Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 00:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lis 2014, o 19:35 
Nowy

Takie pytanie początkującego... czy jest jakiś film instruktażowy który by pokazywał jak podłączać w zestawie ATB 1.04 wszelkiego rodzaju zworki i inne czynności wymagane do uruchomienia programu z jakiejś tam lekcji. Do tej pory bez problemu uruchomiłem diodę migającą i jakimś cudem pilot RC5 (długo szukałem zanim znalazłem że trzeba zewrzeć zworkę). O ile programowanie jest wyjaśnione znakomicie i nie mam problemu z obsługą eclipse itd, o tyle uruchomienie tego na ATB to dla mnie horror... nie mam pojęcia jak uruchomić wyświetlacz led, silnik DC, pomiar temperatury DS18B20 itd. Niestety dla początkującego również takie-zapewne drobnostki- to schody które zamieniają zabawę w męczarnie. Może pominąłem gdzieś jakiś poradnik? Jeżeli tak to proszę o link do niego! hehe, dziękuję z góry i pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2014, o 19:48 

iras napisał(a):
Takie pytanie początkującego... czy jest jakiś film instruktażowy który by pokazywał jak podłączać w zestawie ATB 1.04 wszelkiego rodzaju zworki i inne czynności wymagane do uruchomienia programu z jakiejś tam lekcji.
W zasadzie jak umiesz czytać schemat ideowy to on ci wszystko wyjaśnia. Ale jest na stronie Atnel instrukcja do zestawu plus różnego rodzaju poradniki na YT.

PostNapisane: 1 lis 2014, o 19:48 
Moderator

iras napisał(a):
o tyle uruchomienie tego na ATB to dla mnie horror

A widzisz - a to wcale nie jest tak - że ja przez przypadek pominąłem jakieś tam schematy czy rysunki połączeń ... ma ich nie być ... i powiem więcej nie będzie w żadnym nowszym wydaniu książki ....

dlaczego ? otóż CEL jest prosty ...

jeśli czytasz książkę po kolei .... i czytałeś już np rozdział o podziale projektu na pliki - czyli ... podziale np na źródłowe *.c oraz nagłówkowe *.h

(chyba że pominąłeś sobie to niefrasobliwie?) ...

no więc zakładając że czytałeś - to dowiadujesz się z książki - co i gdzie w kodzie odpowiada za wykorzystanie sprzętu, do których pinów podłączamy RC5, do których 1wire, do których LCD ... do których silnik krokowy i wreszcie do których kartę pamięci i inne

co więcej - te podłączenia są zwykle banalne i sprowadzają się do wpięcia kilku przewodów połączeniowych ....

Owszem - teraz może paść pytanie z twojej strony - no dobra - o ile już znajdziesz w kodzie źródłowym na które piny to - ..... gdzie dalej na zestawie ? ....

a co za problem zajrzeć do schematu ?

http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

i to "tak" przygotowanego jak w linku ?

--------------------------------------------------------------

programowanie mikrokontrolerów to nie to samo co programowanie na PC (windows/linux) i warto sobie z tego dobrze zdać sprawę. Bo przy programowaniu na PC kompletnie nie interesuje nikogo jak w środku w obudowie są zrobione połączenia z płytą główną ? prawda ?

tymczasem programowanie mikloklocków to panie ELEKTRONIKA - żywa elektronika ... i ja np uważam, że nie można ucząc się tu programować - pomijać tego tematu. Tak podana wiedza pozwala hmmm albo wręcz zmusza zarówno do zaglądania do schematów ale także do not PDF różnych elementów - bo TAK warto się uczyć - oczywiście wg mnie .... I myślę że wielu czytelników to doceniło na dzień dzisiejszy

ponieważ gdy wrócisz do tych rozdziałów o plikach konfiguracyjnych/nagłówkowych *.h .... i poćwiczysz to co piszę na kilku przykładach to później sam się uśmiejesz szczerze nad tym co napisałeś - "że podłączenia na ATB to horror"

po prostu pominąłeś jedno ogniwo i teraz kulejesz - ale na szczęście łatwo można to naprawić bo w książce jednak WSZYSTKO JEST - zapewniam cię ... i to nie tylko w postaci SUCHEGO kodu w plikach *.h ale także w postaci precyzyjnego opisu tworzenia takich bibliotek albo korzystania z nich .... tylko też jak znam już życie i niektóre przypadki - to właśnie powodem takich problemów jest niechęć do czytania tych szczegółów - a szkoda ....

