Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 04:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2014, o 15:24 
Użytkownik

Witam wszystkich.

Chciałbym was zapytać czy wie ktoś z was jak dawniej realizowano zapamiętywanie stacji w odbiornikach radiowych ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2014, o 15:27 

rajmund96 napisał(a):
Chciałbym was zapytać czy wie ktoś z was jak dawniej realizowano zapamiętywanie stacji w odbiornikach radiowych ?

A pytasz o jak dawno? Kiedyś się kręciło "gałką" az do dostrojenia, a na skali były wypisane stacje nadawcze "luxemburg", "warszawa" itd. ;) trzeba było zapamiętać samemu gdzie są nasze ulubione audycje i tam kręcić gałą ;) - ale myślę że nie o to pytasz - tyle że dla mnie hasło stare odbiorniki to właśnie taka epoka odbiorników lampowych ;)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 15:31 
Użytkownik

Chodzi mi o zapamiętywanie w sensie "klikasz guzik i masz stacje" jakąś tam :D wcześniej ustawioną. Żeby nie musieć właśnie żmudnie dostrajać

PostNapisane: 2 lis 2014, o 15:41 

Poszukaj schematu tunera AS632.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 15:43 
Użytkownik

Rozumiem, że tam jest odpowiedz na moje pytanie :D ?

PostNapisane: 2 lis 2014, o 15:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rajmund96 napisał(a):
Chodzi mi o zapamiętywanie w sensie "klikasz guzik i masz stacje" jakąś tam :D wcześniej ustawioną. Żeby nie musieć właśnie żmudnie dostrajać

Większość odbiorników "z pamięcią" była już wykonywana w technologii cyfrowej, więc siedziały tam specjalizowane uC.
Część z nich zapisywała stacje w pamięci EEPROM (te pamiętały nawet po całkowitym odłączeniu zasilania), a część w RAM-ie podtrzymywanym albo bateryjnie (tak jak układy RTC), albo jak radia samochodowe miały dwa zasilania - za stacyjką i przed stacyjką i dzięki temu część radia była cały czas zasilana.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Sorki w sumie zrozumiałem, że o inne "kliknie klawisza" biega, a jak o starsze to kolega Wojtek podał dobry przykład.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 2 lis 2014, o 15:57 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
rajmund96 napisał(a):

Większość odbiorników "z pamięcią" była już wykonywana w technologii cyfrowej, więc siedziały tam specjalizowane uC.
Część z nich zapisywała stacje w pamięci EEPROM (te pamiętały nawet po całkowitym odłączeniu zasilania), a część w RAM-ie podtrzymywanym albo bateryjnie (tak jak układy RTC), albo jak radia samochodowe miały dwa zasilania - za stacyjką i przed stacyjką i dzięki temu część radia była cały czas zasilana.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Sorki w sumie zrozumiałem, że o inne "kliknie klawisza" biega, a jak o starsze to kolega Wojtek podał dobry przykład.

--
Grzegorz...

No właśnie, ale mnie chodzi o czasy z przed sterowania z uC

PostNapisane: 2 lis 2014, o 16:05 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

W telewizorach były sekcje z potencjometrami włączanymi włącznikiem ISOSTAT.

Stroiło się każdy potencjometr na inną stację a potem włączało konkretny potencjometr.

Nie wiem czy takie rozwiązanie było stosowane w radiach.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lis 2014, o 16:08 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
W telewizorach były sekcje z potencjometrami włączanymi włącznikiem ISOSTAT.

Stroiło się każdy potencjometr na inną stację a potem włączało konkretny potencjometr.

Nie wiem czy takie rozwiązanie było stosowane w radiach.

Ooo to może być to dzięki.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 16:09 
Użytkownik

Witam.

Ja aktualnie bawię się tunerem wyjętym z jakiejś uszkodzonej wieży Sony. Działa to tak. Na płytce tunera znajduje się głowica UKF przestrajana napięciowo i m.in. układ syntezy częstotliwości LC72130, który jest sterowany z Atmegi8 po magistrali CCB. W procku jest zapisanych kilka częstotliwości. Po wybraniu odpowiedniej z nich np. klawiszem procek tak ustawia rejestry scalaka LC72130, że ten zaczyna na wyjściu generować odpowiednie napięcie, które jest doprowadzone do wejścia strojenia głowicy UKF. W rezultacie głowica zaczyna odbierać zadana częstotliwość.

Miałem kiedyś radio w którym głowica też była strojona napięciem. Do "zapamiętywania" stacji były użyte zwykłe potencjometry. Każdy z nich ustawiało się na inną częstotliwość. Przyciskami wybierało się potencjometr, który to podawał odpowiednie napięcie do głowicy co powodowało odbieranie częstotliwości ustawionej na tym potencjometrze.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 16:15 

Masz ten schemat? to popatrz w lewej częci schematu pod schematem głowicy masz tam właśnie 4 potencjometry ;) i w sumie 5 przełączników - U0 to do wyłączenia zaprogramowanych stacji i ręcznego wyszukiwania, czyli możesz włączać zaprogramowane stacje UKF tymi czterema przyciskami.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 16:21 
Użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Witam.

