Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 16:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 paź 2014, o 19:28 
Użytkownik

Witam,
Zrobiłem sobie pewne urządzenie na mikrokontrolerze AVR. Głównym zadaniem jest pomiar temperatury. Wiem że ds18b20 lubi zawyżać temperaturę, i na to byłem przygotowany. Gdyby zawsze zawyżał o stałą wartość to nie było by problemu bo w programie mógłbym odjąć przekłamania z czujnika. Problem jest taki że on zawyża od 2 do 7 stopni, porównywałem z termoparą. Wykorzystuję biblioteki z książki, czujnik na kablu o długości ok 1m, zamknięty w metalowej obudowie, tryb 3-przewodowy, oczywiście jest rezystor 4,7k. W pętli while wysyłam rozkaz pomiaru za dwie sekundy dokonuję odczytu, i następnie znowu za 8 sekund wysyłam rozkaz pomiaru itd. Chyba wszystko co potrzebne opisałem już. Czy te czujniki tak mają? Czy jest możliwość ze mój egzemplarz jest uszkodzony?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 paź 2014, o 19:45 
Użytkownik

Witam

Też mam taki problem, nie wiem czym to jest spowodowane, lecz moje błędy są na poziomie jakiś 2 stopni Celsjusza.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 6 paź 2014, o 19:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mój był o 0,5-1 stopień (pomiar skalibrowanym termometrem laboratoryjnym), ciężko odpowiedzieć na pytnie o ile oszukują ponieważ każde urządzenie do jakiego porównujecie ma swój błąd nie porównujcie do wskazań stcji pogodowej :>
W danasheecie macie podane błąd w funkcji temperatury nie jest duży ale nie do zastosowań profesjonalnych.

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:04 
Użytkownik

Też miałem taki problem na ATtiny 2313,odczyt temperatury był stale zawyżany o około 2 stopnie.Gdzieś czytałem,że sam DS18B20 się nagrzewa..

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:08 
Moderator

I tak powstają KOCIE teorie na forach - jeden wpadnie powie że mu czujnik przekłamuje o 10st C , inny wpadnie i powie że też gdzieś słyszał że one kłamią, trzeci wpadnie i doda jeszcze coś - no i później nie wiedzieć czemu sami początkujący trafiają na takie MEGA REWELACJE i dalej roznoszą to jak chorobę po internecie ... Dzięki czemu później inni początkujący nie mogą doszukać się poprawnych danych ....

ludzie .... ludzie ....

a czy komukolwiek z was przyszło do głowy , żeby szukać błędu u siebie a nie w czujnikach ? no ileż można tępić takie podejście i jak widzę nic to nie daje - jak grochem o ścianę ....

mnie gdy zaczynałem zabawę z tymi akurat czujnikami też coś nie działało - ale nie biegałem po forach aby ktoś potwierdził mi że one "oszukują" bo tak najłatwiej mówić tym, którym coś nie wychodzi ... tylko dłubałem aż doszedłem gdzie robiłem błąd i dzisiaj każdy czujnik śmiga mi tak samo ... owszem są może pomiędzy nimi jakieś różnice o kilka dziesiątych st C ... no ale nie takie BAJKI jak tu opowiadacie

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:12 
Użytkownik

mat3usz napisał(a):
Problem jest taki że on zawyża od 2 do 7 stopni, porównywałem z termoparą.

DS18B20 i termopara mogą mieć różny czas dochodzenia do temperatury. W jakich warunkach porównywałeś te temperatury? Poczekałeś aż ustabilizuje się temperatura na obydwu czujnikach? Może dlatego wychodzą Ci różne odchyłki.

Wsadź oba czujniki np. do pudełka i pozwól ustabilizować się temperaturze i dopiero porównaj wyniki.

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mirku to co napisałem to nie jest bajka tylko dane z datasheet nie jest to idealne urządzenie i jak sam napisałeś ma swój błąd o który producent informuje , faktem jest iż historie "tak słyszałem że ......" trochę zaśmiecają w głowie nie tylko początkującym czasami sam zaczynasz się zastanawiać i po chwili ty już wiesz a oni nadal "słuchają"
Owszem błąd może powstawac z winy programu dlatego producent np. dodał mechanizmy CRC do walidacji danych
Pozdrawiam

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:32 
Użytkownik

krzyychu napisał(a):
DS18B20 i termopara mogą mieć różny czas dochodzenia do temperatury. W jakich warunkach porównywałeś te temperatury? Poczekałeś aż ustabilizuje się temperatura na obydwu czujnikach? Może dlatego wychodzą Ci różne odchyłki.

Wsadź oba czujniki np. do pudełka i pozwól ustabilizować się temperaturze i dopiero porównaj wyniki.

Przy moich "testach" przyrost temperatury to ok 2C/minutę więc nie ma tu mowy o bezwładności cieplnej. Sprawdzałem temperaturę w zakresie od 10 do 100 stopni, i przekłamania są w przedziale od 2 do 7 stopni.

