Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 15:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lip 2012, o 09:32 
Użytkownik

Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.
Elektroniką interesuję się od 3 miesięcy i ucze się cały czas czegoś nowego.
Więc przechodze do rzeczy, bo po to założyłem ten wątek.
Chciałbym zrobić 3 stopniowy czujnik poziomu cieczy, który pokazuje poziom wody poprzez diodę 5mm RGB ze wspólną anodą-sterowanie diodą ,,minusem".
Dioda musi włączać się w takiej kolejności:
-Zielony -wysoki poziom cieczy
-Niebieski- średni poziom cieczy
-Czerwony- najniższy poziom cieczy
Po zapalniu się koloru czerwonego przekaźnik przerywa zasilanie urządzenia.

Podstawe znalazłem w internecie-link poniżej
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1612.pdf

Przerobiłem to na trzypoziomowy czujnik i wyszło mi coś takiego:
http://imageshack.us/f/210/beztytuukxy.png/

Dodatkowo podłączyłem tam stabilizator lm7812, ponieważ układ będzie w dwóch wersjach na 12v i 24v

Problem w tym że czujnik nie działa tak jak należy i dlatego tu piszę,
więc trzeba układ poprawić i zrobić tak aby zachowywał się tak jak opisałem wyżej.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2012, o 10:27 
Użytkownik

Cytuj:
Układ nie działa jak należy

Czyli działa jak?
zapala się chociaż jedna dioda?

PostNapisane: 19 lip 2012, o 10:36 
Użytkownik

Układ działa tak, że jeśli wszystkie elektrody są zanurzone to dioda świeci 3 kolorami naraz i załancza się przekaźnik,natomiast jeśli zanurze elektrodę wspólną i np. elektrodę odpowiedzialna za włączenie koloru zielonego, zaświeci się kolor zielony

A chce aby było tak:
-Zielony -wysoki poziom cieczy-wszystkie 4 elektrody zanurzone
-Niebieski- średni poziom cieczy- 3 elektrody zanurzone
-Czerwony- najniższy poziom cieczy-2 elektrody zanurzone
Po zapalniu się koloru czerwonego przekaźnik przerywa zasilanie urządzenia.
Elektrod jest 4 i jedna jest wspólna dla pozostałych.
Jeśli coś jeszcze niejasno napisałem proszę pytać.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 14:24 
Użytkownik

Witam
Tu kolega się chyba pogubił.
Skoro jeśli kolega zanurzył elektrodę wspólną i elektrodę za kolor zielony no to świeci się zielony. Działa dobrze.
Jeśli chodzi Ci oto żeby one nie świeciły wszystkie 3 kolory naraz czy tam 2 naraz to trzeba trochę pomyśleć.
Najłatwiej by to było na jakimś procesorze zrobić. Ja tak myślę.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 14:40 
Użytkownik

Janadamis mówisz że najłatwiej na procku, jeśli tak to zrobie to, ale podpowiedz mi na jakim, bo jestem zupełnie zielony w tym, ledwo co zrozumiałem zasadę działania timera ne555 czy tranzystorów, a już muszę w układ wrzucać procki ;(
Naprawdę nie da się jakoś inaczej???
Jeśli jestem skazany na procesory to napiszcie co muszę widzieć i mieć aby to działało.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 14:44 
Użytkownik

Witaj początkujący adepcie na forum:) Do Twojego zadania trzeba zaprząc w dość prosty sposób uP (skoro już jesteś na tym forum to wypadałoby skorzystać z tego rozwiązania), a w nim 3 warunki (np. każdy z nich zagnieżdżony w poprzednim) i 3 piny jakiegoś PORTU jako wyjście dla LED lub co najmniej automatykę stworzoną z bramek logicznych typu AND NAND OR itp. W bezpośredni sposób z tego układu, efektu jaki chcesz uzyskać nie da rady... ewentualnie można by pomyśleć o przekaźnikach z większą ilością styków ... i jeśli załączą się np dwa to załączasz tylko 2 diodę, a pierwszą wyłączasz :) Ale to może być bardziej skomplikowane i bardziej hałaśliwe :lol: niż zrobienie tego na uP. Po przeczytaniu książki Mirka do rozdziału o Multipleksowaniu powinieneś ten temat ogarnąć :).

