początkujących tego czarodziejskiego strachu - i udaje mi się to z powodzeniem ... Mnóstwo osób przeszło już na jasną stronę mocy i zrobiło sobie przetworniczki - szczególnie ten scalaczek jest miły i nie ma ŻADNEJ filozofii żeby ktoś sobie zrobił na nim przetworniczkę .... dlatego też zrozumiesz - skąd moje podejście jak do JEŻA gdy słyszę opowieści o magii niedobrych przetwornic

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Nefarious19 napisał(a):
Dla 100mA spoko, może być.

Jak dla mnie 100 mA to już masakra przy 7805 .... mnie wkurza jak już chociażby TAK miałby mi grzać kaloryfer w jakiejś obudowie urządzenia ;) ... a przy 100 mA 7805 wcale nie jest zimny, wcale nie jest ciepły .... on już jest gorący - może jeszcze da radę go palcem przytrzymać chwilę .... ale czy warto ?

dzielik napisał(a):
Dodatkowo główne zasilanie mogę zrobić np z 9V a nie 12V

eeeeh panie - poczytaj co ci wyżej koledzy piszą bo ... no bo sadzisz babole - dokładnie np ten post: post102528.html#p102528 kolegi Nefarious19 i nie pisz że przy zdalnym zasilaniu będziesz schodził do 9V .... bo robi się coraz weselej .... ale ok już nie ględę - pogadamy jak poczytasz i zobaczysz PDF'a przetworniczki którą ci poleciłem i wtedy pewnie sam inaczej spojrzysz na świat ;)

PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:09 
Nowy

Mirku,
jedno pytanie:
Czy z 7805 nie zasilę atmegi32 ze zdalnego zasilania 9V, które jest oddalone od układu uC jakieś 10m, powiedzmy przewodami 2x0,75? To nie ma prawa działać?

Tak prywatnie, robisz niemiłą atmosferę, zarzucasz mi jakieś lenistwo, bzdury i nierozumność. Nie w takim celu przyszedłem na to forum i napisałem ten temat...

Dziękuję koledze Nefarious19 za znacznie sensowniejszą odpowiedź.

Przetwornica jest faktycznie prosta, jednak kilkunastokrotnie droższa od zwykłego stabilizatora. Co gorsza, droższa od atmegi...

Ostatnio edytowano 6 lis 2014, o 13:22 przez dzielik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:22 
Moderator

dzielik napisał(a):
Czy z 7805 nie zasilę atmegi32 ze zdalnego zasilania 9V, które jest oddalone od układu uC jakieś 10m, powiedzmy przewodami 2x0,75? To nie ma prawa działać?

Ja bym tak nigdy nie zrobił, ale ty możesz - czemu nie ?

Na początku pisałeś:
dzielik napisał(a):
chcę zrobić niewielką sieć po rs485, w której będzie 5 uC. Długość magistrali będzie miała koło 20m.

I do tego się wciąż odnoszę. Więc jeśli za chwilę zapytasz czy jak dasz przewody i jakimś przekroju ale już nie 20m, nie 10m tylko 5m albo i ze 2m i 7805 z pytaniem czy to nie ma prawa działać - to ja się pytam - o co chodzi?

dzielik napisał(a):
Tak prywatnie, robisz niemiłą atmosferę, zarzucasz mi jakieś lenistwo, bzdury i nierozumność.

A mi się wydaje że ty tworzysz taką atmosferę tym co właśnie teraz piszesz. Bo ja staram się udzielić odpowiedzi najlepiej jak umiem, polecam fajną małą przetworniczkę do własnego montażu i proszę o rzuceniem okiem chociaż ... koledzy też ci piszą podobnie że tak się nie robi zasilania "zdalnego" ..... jeszcze raz powtarzam kolega Nefarious19 pokusił się nawet o przygotowanie fajnych wyliczeń żebyś mógł sam zobaczyć o co chodzi z tym napięciem względem prądu ....

a ty wciąż to samo i wciąż pytasz się czy można użyć 7805 np gdy zmniejszysz napięcie .... PEWNIE ŻE MOŻNA, wszystko można - toż żadna moja wypowiedź nie jest napisana tak żeby ciebie NA SIŁĘ przekonywać abyś tak nie zrobił - zrób.

