Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 22:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2014, o 13:37 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów, właśnie wykonałem minutnik który opisywałem już na poniższym forum: topic7472.html
Program wgrałem i wszystko ładnie działa oprócz tego że brzęczyk pizo z genaratorem który miał sygnalizować koniec czasu brzęczy cały czas. Zanim, to sprawdziłem robiłem format kompa a pliki z eclipsa zapisałem na pen-drive. Teraz jest taka sytuacja że plik w eclipse się otwiera jednak po ponownym wgraniu do procesora układ szaleje, wartość minut która miała wynosić 5 i być zwiększana przyciskiem teraz sama się zwiększa. nie wiem co jest grane. Jeśli wgram sam plik hex mkavrcalculatorem minutnik działa jak należy(oprócz brzęczka). Winę brzęczka znalazłem w programie jednak nie mogę sobie poradzić jak to prawidłowo wgrać. Pliki z pendriva kopiowałem do nowo otwartego projektu w eclipse, a eclipse nie wyrzuca żadnych błędów. Bardzo proszę o jakąś poradę bo już nie będę miał sił i cierpliwości na ponowne pisanie kodu od zera.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2014, o 14:01 
Użytkownik

Witam.

Jak tylko zrobiłeś metodą paste-copy to może dlatego w eclipse nie działa.
Na twoim miejscu zamiast skopiować to zaimportuj pliki do eclipsa,może w tym jest problem...

PostNapisane: 4 lis 2014, o 14:10 
Użytkownik

próbowałem zrobić w ten sposób, jednak eclipse wyrzuca błąd: make: *** [MINUTNIK3.elf] Error 258
Nie wiem jak to zrobiłem ale mam w projekcie mnóstwo plików np: main.c, main(1).c, main(2)c.... tak samo z d_led.c, d_led(1).c... itp.
Przy kopiowaniu wybrałem tylko te podstawowe bez cyfry w nawiasie.

PostNapisane: 4 lis 2014, o 14:13 
Użytkownik

Załóż nowy workspace i >zaimportuj< pliki projektu.
Tylko *.c i *.h

PostNapisane: 4 lis 2014, o 14:21 
Użytkownik

Nie do końca rozumiem, założyłem nowy worspace na pulpicie, przy włączaniu eclipse wybrałem właśnie ten nowy workspace, i co dalej?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

udało mi się ale w oknie eclipse nie mam ikony do kompilacjii projektu ani do programowania jeżeli jestem uruchomiony na nowym workspace

------------------------ [ Dodano po: 36 minutach ]

Zrobiłem tak, skonfigurowałem środowisko na nowo, zainstalowałem plaginy jednak nadal jest to samo

PostNapisane: 4 lis 2014, o 15:14 
Użytkownik

To Ci się pewnie perspektywa przełączyła
Musisz mieć tak:
Obrazek

PostNapisane: 4 lis 2014, o 15:29 
Użytkownik

tak właśnie jest. Udało się skompilować i wgrać do procesora ale minutnik nadal nie działa prawidłowo. na wyświetlaczu pojawiają sie same śmieci a procesor dział w niezrozumiały dla mnie sposób. Sam zwiększa wartość minut a wartość sekund pozostaje bez zmian chociaż powinny się zmniejszać

------------------------ [ Dodano po: 44 minutach ]

Nowa wskazówka, skopiowałem pliki tak jak wcześniej, oprócz pliku 1wire, wykasowałem z main.c wszystko co tyczyło się obsługi 1wire i zaskoczenie. program działa. Ponownie dodałem obsługę ds18b20 i znów zonk. nie mam pojęcia o co może chodzic

PostNapisane: 4 lis 2014, o 16:33 
Użytkownik

Dziwne rzeczy, nawet program Mirka który był na worspace z książki nie działa. wyświetla się taki błąd :make: *** No rule to make target `all'. Stop.. plik 1wire zamieniłem z projekt wielozadaniowy i prawie działa, tylko że jeden wyświetlacz led miga tj co sekundę na chwile mrugnie a tak to jest zgaszony, reszta wyświetlaczy działa prawidłowo. Po za tym przyciski odliczanie i reszta działa prawidłowo.. ju ż dio głowy z tym dostaje zmieniam nie wiem co i cuda się dzieją.

PostNapisane: 4 lis 2014, o 19:38 
Użytkownik

jak Ty nie wiesz co zmieniasz to my tu na forum tym bardziej. ;)
Może najlepiej zacznij od początku. Bo tą drogą daleko nie zajdziesz.

PostNapisane: 4 lis 2014, o 22:09 
Użytkownik

wiem doskonale co zmieniam, obracam się tylko wśród bibliotek z książki Mirka. podmieniłem bibliotekę 1Wire z programu10. 1Wire na tą samą bibliotekę ale z programu19 projektu wielozadaniowego, i kompilator całkiem inaczej się zachowuje. Po zakomendowaniu części kodu w main.c odpowiedzialną za odczyt czujników ds18b20 oraz odczyt temperatury i wyświetlanie temperatury to minutnik działa jak powinien. Oczywiście oprócz wyświetlania temperatury. Zrobiłem cały projekt od początku i ten sam efekt. Na razie porzucam ten projekt i już nie zawracam Wam głowy.

