Witam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki na forum. Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem stworzenia jakiegoś urządzenia które w łatwy i przyjazny sposób ukazywało by rożne parametry np. sytuacje w C.O. i inne.
Pamiętam jak jakieś 1,5 roku temu byłem zachwycony patrząc jak ludzie tworzyli projekty oparte na wyświetlaczu HD44780, hehe dziś co prawda dalej nie umiałbym całkowicie sam stworzyć takiej biblioteki ale już dużo więcej wiem i już przestało mnie to zachwycać. Postanowiłem sobie na podstawie wiedzy jaka mm zrobić urządzenie do wizualizacji rożnych parametrów, jako ze idzie zima, naturalnie pomyślałem o prezentacji temperatur w instalacji C.O.. Do centralki powstanie jeszcze kilka czujników, na razie nie zdradzam co to takiego.
Obecnie projekt jest w fazie bardzo wczesnej, wykonany na prostych nadajnikach i odbiorze przez własnoręcznie stworzona płytkę uruchomieniową.
Sprzętowo prezentuje sie to tak:
- na płytce nadajnika siedzi atmega8 w wersji smd co pozwoliło nieco zminiaturyzować nadajnik niestety nie wszystko zmieściło się w pudełeczku.
- dane przesyłane drogą radiową poprzez moduły rfm73 - póki co jednostronnie
- na pokładzie nadajnika są obecne 2 termometry DS18b20
- nadajnik zasilany z baterii CR2032 (czas działania na baterii to około 2,5 tygodnia, już wsadzona nowa)
- odbiornik to płytkę uruchomieniowa oparta o Atmege16
- dane prezentowane są na LCD oraz poprzez RS232 przesyłane do komputera gdzie są zapisywane a następnie wizualizowane w formie tabel i wykresów.
Największym problemem było ogarniecie modułów RFM73, o które co jakiś czas ludzie piszą na forum mimo ze Mirek w książce opisał podobne moduły a na forum gdzieś było uaktualnienie bibliotek do tych nowych wersji modułów. Ja nie posiadałem zielonej książki wiec szukałem po internecie, i na podstawie rożnych informacji i bibliotek udało mi się ogarnąć wysyłanie i odbiór dla tych modułów. Wdrożenie czujników i innych peryferiów było już znacznie prostsze.
Poniżej zdjęcia:
Na LCD są wyświetlane dane temperaturowe, oraz zmienna kontrolna pomagająca ustalić ilość traconych pakietów, póki co jest to na poziomie 2%, nie wiem czy to dużo czy mało hmm.
Za namową kolegi wrzucam zdjęcia jak to wygląd obecnie, póki co jest dość prymitywnie ale mm nadzieje ze nie skrytykujecie mnie za bardzo, hehe
Jak już wspomniałem sygnały odbieram za pomocą swojej płytki testowej wyposażonej w rożne peryferia.
Na płytce są obecne:
- podwójne wyprowadzenie wszystkich pinów I/O
- klawisze,
-1 bajt z diodami LED
- sterowniki dl silników ULN2803A, L293D
- RTC z własnym zasilaniem
- nadajnik i odbiornik IR
- DS18b20
- LCD z ustawianiem kontrastu
- dodatkowe linie VCC i GND
- możliwość dodatkowego zasilania przez stabilizator (dla innych napiec niż 5V).
Temperaturę w obiegu C.O. pobieram z nadajnika który wyposażony jest w dwa termometry i moduł RFM73. Niestety nie starczyło miejsca w środku wiec moduł musi być na zewnątrz póki co. Dodatkowo oprócz temperatury nadajnik wysyła zmienną dzięki której możliwe jest obliczenie % błędów w transmisji danych. Oczywiście projekt się będzie rozwijał, zamierzam mocno rozwinąć funkcje pomiarowe i kontrolne, przygotować dedykowane pcb, i obudowy.
------------------------------------------------------Aktualizacja 28.01.2015--------------------------------------------------------Od poprzedniego wpisu minęło prawie 3 miesiące, wciągu tego czasu zmieniło się kilka rzeczy i pomysłów na w/w projekt. To co zostało zaprezentowane wcześniej działać choć odbiornik jest wyłączony i używany do innych projektów jak i testowania podzespołów do centralki. Przez ten czas sprawdzane pyły połączenia rożnych elementów, RTC, wyświetlaczy. Sporządzane tez były schematy oraz płytki PCB. Są już gotowe, sprawdzone i czekają na wytrawianie.
W trakcie projektowania, kilka razy zmieniałem schemat, a także projekt już gotowych płytek, bo ciągle coś nie pasowało albo miałem inny pomysł - ale to dobrze bo widać jak pomysł się zmienia, poprawia, ostatecznie przyjąłem koncepcje by zmniejszyć płytki i lepiej poupychać elementy. Z perspektywy czasu wiem ze dobrze byłoby zrobić ten projekt w technologii SMD. I następnym razem chyba ją zastosuje albo przynajmniej mieszaną z THT - bo jednak oszczędność miejsca na płytce jest spora.