Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 paź 2014, o 00:32 
Użytkownik

Jako, ze to moj pierwszy post tutaj to na poczatku chcialbym sie z wszystkimi przywitac.. a wiec Witam wszystkich :)

Caly dzien sie mecze i juz nie wiem jak to ugryzc. Problem wyglada nastepujaco:

Posiadam mikrokontroler Atmega32-16PU (calkiem nowy, prosto ze sklepu, jest to moje pierwsze podejscie do budowy wlasnych ukladow).i korzystajac z noty: http://www.atmel.com/Images/2503S.pdf podlaczylem wszystko jak na schemacie:

Obrazek

Do tego mam jeszcze z stargo zestawu programator do ARMow i AVRow - JTAG/AVR-ISP: http://www.boff.pl/content/files/id18/B ... bslugi.pdf, ktorego wyjscia dla trybu ASP sa nastepujace:

Obrazek

W ten sam sposob sa ponumerowane na schemacie. Jak widac moj programator nie posiada wlasnego zasilania i zasilam plytke z zewnetrznej ladowarki via stabilizator L7805CV (na wejsciu jest ok. 13V na wyjsciu 5V). Niestety programator nie laczy sie z uC avrdude caly czas rzuca bledem:

Kod:
[root@manjaro ~]# avrdude -c usbasp -p m32

avrdude: error: usbasp_transmit: Broken pipe
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude done.  Thank you.

[root@manjaro ~]#

Kiedy uzywam najnizszego bitclock'a - jak bylo radzone w osobnych postach, rowniez nie pomaga:

Kod:
[root@manjaro ~]# avrdude -c usbasp -p m32 -B 1500

avrdude: error: usbasp_transmit: Broken pipe
avrdude: set SCK frequency to 500 Hz
avrdude: error: usbasp_transmit: Input/output error
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 0
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude: error: usbasp_transmit: Input/output error

avrdude done.  Thank you.

[root@manjaro ~]#

W zwiazku z czym mam kilka pytan:

Czy jest mozliwe, ze Atmega32-16PU to nie to samo co Atmega32/Atmega32L do ktorej odsylaja strony z datasheetami? Czy problemem, moze byc to zewnetrzne zasilanie? Ewentualnie czy komus przychodzi cos jeszcze do glowy? oto zdjecie poskladanego ukladu:

Obrazek

Chcialem zaznaczyc ze mimo nie "PRO" kabelkow wyglada, ze wszystko jest ok.Sprawdzilam miernikiem na nozkach zasilajacych jest dokladnie 5,1V. Sprawdzilem rowniez "bzyczkiem" wszystkie polaczenia (jeden koniec przystawilalem do pinow programatora - od dolu plytki, bo od gory byly wetkniete kabelki a drugi bezposrednio do nozek Atmegi) i wszysto jest polaczone. Czy mimo tego problem moze byc w tych kabelkach - wczoraj w identyczny sposob polaczylem sie do serial portu routera i wszystko dzialalo bez ani jednego "krzaczka".

PS
Na programatorze probowalem zarowno ustawien HI jak i LOW - predkosc programowania. Wyciagnalem rowniez ten maly rezystorek czy dlawik, na dole po lewej na plytce, ktory widac na zdjeciu i to samo.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2014, o 03:52 
Użytkownik

Witam,

1. Witaj, jako nowy.
2. Nie podłączyłeś moim zdaniem wszystkiego jak na schemacie - choć bierz poprawkę co piszę, bo jakość zdjęcia FATALNA! Więc mogłem źle odczytać, ale np. Pinu AVcc nie masz podłączonego do Vcc tylko AREF. Co sugeruje sprawdzenie ponowne podłączeń.
3. Filtracja przy stabilizatorze LM7805 - tragedia. Wejście 470uF i 100nF, wyjście 100nF i wystarczy 100uF.
4. Czy masy programatora i układu się łączą? Nie mogę tego stwierdzić na podstawie tego zdjęcia.
5. Weź poprawkę też na to, że w instrukcji (rysunek nr 3) nie masz konkretnie o który "obrót" wtyku chodzi. Tzn. nie ma wcięcia i ja nie wiedziałbym np. czy przypadkiem nie mam ustawionego wtyku na odwrót. Prosta sprawa, a mój kolega męczył się przez to kilka dni, póki nie przyszedł do mnie z tym. Trochę śmiechu było, ale on się akurat pomylił i podłączał jak w odbiciu lustrzanym.

