Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 04:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2014, o 19:50 
Użytkownik

Witam wszystkich :)

To ja ten "nie analogowy" :) Dzis chcialbym zapytac sie bardziej doswiadczonych o porade w zakresie zabezpieczania swoich ukladow przed "glupota" :)

Ponizej przedstawiam Wam moja sytuacje

Uklad

Obrazek

Problem :)

Obrazek

Rezultat ....

jak sami mozecie wywnioskowac ;) moj "drazcy" palec przesunal pokretke nie w ta strone co trzeba i zaowocowalo to niestety zniszczeniem mojego pierwszego wlasnorecznie wykonanego ukladu przejsciowki :(

Pytanie .... ?

Coz ... aby czegos sie nauyczyc trzeba tego doswiadczyc prawda :D ? Dlatego chcialem sie Was zapytac co moge zrobic zeby zabezpieczyc sie przed takimi wpadkami ? Bezpiecznik jakis ? Dioda zabezpieczajaca ?

Pozdrawiam
Raf

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2014, o 19:53 
Użytkownik

Pierwszy do głowy przychodzi warystor.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:06 
Użytkownik

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zasilacz ze stabilizatorem napięcia.
Drugi sposób to układ TL431, aczkolwiek może być to przekombinowane zabezpieczenie ;)
Jeszcze można zrobić układ z przekaźnikiem, można go nawet włożyć do zasilacza i odpalać na osobnym przycisku. Za pomocą diod prostowniczych/dzielnika napięcia ustawić punkt załączenia się przekaźnika, wpiąć się na styki NC. Jeśli napięcie będzie większe od ustawionego np. 5V to przekaźnik zostanie załączony i nastąpi odłączenie styków, a to z kolei spowoduje odłączenie układu, którego próbujesz zasilić ;)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:11 
Użytkownik

@DS3 : To chyba rzeczywiscie przekombinowany uklad dla mnie :) . Mysle , ze na chwile obecna postaram sie sprobowac czegos prostszego :D

@Doman89 - Warystor brzmi jak odpowiedz ... tylko , ze jak spojrze w TME http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=29&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C283%2C45%2C10%2C288%2C2167%2C284%2C31%2C43%2C36%2C35&used_params=45%3A56405%2C38956%2C61292%3B to troche maly wybor ?! Chyba ze szukam pod zle napiecie :/

A moze by inne podejscie ? Dioda zenera na np 6,5V podlaczona rownolegle miedzy zasilaniem a GND ?

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:14 

No w twoim przypadku najprostszą sprawą jest wykorzystanie możliwości jakie posiada twój zasilacz laboratoryjny ;) - ten zasilacz ma przecież możliwości zablokowania ustawionej wartości napięcia czy ograniczenia prądowego i nie straszne ci będzie kręcenie gałkami.
A w układzie docelowym jako zabezpieczenie daj odpowiednią diodę typu transil.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:21 
Użytkownik

W tym przypadku przy nowo uruchamianej płytce PCB najlepszym rozwiązaniem będzie tymczasowo zastosować na przewodach zwykły stabilizator napięcia,do którego podłącza się zasilacz.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:27 
Użytkownik

Witam
Źle nie życzę, ale gwarantuję że jeszcze jeden/dwa takie wypadki przy pracy i na zawsze zostanie Ci w głowie: albo zablokować możliwość niechcianych zmian napięcia albo zmieniając napięcie patrzeć dokładnie na ten złośliwy palec :) . Kiedyś w ten sposób upaliłem firmowego Maxona i ( po wieeelu latach ) mam to zakodowane. W układach docelowych wystarczy jakaś diodka jak sugerował kol.wojtek ale na warsztacie mogą dziać się cuda.