Jaki procek? ATmega8 wystarczy w zupełności. Nawet mniejszy ATtiny2313. A komplikując nieco układ nawet pewnie na Tiny12 się da :)

Co musisz mieć żeby zacząć? Dużo czasu na naukę :) Ogromnie dużo samozaparcia i troszkę finansów. Poszukaj na forum i blogu Mirka jak zacząć przygodę np tutaj http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html
Musisz mieć conajmniej programator i soft do programowania ale wszystko jest tu dobrze opisane.

P.S. Możesz sobie też zadanie uprościć zostawiając wszystko w spokoju :)
-Biały -wysoki poziom cieczy-wszystkie 4 elektrody zanurzone (struktura R+G+B)
-Żółto-pomarańczowy- średni poziom cieczy- 3 elektrody zanurzone (struktura G+R)
-Czerwony- najniższy poziom cieczy-2 elektrody zanurzone (struktura R)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 lip 2012, o 15:02 
Użytkownik

Michał11- :O No niestety nie wszystko jest takie łatwe. Trzeba się pomęczyć (Ja już 2 tygodnie się męczę :) )
Na bramkach hmmm. jak by się uparł to wszystko się da. Ale trzeba mieć dobrą wiedzę na temat bramek. Według mnie łatwiej na procesorze ponieważ można jeszcze nawet lepsze efekty zrobić. Ale żeby poznać programowanie to trzeba się pomęczyć. A do tego nie jest to takie tanie. Jednym wiedza przychodzi szybciej innym nie. Ja w elektronice siedzę już od 8 roku życia :) a mam prawie 18 już :) takie urządzenia to z mojego punku najłatwiej na uC

Albo może tak:
Najlepiej to zostaw tak jak jest tylko zamień tą diodę z innymi trzema diodami o różnych kolorach i ustaw je w pionie wg kolorów które maja się zapalać. Czyli jeśli będzie niski poziom cieczy to będzie świecić się dolna dioda czerwona. Jeśli poziom cieczy będzie średni to będzie się świecić dolna czerwona i ta nad nią niebieska. Jeśli będzie wysoki poziom cieczy to będą się wszystkie 3 razem świeciły. To jest najprostszy sposób bez zbędnych urządzeń.
Życzę powodzenia :)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 15:24 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
Na bramkach hmmm. jak by się uparł to wszystko się da. Ale trzeba mieć dobrą wiedzę na temat bramek. Według mnie łatwiej na procesorze ponieważ można jeszcze nawet lepsze efekty zrobić.
Zgadzam się - dodatkowo jest to rozwiązanie elastyczne. Jeśli bramki złożysz to już nic nie zmienisz - układ na sztywno będzie robił cały czas to samo. A robiąc na uP zawsze możesz coś przerobić w sofcie itd.

Janadamis napisał(a):
takie urządzenia to z mojego punku najłatwiej na uC
Z mojego też :)

Janadamis napisał(a):
Najlepiej to zostaw tak jak jest tylko zamień tą diodę z innymi trzema diodami o różnych kolorach i ustaw je w pionie wg kolorów które maja się zapalać. Czyli jeśli będzie niski poziom cieczy to będzie świecić się dolna dioda czerwona. Jeśli poziom cieczy będzie średni to będzie się świecić dolna czerwona i ta nad nią niebieska. Jeśli będzie wysoki poziom cieczy to będą się wszystkie 3 razem świeciły. To jest najprostszy sposób bez zbędnych urządzeń.
Można powiedzieć, że powieliłeś moją myśl :) Powiem jednak więcej. Urządzenie nie realizuje jakiś wygórowanych funkcji więc też bym zostawił, a mimo wszystko zacząłbym się uczyć programowania. Jak już nabierzesz wprawy i rzeczywiście będziesz chciał aby urządzenie działało tak jak założyłeś to woówczas je przerobisz i może dodasz kolejne funkcjonalności.