Ja aktualnie bawię się tunerem wyjętym z jakiejś uszkodzonej wieży Sony. Działa to tak. Na płytce tunera znajduje się głowica UKF przestrajana napięciowo i m.in. układ syntezy częstotliwości LC72130, który jest sterowany z Atmegi8 po magistrali CCB. W procku jest zapisanych kilka częstotliwości. Po wybraniu odpowiedniej z nich np. klawiszem procek tak ustawia rejestry scalaka LC72130, że ten zaczyna na wyjściu generować odpowiednie napięcie, które jest doprowadzone do wejścia strojenia głowicy UKF. W rezultacie głowica zaczyna odbierać zadana częstotliwość.

Miałem kiedyś radio w którym głowica też była strojona napięciem. Do "zapamiętywania" stacji były użyte zwykłe potencjometry. Każdy z nich ustawiało się na inną częstotliwość. Przyciskami wybierało się potencjometr, który to podawał odpowiednie napięcie do głowicy co powodowało odbieranie częstotliwości ustawionej na tym potencjometrze.

To teraz już jestem chyba pewien. dzięki wszystkim za pomoc :)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 17:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Heh no jak koledzy się rozpisali, a wystarczyło spojrzeć na schemat od Wojtka toż to wszystko tam było.
Poza tym kto z dziś próbujących wystartować z elektroniką wie co to ISOSTAT ehhh to były czasy - naprawy Naptunów 501, 505, albo i jeszcze radzieckich konstrukcji ;).
No łezka się w oku zakręciła ;(.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 2 lis 2014, o 18:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nic nie przemówi lepiej niż zdjęcie :)

Obrazek

PostNapisane: 2 lis 2014, o 18:54 

OdeOn napisał(a):
Nic nie przemówi lepiej niż zdjęcie
To prawda plus schemat ;) . A nie masz czasami na zbyciu tych czarnych końcówek do potencjometrów no i takiego zewnętrznego "kluczyka" do kręcenia?

PostNapisane: 2 lis 2014, o 19:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OdeOn napisał(a):
Nic nie przemówi lepiej niż zdjęcie :)

Obrazek

Kurcze, a ja z "nienawiści" do tylu lat pracy nad tym badziewiem wszystko na elektro-złom oddałem.
Teraz będę żałował, że się pozbyłem, bo to prawie "zabytek".

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Swoją drogę to kiedyś Panowie Inżynierowie mieli trochę pracy z projektowaniem TV czy radia, a teraz bierzesz pierwszy z brzegu układ i wiesz, że już się ktoś o wszystko zatroszczył, a Ty tylko dołączasz resztę elementów.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:04 

Grzegorz... napisał(a):
Kurcze, a ja z "nienawiści" do tylu lat pracy nad tym badziewiem wszystko na elektro-złom oddałem.

A u mnie dalej pięknie gra
Obrazek

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

wojtek napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):

A u mnie dalej pięknie gra
Obrazek

Nie no sorki, ale nie miałem na myśli AS632, a raczej oddane na złom tego typu rozwiązania i to przeważnie w TV zarówno "naszej" produkcji ale też i radzieckiej.
Może i bym elektronikę wydłubał, ale mi sąsiedzi z dnia na dzień powiedzieli, że "jutro elektrozłom odbierają" i nie chcą tego g...... widzieć we wspólnie użytkowanym pomieszczeniu gospodarczym przez nas potocznie zwanym "garażem" choć za mojej pamięci nigdy tam żaden samochód nie parkował :lol:.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:17 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Grzegorz... napisał(a):
ale mi sąsiedzi z dnia na dzień powiedzieli, że "jutro elektrozłom odbierają" i nie chcą tego g...... widzieć we wspólnie użytkowanym pomieszczeniu

Profani ;-)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 20:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):
ale mi sąsiedzi z dnia na dzień powiedzieli, że "jutro elektrozłom odbierają" i nie chcą tego g...... widzieć we wspólnie użytkowanym pomieszczeniu

Profani ;-)

Taaak z perspektywy czasu to sobie myślę ile takich zabytków poszło do "krainy wiecznych łowów" włączając w to dawne komputery czy konsole, ale wówczas nie myslałem o tym, że za parę lat ktoś będzie do tego "tęsknił".

--
Grzegorz...

PostNapisane: 2 lis 2014, o 23:09 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
Jaglarz napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):

Profani ;-)

Taaak z perspektywy czasu to sobie myślę ile takich zabytków poszło do "krainy wiecznych łowów" włączając w to dawne komputery czy konsole, ale wówczas nie myslałem o tym, że za parę lat ktoś będzie do tego "tęsknił".

--
Grzegorz...

Witam.
Ja jednak ocaliłem kilka egzemplarzy a kilka nabyłem po okazyjnej cenie.
I tak w moich zbiorach lub graciarni, jak to mówią sąsiedzi, choć na taką nie wygląda,
znajdują się dwa szpulowce ZK140T ,Gramofon Bambino 1 ,dwa odbiorniki radiowe Pionier U z 1956 roku,OTV Alga 21 z 1970 roku,ZX Spectrum,oryginalny IBM z procesorem 8088 640K RAM 2x FDD, dwie konsole do gier ATARI 2000.
Oprócz IBM'a wszysko jest na "chodzie" ale na niego też przyjdzie czas reanimacji :-)
Kurczę,musiałem sie pochwalić :-)
Pozdrawiam,Piotr.

Strefa czasowa: UTC + 1