Jako, ze to moj pierwszy post tutaj to na poczatku chcialbym sie z wszystkimi przywitac.. a wiec Witam wszystkich

Caly dzien sie mecze i juz nie wiem jak to ugryzc. Problem wyglada nastepujaco:
Posiadam mikrokontroler Atmega32-16PU (calkiem nowy, prosto ze sklepu, jest to moje pierwsze podejscie do budowy wlasnych ukladow).i korzystajac z noty:
http://www.atmel.com/Images/2503S.pdf podlaczylem wszystko jak na schemacie:

Do tego mam jeszcze z stargo zestawu programator do ARMow i AVRow - JTAG/AVR-ISP:
http://www.boff.pl/content/files/id18/B ... bslugi.pdf, ktorego wyjscia dla trybu ASP sa nastepujace:

W ten sam sposob sa ponumerowane na schemacie. Jak widac moj programator nie posiada wlasnego zasilania i zasilam plytke z zewnetrznej ladowarki via stabilizator L7805CV (na wejsciu jest ok. 13V na wyjsciu 5V). Niestety programator nie laczy sie z uC avrdude caly czas rzuca bledem:
Kod:
[root@manjaro ~]# avrdude -c usbasp -p m32
avrdude: error: usbasp_transmit: Broken pipe
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude done. Thank you.
[root@manjaro ~]#
Kiedy uzywam najnizszego bitclock'a - jak bylo radzone w osobnych postach, rowniez nie pomaga:
Kod:
[root@manjaro ~]# avrdude -c usbasp -p m32 -B 1500
avrdude: error: usbasp_transmit: Broken pipe
avrdude: set SCK frequency to 500 Hz
avrdude: error: usbasp_transmit: Input/output error
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 0
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude: error: usbasp_transmit: Input/output error
avrdude done. Thank you.
[root@manjaro ~]#
W zwiazku z czym mam kilka pytan:
Czy jest mozliwe, ze Atmega32-16PU to nie to samo co Atmega32/Atmega32L do ktorej odsylaja strony z datasheetami? Czy problemem, moze byc to zewnetrzne zasilanie? Ewentualnie czy komus przychodzi cos jeszcze do glowy? oto zdjecie poskladanego ukladu:

Chcialem zaznaczyc ze mimo nie "PRO" kabelkow wyglada, ze wszystko jest ok.Sprawdzilam miernikiem na nozkach zasilajacych jest dokladnie 5,1V. Sprawdzilem rowniez "bzyczkiem" wszystkie polaczenia (jeden koniec przystawilalem do pinow programatora - od dolu plytki, bo od gory byly wetkniete kabelki a drugi bezposrednio do nozek Atmegi) i wszysto jest polaczone. Czy mimo tego problem moze byc w tych kabelkach - wczoraj w identyczny sposob polaczylem sie do serial portu routera i wszystko dzialalo bez ani jednego "krzaczka".
PS
Na programatorze probowalem zarowno ustawien HI jak i LOW - predkosc programowania. Wyciagnalem rowniez ten maly rezystorek czy dlawik, na dole po lewej na plytce, ktory widac na zdjeciu i to samo.