PostNapisane: 19 lip 2012, o 15:41 
Użytkownik

Cytuj:
...
a mimo wszystko zacząłbym się uczyć programowania.
...

Popieram to jest przyszłość elektroniki. Teraz akurat miałeś zrobić taki sensor od ilości wody a potem może być coś trudniejsze i analogowo się tego nie uda.
Jeśli byś chciał nauczyć się programowania to znalazłeś dobrą stronę.
Ja polecam Ci książkę z którą nauczysz się programowania mikroprocesorów w języku C który jest uniwersalny dla całej gamy uC, I przede wszystkich jest łatwy.
"Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania" Pana Mirosława Kardaś
można ją kupić na http://www.sklep.atnel.pl

Na początek to będzie idealne środowisko i zakres dydaktyczny żebyś zaczął w swoim zakresie programować uC
Ja od niej zaczynałem, możesz i ty :)

Jeśli będziesz miał jakieś pytanie to pisz. Od tego jesteśmy żeby pomagać :)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 16:58 
Użytkownik

Michał11 napisał(a):
Naprawdę nie da się jakoś inaczej???

Eee tam mikrokontrolery...;) Dekoder BCD na 1 z 10 powinien starczyć (młodzi się pewnie obruszą), ale co mi tam ;). Po przeanalizowaniu "tabeli prawdy" układu 74HC/HCT42 mam koncepcję jak to zrobić bez uC+programatora+kompilatora i wiedzy nt. programowania. Zaciągnij datasheet do w/w scalaka i się odezwij :d

PostNapisane: 19 lip 2012, o 17:12 
Użytkownik

Dzięki wielkie Panowie za porady, jednak zdecydowałem że ten problem rozwiąże trzeba osobnymi diodami led i jednym małym przekaźnikiem, poskładałem wszystko na pająka i działa :)
Książkę napewno zakupię i mam nadzieję że w drugiej wersji tego projektu zastosuję już uC ;)
Jeszce raz dzięki i życzę wam miłego dnia ( oczywiście klikam pomógł )

PostNapisane: 19 lip 2012, o 18:21 
Użytkownik

Michał11 napisał(a):
Elektroniką interesuję się od 3 miesięcy i ucze się cały czas czegoś nowego.....

Myślę że kolega Michał11 ma bardzo dobre podejście do tematu, pouczy się trochę 'analoga', później jakieś bramki czy przerzutniki i jak już będzie potrafił coś zrobić wtedy na spokojnie będzie mógł popracować na uP.

Jeżeli zacznie od drugiej strony to nawet do migania jedną diodką będzie potrzebował ATTiny lub nawet ATMega :)

Ehh ta dzisiejsza młodzież :lol:

PostNapisane: 19 lip 2012, o 18:46 
Użytkownik

zasadniczo się zgadzam , ale miganie diodą na ATmedze to rozpusta ....
normalnie przecież 2 tranzystorki wystarczą :)

No ale zawsze można pomrugać na cortexie :),

Michał11: ucz sie pilnie 555 jest nieśmiertelny i ponadczasowy , ale jak poznasz rejestry przesuwne, bufory i wiele innych to dopiero jest życie :)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 18:56 
Użytkownik

Już miałem dla kolegi Michał11 rybę na talerzu, ale zanim podałem to kolega zdążył się określić że mu działa "na pająka", więc trudno : -/

PostNapisane: 19 lip 2012, o 19:02 
Użytkownik

Piotrek_P, myślę że RYB na tym forum nigdy za dużo więc nie krępuj się ;)