Ale nie żądaj ode mnie żebym ja potwierdził teraz że
dzielik napisał(a):
Czy z 7805 nie zasilę atmegi32 ze zdalnego zasilania 9V, które jest oddalone od układu uC jakieś 10m

to ma prawo działać - bo ja ci na to nie odpowiem - tylko odpowiem jak mantrę - ja bym tak nigdy nie robił ...

NIGDZIE nie zarzucam ci lenistwa ani innych rzeczy które tu napisałeś - jestem w pracy , mam w międzyczasie milion rzeczy do zrobienia i staram się jeszcze w tym międzyczasie coś podpowiedzieć, poddać pomysł - odczarować przetwornice do procków bo długo już to robię i TYLKO dlatego reaguję stanowczo gdy ktoś na tym forum pisze że przetwornice to coś strasznego - bo tak nie jest, i wiele osób z tego forum się już o tym przekonało - do dzisiaj używają z powodzeniem przetwornic.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:37 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Na początku pisałeś:
dzielik napisał(a):

I do tego się wciąż odnoszę. Więc jeśli za chwilę zapytasz czy jak dasz przewody i jakimś przekroju ale już nie 20m, nie 10m tylko 5m albo i ze 2m i 7805 z pytaniem czy to nie ma prawa działać - to ja się pytam - o co chodzi?

O to chodzi, że jak masz magistralę 20m, a osobnym kablem puszczę zasilenie to mogę zasilacz dać na "środku" magistrali i mieć 10m do najbardziej oddalonego uC.

mirekk36 napisał(a):
A mi się wydaje że ty tworzysz taką atmosferę
nawet nie będę tego komentował

mirekk36 napisał(a):
NIGDZIE nie zarzucam ci lenistwa ani innych rzeczy które tu napisałeś
mirekk36 napisał(a):
bo na prawdę - nie chce ci się zajrzeć do noty

Podsumowując, jakoś sobie temat rozwiążę, dziękuję za pomoc, za zbędne komentarze nie dziękuję.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:46 
Moderator

dzielik napisał(a):
O to chodzi, że jak masz magistralę 20m, a osobnym kablem puszczę zasilenie to mogę zasilacz dać na "środku" magistrali i mieć 10m do najbardziej oddalonego uC.

No jeśli wolisz coś robić "do góry nogami" bo się uprzesz to przecież żaden problem - można i tak.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:53 
Nowy

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:03 
Moderator

dzielik napisał(a):
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

No dokładnie i od potrzeb itp .... i nigdy nie jest zły jeśli w 100% spełnia oczekiwania autora.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 18:43 
Użytkownik

:oops: zamiast zasilac i sie klucic lepiej sie posilic i isc spac :)

Warto sprawdzic w praktyce swoje genialne pomysly - chocby czasem po to by sie przekonac czy naprawde sa takie genialne :) A nawet jesli sie nie zgadzamy z opinia bardziej doswiadczonych to warto ich wysluchac bo jest jakas tam niewielka szansa ze maja racje.

Zycze malych szpilek i stabilnych napiec :)