Weź pod uwagę wszystko w/w. Jak dalej nie będzie działać to podeślij dobrej jakości zdjęcia, aby można było stwierdzić konkretne podłączenia.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 10 paź 2014, o 06:51 
Moderator

holo napisał(a):
Czy problemem, moze byc to zewnetrzne zasilanie?

Oj może być plus złe połączenia - ale niestety z tej miniaturowej fotki przynajmniej ja nic nie jestem w stanie zobaczyć czy nie masz babola na stykówce. Poza tym weź pod uwagę punkty, które podpowiedział wyżej kolega

PostNapisane: 10 paź 2014, o 07:18 
Użytkownik

A ja sobie powiększyłem fotkę ... jakość tragedia ale na 90% nie widzę masy z programatora połączonej z masą stykówki.

PostNapisane: 10 paź 2014, o 15:49 
Użytkownik

Dziekuje za odpowiedzi.

Biorac pod uwage co wyzej napisaliscie sprawdzilem, po kolei..

Faktycznie pin AVCC byl zle podlaczony (pomylilem z REF) juz poprawilem - niestety nadal jest to samo.
Wtyczke sprawdzalem kilkukrotnie takze powinna byc OK (orientacje wtyczki stwierdzilem na podstawie pol lutowniczych te z masa sa krzyzykami do niej podpiete oraz miernikiem - masy byly polaczone) a sama masa jest polaczone brazowym kabelkiem. Moje polaczenia wychodzace z programatora wygladaja nastepujaco:

brazowy - GND
bialo zielony - MISO
pomaranczowy - SCK
niebieski - SRST
brazowo bialy - MOSI

Wrzucam wiecej zdjec ukladu. Dodalem do stabilizatora jeszcze jeden 100uF na wyjsciu niestety 420nf na wejscie nie posiadam. Prosze spojrzcie na ponizsze zdjecia czy czegos jeszcze nie przeoczylem:

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Pzdrawiam holo

PS

Tymi nozyczkami to z kabelkow izolacje sciagam ;)

EDIT:

Jakiekolwiek sugestie?

PostNapisane: 15 paź 2014, o 14:25 
Użytkownik

Witam ponownie.

Pozwolcie, ze sam odpowiem.. moze przyda sie potomnym

Ogolnie ostatnie dni sprawdzalem moj uklad i wszystko wygladalo, ze jest ok. We wtorek w koncu uznalem, ze problemem moze byc programator i pojechalem do sklepu po kilka rezystorkow oraz ten brakujacy kondensator do zasilania. Dodalem kondensator i zlozylem najprostszy programator jaki znalazlem w internecie:

http://mirley.firlej.org/jak_zaprogramowac_pierwszy_avr

Ze jest na LPT to jeszcze musialem odkurzyc stery komputer z ery piksela lupanego po i uzyciu komeny:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język bash
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

hurrrraaaa.. moim oczom ukazal sie upragniony komunikat, ze moja Atmega jest OK i czeka na moje rozkazy. :D

Pozdrawiam
holo

PostNapisane: 16 paź 2014, o 01:01 
Użytkownik

Witam,

Kolega może sterowniki są złe? Spróbuj pousuwać sterowniki i zainstalować od nowa.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 23 paź 2014, o 18:50 
Użytkownik

Witam

Pracuje pod linuxem i tutaj ze sterownikami nie ma problemu - wiekszosc jest w jadrze wkompilowana lub jako moduly (out of box - z kazda dystrybucja) + biblioteka libUSB takze tutaj raczej nie ma za bardzo z czym kombinowac.. chyba, ze masz jakis pomysl co by mozna sprawdzic?

PS

Pzepraszam, ze tak pozno odpisalem ale dopiero dzisiaj ustawilem sobie powiadomienia o odpowiedziach

//holo

Strefa czasowa: UTC + 1