Pozdr.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:31 
Użytkownik

Hey,

Pierwszy raz slysze o czyms takim jak dioda transil :) ale to chyba jest odpowiedz na moje pytanie! Dziekuje bardzo wszystkim za porady :)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:43 

RafPe napisał(a):
Pierwszy raz slysze o czyms takim jak dioda transil
To można rzec taka inna zenerka ;) - ale żeby i ona nie poszła do krainy wiecznych łowów to w szereg z zasilaniem dajesz bezpiecznik bezzwłoczny i w przypadku jak zostanie przekroczone napięcie tego transila to zaczyna ona mocno przewodzić prąd (lawinowo) przepalając bezpiecznik a nie transila, to czym jeszcze różni się od zwykłej zenerki to szybkość reakcji - praktycznie nanosekundy. W praktyce po takiej akcji najlepiej byłoby wymienić oprócz bezpiecznika również taką diodę.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:30 
Nowy

Witam. Tak jak koledzy napisali, dioda transil do niej równolegle warystor a szeregowo przed nimi np. rezystorek 1R zabezpieczy Twój układ.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Transil na odpowiednie napięcie a przed nią bezpiecznik polimerowy na SMD (fajne są nie trzeba ich wymieniać :>) i załatwoine.
Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

jak transil to razej nie stosuj warystora to w sumie to samo tylko transil dużo szybsza

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:45 

giciors napisał(a):
a przed nią bezpiecznik polimerowy na SMD
Słusznie, jeszcze lepiej niż zwykły bezpiecznik ale trzeba pamiętać że i one generalnie nie są wieczne i czasami po kilkunastu zadziałaniach też je trzeba wymienić jak i transile.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 21:56 
Użytkownik

Wow !

Dzieki za te informacje! Jako , ze naprawde analogowka w slowach do mnie nie przemawia ... jest ktos w stanie moze wrzucic nawet paint'owski schemat bo nie umiem poukladac sobie w gblowie "szeregowo / rownolegle do ulozonego szeregowo" :)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 22:02 

Hehe taką ładną płytkę zrobiłeś a z nas się tu nabijasz ;) -
masz plus zasilania i od niego leci ścieżka do zasilania twojego układu, to przecinasz te ścieżkę i wstawiasz tam bezpiesznik (i to jest w szereg z zasilaniem) za bezpiecznikiem do masy wpinasz transila (tak jakbyś to zrobił z diodą zenera i to jest równoległe podłączenie do zasilania)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 22:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tak jak napisał kolega powyżej , bezpieczniki polimerowe mają rozmiary jak rezystory SMD czyli pady w eaglu są jak dla rezystorów czy kondensatorów, owszem z tego co pamiętam mają swoją żywotność i jedną wadę że są nie za szybkie , w przeciwieństwie do bezpieczników superszybkich i szybkich dostepnych w wersji SMD również tylko żę cena dobija powyżej 2PLN/szt , polimerowe od 0,7PLN/szt faktem jest iż jak się robi poważny układ za grubą kasę to nie warto oszczędzać i 2 PLN to pikuś.
Należy zastanowić się jak często będziesz wywalał takie napięcia w układ, generalnie ryzyko jest małe w finalnym urządzeniu. jeszcze pomyśl nad zabezpieczeniem zmiany polaryzacji .
Pierwszy raz od jakiegoś czasu widzę post o zabezpieczeniach naszych projektów .....fajnie że ktoś tym się interesuje a jeszcze lepiej jakby ktoś zaczął propagować dobrą praktykę stosowania tego , hobbyści często o tym zapominają a potem ......psssssy i koniec z układem.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

http://www.tromil.pl/transil takie coś znalazłem dla ciebie poczytaj jest tam schemacik uproszczony

PostNapisane: 3 lis 2014, o 00:02 
Użytkownik

@giciors : Wydaje mi sie , ze temat jest naprawde ciekawy i warty podlapania :D Bo naprawde nie wiadomo kiedy i co moze sie przydarzyc naszemu urzadzeniu. Mysle ,ze byloby bardzo pozytecznie dla tych "maluckich" jakby ktos bardziej doswiadczony moze skrobnal jakis maly poradniczek :D