PostNapisane: 8 lis 2014, o 20:12 
Nowy

Mam sieć RS485 rozległą na cały dom, w sumie zużyłem ok 80m przewodu - skrętki. 2 żyły to sygnały A,B, pozostałe 6 wykorzystałem do zasilania. Zasilanie 9 VDC, w każdym module 78l05. Moduły zawierają tylko małą atmegę/attiny + ew. kilka DS18B20. LM jest lodowaty przy tych kilku miliamperach, więc koledzy opowiadający o ogrzewaniu domu trochę przesadzają.
W moim przypadku, dla 25 modułów:
lm78l05 - 25x0,40PLN=10 PLN
ATB - 25x20,50PLN=512,50 PLN
różnicę widać.
Nie twierdzę że przetwornice są złe, sam mam w stykówce przetwornicę ATB i spisuje się świetnie. W przypadku liniowego od samego podświetlenia LCD stabilizator parzy. Ale nie ma co pakować przetwornic wszędzie na siłę.
Ja proponuję zrobić układ docelowy na stykówce/pająku, sprawdzić pobór prądu i dopiero się zastanawiać, ale widząc słowo serwo, obstawiam że to nie będą pojedyncze mA i jednak trafniejszym rozwiązaniem będzie przetwornica.

P.S. Mam radio 2m od ATB-PWR i nic nie zakłóca - jak nadal będzie ktoś gadał o zakłóceniach to trzeba będzie to zgłosić do pogromców mitów :P

PostNapisane: 8 lis 2014, o 23:56 
Moderator

misiu1_81 napisał(a):
LM jest lodowaty przy tych kilku miliamperach, więc koledzy opowiadający o ogrzewaniu domu trochę przesadzają.

Powiedz - powiedz mi szczerze - czy czytałeś DOKŁADNIE czy po łepkach to o czym tu mowa ? O założeniach projektu gdzie na kablach miały wisieć moduły z których miały być zasilane nie tylko procki pobierające kilkanaście mA .... a jeszcze przekaźniki nawet i silniki !!! No proszę czytać uważanie przed wyrażaniem takich opinii .... Bo nikt nie mówi że się ZAWSZE grzeją i matko jedyna - ileż można to powtarzać.

Różnica jest taka że ty w swoim projekcie podszedłeś bardzo rozsądnie do problemu gdyż założyłeś z góry że moduły będą jeść bardzo mało prądu tyle co procek i kilka drobnych peryferiów, gdzie wystarczy spokojnie 78L05 ..... wtedy też i napięcie prowadzone po skrętce i to po kilku parach w wysokości 9V może być wystarczające .,...

Ale nie opowiadaj bajek że stabilizatory liniowe się nie grzeją gdy muszą zapodać już powyżej 100mA i przy zasilaniu na wejściu 12V albo więcej .... a TYLKO o tym mowa. Więc zapraszam do uważniejszego czytania na drugi raz ok? to taka gorąca prośba - bo już kolejna osoba wpada i pisze rewelacje - o tym jak to się stabilizatory liniowe nie grzeją bez odniesienia się do konkretnych warunków ich pracy.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

misiu1_81 napisał(a):
Ale nie ma co pakować przetwornic wszędzie na siłę.

No właśnie o to DOKŁADNIE chodzi ....

PostNapisane: 9 lis 2014, o 07:33 
Nowy

Przeczytałem dokładnie, dlatego moje przypuszczenia dla przypadku kolegi to:
Cytuj:
obstawiam że to nie będą pojedyncze mA i jednak trafniejszym rozwiązaniem będzie przetwornica

Z ciekawości spytam, jak autor postu przewiduje sterowanie? Czy będzie jeden PC jako master, może R-Pi, albo jeden z modułów, czy może magistrala ma być multimaster? Ja zastosowałem terminal HP T5135, zainstalowałem XP na karcie CF. Nie jest to może najbardziej ekonomiczne rozwiązanie bo ciągnie prawie 10W, ale mam tą wygodę że piszę program w Delphi które już troszkę znam, no i był tani.

PostNapisane: 17 lis 2014, o 20:19 
Nowy

Będzie jeden master PC, jakiś minikomputerek, ale coś większego niż PI, kiedyś się zastanawiałem nad cubietruck, i bezpośrednim sterowaniem z GPIO, ale trochę poczytałem i stwierdziłem, że rozproszenie na kilka uC wykonawczych będzie lepsze. Dodatkowo chcę na nim zrobić xbmc.
Komputer łączę z rs485 za pomocą USB z wykorzystaniem układu ft232, do tego aplikacja na androida.
Strona logiczno-serwerowa będzie pisana w javie.