PostNapisane: 4 lis 2014, o 22:13 
Użytkownik

Warto używać w ECLIPSE takiej funkcji jak:

CLEAN PROJECT

a potem jeszcze raz próbować kompilować.

Pozdro.

PostNapisane: 4 lis 2014, o 22:23 
Użytkownik

Myślę że to może coś nie tak zainstalowałem w eclipse, dziwne ze wcześniej działało a po wyczyszczeniu kompa ten sam projekt nie działa, jeszcze dziwniejsze ze oryginalny projekt skopiowany prosto z płyty dołączonej do BB też nie działa.

PostNapisane: 4 lis 2014, o 22:44 
Moderator

Arek1111111111 napisał(a):
Myślę że to może coś nie tak zainstalowałem w eclipse, dziwne ze wcześniej działało a po wyczyszczeniu kompa ten sam projekt nie działa, jeszcze dziwniejsze ze oryginalny projekt skopiowany prosto z płyty dołączonej do BB też nie działa.

Posłuchaj - bo tak patrzę jak się męczysz .....

Po obejrzeniu TEGO poradnika

https://www.youtube.com/watch?v=brb1wjyQjMo

akurat nie ma siły żeby coś nie działało .... jest tylko JEDEN warunek... jeden mały warunek - zrobić WSZYSTKO DOKŁADNIE JAK W PORADNIKU. A niestety wiele osób zwykle wprowadza zawsze coś po swojemu i potem nie działa, albo czegoś nie zauważy w poradniku, albo przeoczy ....

tymczasem jeszcze nie zdarzyło się żeby komuś na końcu nie zadziałało jeśli po raz setny obejrzy poradnik i w końcu ZREZYGNUJE ze swoich zmian, i chociaż raz zrobi tak jak w poradniku - wtedy okazuje się że CUD ! .... działa ! ;)

polecam więc

PostNapisane: 4 lis 2014, o 23:06 
Użytkownik

Chyba zostawię sobie to na jutro, instalowałem te środowisko już parę razy i zawsze odbyło sie bez problemów, poza tym tylko skopiowałem gotowe środowisko ecliopse przygotowane na płycie więc filozofii tu nie ma. Jutro dalej będę kombinował. Dziękuje za wyrozumiałość

PostNapisane: 4 lis 2014, o 23:30 
Moderator

Arek1111111111 napisał(a):
poza tym tylko skopiowałem gotowe środowisko ecliopse przygotowane na płycie więc filozofii tu nie ma

a no widzisz - jednak miałem rację ... Tak to jest - że każdy mówi że filozofii nie ma ... ale kręci się czasem w miejscu ... tylko co dziwne - ja wtedy jednak bym chociaż RAZ sprawdził to co ktoś proponuje w takim poradniku - chociaż RAZ tak z ciekawości .... Bo filozofii rzeczywiście nie ma ale swoich błędów się nigdy nie dostrzega od razu i dlatego wciąż problem - nieprawdaż ?

tymczasem skopiowanie na żywca eclipsa z książki i to jeszcze z już zainstalowanym pluginem AVR to wcale nie jest szczęśliwy pomysł - wręcz przeciwnie i uwierz mi - ja sam już setki razy pisałem o tym na forum - a posłuchaj co mówię na początku tego poradnika ...

ok - obejrzyj go najpierw

PostNapisane: 5 lis 2014, o 23:16 
Użytkownik

Witam, zrobiłem wszystko według filmu krok po kroku. przy niektórych projektach z książki w project explorer po lewej stronie widnieją małe żółte trójkąciki. w zakładce problems są takie warningi:

Description Resource Path Location Type
Invalid project path: Include path not found (C:\program files (x86)\atmel\avr tools\avr toolchain\avr\include). 10_1Wire pathentry Path Entry Problem
Invalid project path: Include path not found (C:\program files (x86)\atmel\avr tools\avr toolchain\lib\gcc\avr\4.6.2\include-fixed). 10_1Wire pathentry Path Entry Problem
Invalid project path: Include path not found (C:\program files (x86)\atmel\avr tools\avr toolchain\lib\gcc\avr\4.6.2\include). 10_1Wire pathentry Path Entry Problem

ścieżki do winavr wykrywa prawidłowo.

PostNapisane: 5 lis 2014, o 23:21 
Moderator

panie kolego - gardło się już mi starło od powtarzania nie tylko w poradnikach video przecież - weź daj sobie spokój z zakładką PROBLEMS i tam w ogóle nie zaglądaj ... ciebie interesuje zakładka CONSOLE i tam ew warningi albo errory

PostNapisane: 5 lis 2014, o 23:35 
Użytkownik

Aha i wszystko jasne, Dziękuje za szybką i rzeczową odpowiedź.
Co do problemu z minutnikiem to nic to nie pomogło, Ale chyba szybciej będzie zrobić go od nowa niż tyle kombinować.

Strefa czasowa: UTC + 1