PostNapisane: 3 lis 2014, o 00:07 
Użytkownik

No ja się dużo nauczyłem dzięki wam :P Kiedyś słyszałem pojęcie transil, ale jakoś nie ciągnęło mnie aby to zgłębić. Teraz dzięki wam wiadomo co i jak i chętnie potestuję razem z bezpiecznikami :D

A co do zabezpieczenia przy odwrotnym podłączeniu to co polecacie? Może też jest coś czego człowiek nie wie bo ja to słyszałem kiedyś tylko o włączeniu diody szeregowo, ale to może nie być efektywny sposób :P

PostNapisane: 3 lis 2014, o 00:40 
Moderator

misiulu napisał(a):
ale to może nie być efektywny sposób

To jest mega podstawowy i zawsze efektywny sposób, można też dać mostek gretza na wejściu i wtedy nie dość że zabezpieczasz się przed odwrotnym podłączeniem to jeszcze zabezpieczasz się przed podłączeniem przypadkowo napięcia zmiennego ;)

PostNapisane: 3 lis 2014, o 00:43 
Użytkownik

Proste dioda prostownicza w szeregu na zasilaniu oczywiście zastosowana w układzie a nie przy zasilaczu

PostNapisane: 3 lis 2014, o 00:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
misiulu napisał(a):
ale to może nie być efektywny sposób

To jest mega podstawowy i zawsze efektywny sposób, można też dać mostek gretza na wejściu i wtedy nie dość że zabezpieczasz się przed odwrotnym podłączeniem to jeszcze zabezpieczasz się przed podłączeniem przypadkowo napięcia zmiennego ;)

To brzmi naprawde fajnie! Z ciekawosci wyprobuje ten sposob :D

PostNapisane: 3 lis 2014, o 06:23 

misiulu napisał(a):
A co do zabezpieczenia przy odwrotnym podłączeniu to co polecacie? Może też jest coś czego człowiek nie wie bo ja to słyszałem kiedyś tylko o włączeniu diody szeregowo, ale to może nie być efektywny sposób

To jak i mostek graetza (jeszcze lepiej) jest ok ale tu musisz pamiętać jeszcze jaki masz zapas napięcia wejściowego i uwzględnić spadek napięcia ok. 0,7V lub 1,4V (dla mostka) - jeśli nie masz "zapasu" napięcia to wtedy w szereg dioda schottky bo ona ma 0,2V do 0,4V spadku napięcia (zależy na jak duży prąd).

PostNapisane: 3 lis 2014, o 09:03 
Użytkownik

Masz fajny zasilacz więc korzystaj z jego ddobrodziejstw.
Przed uruchomieniem prototypu ustawiasz wymagane napięcie i ZAWSZE ograniczenie prądowe na minimalną wartość potrzebną do działania układu. Często podczas uruchamiania musimy mierzyć napięcia multimetrem lub podejrzeć coś oscyloskopem. Podczas takiego "grzebania" możemy zrobić zwarcie. Łatwo się domyślić co się dzieje gdy zasilacz nie ma ograniczenia prądowego a jego wydajność to np: 3A
Wymienione wyżej zabezpieczenia można stosować projektując układ ale zdrowe nawyki trzeba w sobie wyrobić

PostNapisane: 3 lis 2014, o 10:44 
Użytkownik

Witam
misiulu napisał(a):
A co do zabezpieczenia przy odwrotnym podłączeniu to co polecacie?

Układ zabezpieczenia transil'em "przy okazji" zabezpiecza przed odwrotnym podłączeniem zasilania - w przypadku jego zamiany pójdzie przez niego (tego transila ) prąd palący bezpiecznik ( chyba ). Czasem w radiach samochodowych w układ zasilania montowana była dioda prostownicza anoda -, kat + ; przed diodą specjalnie zwężona ścieżka - taki jednorazowy bezpiecznik na płytce - ale kiedy to było :lol: .
Ale tak jak wspominałem wcześniej oraz kol.tomson5 najważniejsza jest uwaga bo do autozabezpieczeń można szybko przywyknąć i czasem się rozczarować. Gdy człowiek więcej uważa to wtedy takie udogodnienia są fajne ale.... .
Wiadomo, że jeśli robimy coś dla kogoś to wtedy pasuje takie bajery dołożyć bo ludzie potrafią cuda :) .