Odnośnie jeszcze całej dyskusji, mam też takie punkty jak np światło, które będzie sterowane przekaźnikiem, wymyśliłem sobie przekaźnik bistabilny firmy RELPOL RMB841. Taki przekaźnik potrzebuje chwilowego impulsu (w specyfikacji jest napisane min 15ms maks 1min) dodatkowo podświetlenie włącznika 2 diody. Dlatego się dziwiłem, jak wszyscy mówili, że musi być przetwornica. Oczywiście, są też punkty z serwami, za pomocą których będę chciał sterować roletami.
I po tej dyskusji wiem, co gdzie zastosować, więc ogólnie dzięki za porady.

Mam pytanie odnośnie wspomnianego przekaźnika. Czy ktoś go stosował? Jest on załączany impulsowo i nie potrzebuje stałego zasilania, żeby trzymać stan. Zmiana stanu następuje, przez zmianę kierunku polaryzacji. I tu moje pytanie - jak zrobić zabezpieczenie?, normalnie robi się diodą równolegle podłączoną do cewki, ale jak prąd płynie w jedną stronę, a tu będzie zmiana polaryzacji.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 00:12 
Użytkownik

Nigdy ich nie stosowałem, ale jako zabezpieczenie dałbym dwukierunkową diodę transil na odpowiednie napięcie.

PostNapisane: 18 lis 2014, o 09:17 
Nowy

Jeśli cewka przekaźnika jest na 5V, to taki transil może być 6,1V? czy np 10V?

Mam jeszcze pytanie odnośnie rs485, na jaką odległość mogę zrobić pojedyncze odgałęzienie od magistrali? Magistrala będzie miała ze 20m.
W pierwszej wersji np. do oświetlenia chciałem zrobić 1 uC na kilka włączników, jednak okazało się, że do podwójnego włącznika potrzeba mi 9 linii z uC, a więc już jedna skrętka nie wystarcza i chyba lepiej będzie zrobić każdy włącznik jako urządzenie rs485 na attiny2313. Podjadę sobie skrętką do takiego punktu i będzie to uporządkowane.
Ewentualnie myślałem, żeby nie robić odgałęzień i jednym kablem podejść do takiego włącznika światła, wpiąć tu uC i kolejnymi dwoma żyłami (w tym samym kablu) wrócić z powrotem pod sufit. Czyli zrobić takie połączenie szeregowe. Ale chyba trochę to przekombinowane. Praktykował ktoś takie rozwiązania? Czy normalnie, bez kombinowania mogę spod sufitu zrobić odgałęzienie ze 2m do włącznika?

PostNapisane: 19 lis 2014, o 16:21 
Użytkownik

Co do diody transil, to wysterowałbym ją przez przekaźniki aby zabezpieczyć uC a transila dałbym na 5,5-6V.

Co do RS485, to przy małych prędkościach nie ma to aż takich różnic. Zrób test: wymierz przewód z jaką odnogą chciałbyś aby to pasowało i znajdź prędkość transmisji na jakiej będzie dobra/bardzo dobra przepustowość bez zakłóceń, a samą transmisje docelową zrób z nieco mniejszą prędkością dla bezpieczeństwa.

PostNapisane: 19 lis 2014, o 17:43 
Nowy

Mscichu napisał(a):
Co do diody transil, to wysterowałbym ją przez przekaźniki aby zabezpieczyć uC a transila dałbym na 5,5-6V.

Czyli równolegle do cewki, tak jak się wstawia diodę w zwykłym przekaźniku?

PostNapisane: 19 lis 2014, o 20:58 
Użytkownik

Tak, jeżeli napięcie przekroczy z którejkolwiek strony cewki napięcie progowe, to transil zaczyna przewodzić.

Strefa czasowa: UTC + 1