PostNapisane: 19 lip 2012, o 19:04 
Użytkownik

Piotrek_P napisał(a):
Już miałem dla kolegi Michał11 rybę na talerzu, ale zanim podałem to kolega zdążył się określić że mu działa "na pająka", więc trudno : -/

Z tym, że nie działa mu tak, jak założył na początku. Zasugerował się wpisami kolegów, którzy go postraszyli, że się nie da :P
Ale kto wie :?: Może jeszcze poprosi o tak smakowite danie... :idea:

PostNapisane: 19 lip 2012, o 21:13 
Użytkownik

Piotrek_P napisał(a):
Eee tam mikrokontrolery... Dekoder BCD na 1 z 10 powinien starczyć (młodzi się pewnie obruszą), ale co mi tam . Po przeanalizowaniu "tabeli prawdy" układu 74HC/HCT42 mam koncepcję jak to zrobić bez uC+programatora+kompilatora i wiedzy nt. programowania. Zaciągnij datasheet do w/w scalaka i się odezwij :d
Kolega ma rację :) Ten układ rzeczywiście wystarczy :) Bardzo fajniutki, może Nasz nowy kolega do końca się nie wystraszył i jeszcze tu zajrzy i zobaczy Twoje rozwiązanie :) Aczkolwiek nigdzie nie napisałem, że inaczej niż na uP się nie da, wręcz przeciwnie podałem, że można cyfrówkę do tego zaciągnąć choć takiego zgrabnego rozwiązania nie znałem jak przedstawiłeś, a każdy sobie przecież radzi tak jak umie :) "Niestety" mam powoli takie podejście, że skoro "wszystko", albo prawie wszystko da się zrobić na jednym uP to lepiej mieć ich garstkę pod ręką niż szafę z serią 74xx czy 40xx :) zegar też się da zrobić na kilkuset lampach... ale nie będę tutaj rozprawiał na temat wyższości jednego rozwiązania nad drugim, bo jeszcze w LOCHACH wyląduję i spotkam tam ludzi co do miodów pitnych namawiają, a starzy górale powiadają, iż jeszcze inne rzeczy ponoć robią ... :oops:

Sonix słusznie zresztą zauważył, że skoro za 2 godzinki piątek to jakaś ŚWIEŻA RYBKA się przyda, tak więc Piotrek_P dawaj śmiało... choć w sumie PDF i tabela prawdy wszystko tłumaczy :)

PostNapisane: 20 lip 2012, o 09:13 
Użytkownik

MirkoT napisał(a):
Piotrek_P napisał(a):

Z tym, że nie działa mu tak, jak założył na początku. Zasugerował się wpisami kolegów, którzy go postraszyli, że się nie da :P
Ale kto wie :?: Może jeszcze poprosi o tak smakowite danie... :idea:

Układ dziala i jestem z niego zadowolony, jedynie co musiałem zrobić to zamienić diodę RGB na trzy osobne diody i dodać przekaźnik.
No koledzy trochę mnie postraszyli uC, a ja nie mam teraz czasu na naukę, ale wszystko w swojej kolejności...

NIEBO! napisał(a):
[Kolega ma rację :) Ten układ rzeczywiście wystarczy :) Bardzo fajniutki, może Nasz nowy kolega do końca się nie wystraszył i jeszcze tu zajrzy i zobaczy Twoje rozwiązanie :) Aczkolwiek nigdzie nie napisałem, że inaczej niż na uP się nie da, wręcz przeciwnie podałem, że można cyfrówkę do tego zaciągnąć choć takiego zgrabnego rozwiązania nie znałem jak przedstawiłeś, a każdy sobie przecież radzi tak jak umie :)

Hehe, jeszce nie wystraszyłem się tak aby nie wchodzić na forum :D
Napewno skorzystam z waszych porad, ale po co coś komplikować jak można zrobić to prościej, jak słusznie kolega stwiedził że każdy radzi sobie tak jak umie.

Strefa czasowa: UTC + 1