bo część ludzi próbuje traktować te biblioteki z BB jako jakieś gotowce albo np zachęcanie przeze mnie do używania czy to wyświetlaczy 7-segmentowych albo jakiegoś LCD

NIE, NIE - NIE

to znowu przemyślana metoda dydaktyczna i na przykładzie pisania/tworzenia takich bibliotek staram się przekazywać różne techniki programowania - więc WARTO to prześledzić .... polecam

często ponowna lektura książki i tym razem z innym podejściem a także zaglądanie do schematu ATB - powoduje że NAGLE wszystko staje się jasne i co ważniejsze później CZYTELNIK JUŻ WIE - jak sobie samemu zaprojektować własny układ, poza tym że nauczył się napisać tylko prosty program.

Tak to działa panie - ta książka i ten zestaw

PostNapisane: 1 lis 2014, o 20:09 
Nowy

kupiłem zestaw z greenbookiem bo nie było innych, kilka dni później udało mi się dokupić bluebooka i mam go dopiero od piątku... oczywiście czytam (nie kupuję książek na półki) ale wyobraźcie sobie cierpienie początkującego u którego na biurku leży nowiuśki ATB w fioletowej oprawie... wiem że jak przeczytam książki to będę o wiele mądrzejszy, ale wiecie jak to jest? najpierw niech mruga i piszczy a w między czasie będę czytał... człowiek chciałby wszystko naraz hehe! pozdrawiam ale chętnie obejrzę filmiki innych użytkowników ATB i ich eksperymentów. Proszę o linki!

PostNapisane: 1 lis 2014, o 20:23 
Moderator

iras napisał(a):
ale wyobraźcie sobie cierpienie początkującego u którego na biurku leży nowiuśki ATB w fioletowej oprawie... wiem że jak przeczytam książki to będę o wiele mądrzejszy, ale wiecie jak to jest?

No doskonale to rozumiem .... nie mniej jednak

iras napisał(a):
najpierw niech mruga i piszczy a w między czasie będę czytał.

To nie ta kolejność niestety ;) ....

Najpierw czytamy - potem ze zrozumieniem już na spokojnie działamy i przekonasz się że zacznie to wszystko ładnie się wiązać w jedną logiczną spójną całość.

PostNapisane: 1 lis 2014, o 20:52 
Nowy

Mirek... jesteś okrutny!! Dajesz dziecku rowerek i każesz mu najpierw czytać instrukcję obsługi! Oczywiście żartuję i wiem co masz na myśli. Czytam książkę a jej fragmenty niezrozumiałe dla mnie czytam kilka razy i oczywiście to przynosi efekt. Zaczynam pojmować ale przyszedł dzień wolny i postanowiłem poodpalać sobie kilka lekcji na ATB i tu zaczęły się schodki. Fakt że nie od razu ale jak- że tak powiem -wybiegłem przed orkiestrę czyli zachciało mi się np podłączyć silnik DC... na pewno to rozumiesz... taka dziecięca niecierpliwość... więc stąd mój temat. Pozdrawiam!

PostNapisane: 1 lis 2014, o 22:49 
Moderator

iras napisał(a):
na pewno to rozumiesz... taka dziecięca niecierpliwość...

Po cichu ci podpowiem, że wcale się nie dziwię - ... myślisz że ja mam inaczej w podobnych sytuacjach :lol: ? .... Jak człowiekowi coś fajnego trafi się w łapki ... to zwykle instrukcję w pierwszym odruchu rzucam w kąt ... i mówię sobie "... ja siam!" ... i hmm czasem wychodzi ale częściej jednak nie wychodzi ... wtedy pojawia się grymas na twarzy i szukam kąta w który wcześniej cisnąłem instrukcję ... wtedy już wiem - że hmmm... no będę jednak musiał poczytać i ciut poczekać na banana na twarzy :)

PostNapisane: 1 lis 2014, o 23:25 
Nowy

hehe! pozdrawiam i dzięki że jesteś!

Strefa czasowa: UTC + 1