Pozdr.

PostNapisane: 3 lis 2014, o 15:29 
Użytkownik

Nie wiem czy to jest dobre zabezpieczenie jak coś to mnie poprawcie. Czasem można się pomylić i podłączyć odwrotnie bieguny. Pomyślałem sobie ze można zastosować diodę prostowniczą która w przypadku odwrotnego podłączenia biegunów nie przepości prądu. A może by tak pójść dalej i ominąć to zabezpieczenie dają mostek prostowniczy czyli 4 diody? wtedy obojętnie jak podłączymy bieguny, na wyjściu mostka zawsze będą takie same. Wiem ze mostki stosuje się do prostowania napięcia przemiennego na stałe ale czy nie moznaby użyć go właśnie jako takie zabezpieczenie? Ja sobie taki układ zmajstrowałem na stykówce i obojętnie jak podłączam baterie zawsze za układem ma + i - na tych samych miejscach.
Zdaje sobie sprawę ze spadku napięcia na diodach ( u mnie 0,5V) oraz maksymalnego prądu ok. 1A (w przypadku 1N4007).

PostNapisane: 3 lis 2014, o 15:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mostek jest fajnym rozwiązaniem, jak nie wiesz jaki zasilacz użyje docelowy klient.
Dzięki mostkowi jakiej polaryzacji by nie podłączył (albo nawet AC) to mu urządzenie zadziała.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 3 lis 2014, o 15:41 

Gdzie moderator, bo zaraz zacznie się wszystko od początku ;)

PostNapisane: 3 lis 2014, o 15:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sorki pisałem jeszcze przed Mirkiem, ale musiałem odejść od kompa, a jak wróciłem tylko kliknąłem wyślij no i tak wyszło ;).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 3 lis 2014, o 18:10 
Użytkownik

Panowie :) przeciez kazda porada sie przyda :D

Chcialem podziekowac za tak wielki odzyw. Jak mi sie uda zrobie jakis ukladzik na szybko i wrzuce filmik z przetestowania rozwiazania :D

No i jesli chodzi o korzystanie z zasilacza to pewnie wejdzie mi to w nawyk. znajac zycie pewnie jeszcze jakis uklad spale :) Ale czasem jakbym komus chcial dac taka przejsciowke do zabawy to jak wczesniej napisano ..." nigdy nie wiadomo co ludzie wymysla za cuda" :) wiec zabezpieczyc uklad wazna sprawa :D

PostNapisane: 3 lis 2014, o 18:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zastosuj MOSFETA na wejściu jak żle dasz polaryzacje sam sie odłączy widziałem coś takiego w necie bardzo szybkie i wydajne zabezpieczenie przede wszystkim...jak znajdę link chyba na youtubie to prześlę , naprawdę proste i sam je stosuje ...działa.

już znalazłem to chwila ,,, fajnie wszystko wytłumaczone.
http://www.youtube.com/watch?v=IrB-FPcv1Dc miłego oglądania

PostNapisane: 4 lis 2014, o 07:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

giciors napisał(a):
Zastosuj MOSFETA na wejściu jak żle dasz polaryzacje sam sie odłączy widziałem coś takiego w necie bardzo szybkie i wydajne zabezpieczenie przede wszystkim...jak znajdę link chyba na youtubie to prześlę , naprawdę proste i sam je stosuje ...działa.

już znalazłem to chwila ,,, fajnie wszystko wytłumaczone.
http://www.youtube.com/watch?v=IrB-FPcv1Dc miłego oglądania

W sumie dobre w szczególności przy większych prądach - przy mniejszych obstaje przy mostku tyle, że trzeba wziąć pod uwage spadki napięć na diodach.

--
Grzegorz...

Strefa czasowa: UTC + 1