Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 08:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2014, o 15:48 
Nowy

Jako że jestem tu nowy, chciałem wszystkich bardzo serdecznie powitać. Mam nadzieję że piszę w dobrym dziale. Aby zbędnie nie przedłużać, przejdę od razu do mojego problemu/pytania. Otóż, w ramach projektu na studiach wymyśliłem sobie aby wykonać robota, ( a bardziej pojazd ) sterowany przez podczerwień. Na początku miało to wyglądać tak - dwa silniki ( sterowanie jak w czołgu ) , sterowanie przez jakiś mikrokontroler ( myślałem nad ATmega8 ), do niego podłączony odbiornik podczerwieni, odbierający komendy z pilota RTV RC5 . Wszystko miało się opierać na materiałach z książki Mirka.
Jako, że jest kilka przedmiotów z których muszę zrobić projekt, dostałem propozycję od innych nauczycieli, aby rozszerzyć ten mój projekt o sterowanie z komputera. Miało by to wyglądać tak - silniki z mikrokontrolerem ( program C ) i odbiornikiem IR jako pojazd, a sterowanie z komputera - napisanie programu w C# z którego mógłbym wysłać sekwencję ruchów, które później wykonają się na pojeździe. Np. jazda w przód przez 3s. , obrót i powrót - klikam wyślij i robot wykonuje przesłaną sekwencję. I tak oto myślę czy zabierać się za to, a jeśli tak, to jak. Odbieranie chciałem wykonać na schemacie z książki Mirka:
Obrazek
Pierwszy problem to wysyłanie danych z komputera - IRDA na USB z tego co czytałem odpada z powodu charakterystycznej ramki danych, różnych warstw protokołu i innych. Myślałem o nadajniku w oparciu o RS232 , dokładniej diodzie IR na lini TX, wg. znajezionych w internecie wpisów:
Cytuj:
Nadajnik moze skladac sie z diody IR sterowanej
z linii Tx portu rs232 przez rezystor.

Miało by to wyglądać tak:
Obrazek
Zdjęcie z bloga na którym ktoś konstruował coś takiego do przesyłania kodu odblokowującego jakiś odtwarzacz DVD : http://nil.rpc1.org/blog/
Teraz pytanie czy to będzie działać na odległość przynajmniej kilkudziesięciu centymetrów? Czy sam port jest w stanie wysterować diodę IR tak żeby działała na dłuższym dystansie niż kilka centymetrów? Czy uda mi się wysłać jakieś dane przez program napisany w C# używając Serial Port, tak aby mikrokontroler to odebrał i odpowiednio zinterpretował? Dodam, iż mimo posiadam podstawy to jestem raczej poczatkującym jeśli chodzi o programowanie. Wszystkie pomysły, komentarze i jakiekolwiek wsparcie mile widziane.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2014, o 15:59 
Użytkownik

Tor podczerwieni wymaga aby odbiornik "optycznie widział" nadajnik bo inaczej brak sterownia takiego robota .

PostNapisane: 26 paź 2014, o 16:57 
Nowy

brat_kamyka napisał(a):
Tor podczerwieni wymaga aby odbiornik "optycznie widział" nadajnik bo inaczej brak sterownia takiego robota .

To oczywiście wiem, ale mam nadzieję na działanie zbliżone do pilota telewizora - zasięg działania małego pokoju i nie tak duże restrykcje związane z kierunkowością wiązki podczerwonej - kilkadziesiąt stopni.

Ogólnie moje najważniejsze pytanie brzmi - czy jest to do zrobienia przez dosyć początkującego w programowaniu, jednak zapalonego majsterkowicza? Nawet na zasadzie wspomagania kodami znalezionymi w internecie i pomocą z Waszej strony i strony prowadzących zajęcia?

PostNapisane: 26 paź 2014, o 17:13 
Użytkownik

Zbuduj układ, który będzie odbierał dane przez UART z komputera i wysyłał je za pomocą IR. Z materiałów dostępnych w Bluebooku bez problemu można coś takiego zbudować.
Do układu możesz dodać też FT232 czyli scalony konwerter USB <-> UART przez co będziesz mógł nadawać przez USB.

PostNapisane: 26 paź 2014, o 17:27 
Użytkownik

Witam

Lepiej dodać bufor (na przykład MAX232 i po stronie TTL już klasycznie tranzystorek albo MOSFECik Logic Level). Wtedy jesteś spokojny o PC-ta i możesz na przykład zamiast jednej diody nadawczej dać kilka (kilkanaście) i emitować "w przestrzeń" tak, aby mieć zasięg z małymi efektami kierunkowości. Odnośnie drugiego pytania, to w Internecie znajdziesz baaaaardzo dużo materiałów na ten temat :D ; jeżeli chcesz się tego nauczyć i dodatkowo masz dostęp do prowadzących, to ... miłej zabawy :D .

Pozdrawiam

PostNapisane: 27 paź 2014, o 09:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jest taki scalak TOIM4232 tworzący przejściówkę RS232TTL-IRDA po dodaniu modułu IR nadawczo-odbiorczego.

PostNapisane: 27 paź 2014, o 10:36 
Użytkownik

Jako ciekawostka. Nasz kolega z forum ma swojego bloga i opisuje tam komunikacje IR http://bakcyl8bit.blogspot.nl/2014/10/komunikacja-z-mikrokontrolerem-za.html w bardzo fajny sposob

Strefa czasowa: UTC + 1