zenowi napisał(a):
Jednak Atmel wyraźnie zaleca 0xC0, bo (z atmelowego pedeefa):
Ja się do tego odniosę tak jak mogę najlepiej:
1. to nie mój wymysł tylko twórców AVRDUDE
2. MkAvrCalculator to tylko nakładka na AVRDUDE
3. jeszcze nigdy w życiu się nie spotkałem żeby było coś nie tak używając AVRDUDE i Lockbitów a no hmmm nie chodzi o to żebym patrzył przez czubek własnego nosa i mówił że jak u mnie działa to u wszystkich też musi działać

nie mniej jednak przepuściłem już setki i to różnych procków w których zabezpieczałem je przed odczytem Lockitami

NO PROBLEMS
zresztą nawet nie chce mi się wnikać jak robi to AVRDUDE - bo to że np podaje userowi informacje że w tych bitach są zera to wcale nie oznacza że przy zapisie nie stosuje jedynek - nie wiem i szczerze mówiąc nawet nie za bardzo chce mi się już dalej w to wnikać. A można to zrobić spokojnie we własnym zakresie - tylko trzeba prześledzić sobie źródła AVRDUDE bo są otwarte
jako ciekawostkę podam że np w samym AVRDUDE są też pewne nieścisłości właśnie w podejściu do wizualizacji nieużywanych bitów i to nie tylko w Lockbitach ale także w Fusebitach. Prosty przykład:
dla procka ATmega8 można w AVRDUDE zrobić sobie VERIFY przy zapisie fusebitów i jest wszystko OK
ale już dla procka
ATmega88/168/328 przy próbie weryfikacji wyskakuje info że się coś nie zgadza

- ło matko! sobie kiedyś pomyślałem czyżby coś było skopane w AVRDUDE ? ... zmuszony byłem to przeanalizować dogłębnie i okazało się (tak mi się wydaje) że np definicje procków robili różni ludzie w całym zespole tworzącym AVRDUDE. I jedni właśnie uznali żeby prezentować nieużywane bity jako zera a inni jako jedynki. Co gorsze - domyślnie zdaje się z tego co pamiętam - AVRDUDE traktuje tak jak atmel że powinny być zdaje się jedynki, ale ktoś kto robił definicje dla niektórych procków w pliku config podał to jako zera i wtedy przez to sam avedude głupieje czasem

aby to obejść wystarczy WYŁĄCZYĆ werfyfikację fusebitów (głównie chodzi o fusebit EXTENDED) i wtedy wszystko śmiga dobrze - tzn avrdude nie "brzęczy" że coś jest nie tak po weryfikacji
owszem osoby, które patrzą w to napisał Atmel i są niepewne jak działa avrdude i boją się o swoje procki - po prostu mogą z niego nie korzystać. Ja korzystam i polecam bo pomimo takich małych niedociągnięć to bardzo fajny program ze sporymi możliwościami
mam nadzieję , że teraz już WSZYSTKO kompleksowo wyjaśniłem
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]zenowi napisał(a):
1. If there is no need for a Boot Loader update in the system, program the Boot Loader Lock bits to prevent any Boot Loader software updates.
Ze tego jasno wynika że WSZYSTKO zależy kto robi i jak projekt i ile daje możliwości i komu - to jest temat TAK rozległy - że próba toczenia sporu na tak wysokim poziomie abstrakcji bez odniesienia się już do super konkretnego przykładu NIC NIKOMU NIE DA I NIE WYJAŚNI
www.youtube.com/mirekk36 ]