@mirekk36
A myśli Pan, że nie szukałem problemu u siebie?
Oczywiście że szukam od tygodnia. Dodam, że termopara działa na 100% dobrze, porównywałem wskazania z termometrem analogowym(ze wskazówką, a nie z LM35) i wskazania obu różnię się maksymalnie o 1C. Najbardziej mi się nie podoba że przekłamania nie są stałe. Przykład: Przy 80 stopniach powinna zapalić się dioda(i kilka innych rzeczy). Wczoraj stało się to przy 73 stopniach, dziś zaś przy 78. Wg mnie to wina czujnika, bo kod na 99% jest dobry.

Ostatnio edytowano 6 paź 2014, o 20:33 przez mat3usz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Słowo termopara oznacza typ czujnika są różne K,J itp ale to że jest dokładna w dużym stopniu zależy od elektroniki jaka ją obsługuje zmiany napięcia są rzędu 20-70uV/stC . Owszem inaczej na wzrost temperatury reaguje DS inaczej termopara jeszcze inaczej zachowują się przy szybkich zmianach temperatury. ALe 7 st to dużo czy sprawdzasz błędy odczytu ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Jeżeli twierdzisz że to czujnik to ...prosta sprawa kup drugi i sprawdż. Ja nie miałem takiego przypadku , nie aż tyle stopni. maksymalnie 2st to się zgadzam.

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jako czujnik temperatury wykorzystać produkt microchip jak MCP9700 wyjście czujnika podłącza się do adc i mamy temperaturę. I jest tańszy od DS18B20
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/21942e.pdf

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:42 
Użytkownik

giciors napisał(a):
Słowo termopara oznacza typ czujnika są różne K,J itp ale to że jest dokładna w dużym stopniu zależy od elektroniki jaka ją obsługuje zmiany napięcia są rzędu 20-70uV/stC . Owszem inaczej na wzrost temperatury reaguje DS inaczej termopara jeszcze inaczej zachowują się przy szybkich zmianach temperatury. ALe 7 st to dużo czy sprawdzasz błędy odczytu ?
.

Jak termopara to nie wiem, bo mierzyłem sterownikiem z pieca C.O. Tak, sprawdzam błędy odczytu, i ich nie ma ;)

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:46 
Moderator

giciors napisał(a):
Owszem błąd może powstawac z winy programu dlatego producent np. dodał mechanizmy CRC do walidacji danych

Nie tylko z wini programu, to także elektronika a nie program na gotowym komputerze PC ... więc przyczyn może być znacznie więcej ... Dlatego nie można tak sobie pisać .... bo zwyczajnie ploty się szerzą. I nie mam tu na myśli że chodzi o jakieś drobne różnice ale tak jak wyżej koledzy napisali o 7 albo i więcej stopni ....

to szukać i rozwiązywać problem u siebie ;) a nie pisać że czujniki oszukują

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mat3usz napisał(a):
Wg mnie to wina czujnika, bo kod na 99% jest dobry.

i to "mi się najbardziej" podoba ;) - nic dodać - nic ująć

PostNapisane: 6 paź 2014, o 20:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czujnik temp. MCP9700 jest jednym z tańszych i mało dokładnych można go porównać do takiego czegoś jak DHT11. Spójrz na str. 6 datasheeta i zobacz jaka jest powtarzalność inaczej dokładność wykoania poszczególnych partii czujników , rozrzut dosyć duży dokładność naprawdę mak +6 -4 st to trochę za dużo .Czujnik taki stosuje się w tanich stacjach pogodowych z Chin i nie tylko .
DS18B20 jest dużo bardziej precyzyjny i wygodny.

PostNapisane: 6 paź 2014, o 22:52 
Użytkownik

Dodam od siebie, że czujniki jakiekolwiek jeśli mają przekłamanie z jakiegoś powodu to pamiętajmy jedno - tak skalibrujmy odczyt aby temperatura 0C rzeczywiście była 0C. A dlaczego 0C? :) domyślcie się ...

PostNapisane: 7 paź 2014, o 15:14 
Użytkownik

Musisz poczekać kilka minut aż temperatura się ustabilizuje. Metalowa obudowa, w której zamknięty jest czujnik też się nagrzewa, przez co wartość temperatury po odczycie z czujnika może zmieniać się dość powoli.

PostNapisane: 18 paź 2014, o 06:05 
Użytkownik

Kupiłem drugi czujnik i oba DS pokazują prawie taką samą temperaturę(maksymalnie 1 stopień różnicy). Jedyne co mi przychodzi do głowy to że DS zawyża temp o ok 3 stopnie, bo tak wielu ludzi mówiło, a termopara wraz z analogiem zaniżają ze dwa stopnie i stąd powstaje różnica pięciu stopni.

PostNapisane: 18 paź 2014, o 12:15 
Użytkownik

Można przecież podłączyć też (jeśli się ma) ,ze 3 lub 4 czujniki i porównać. Jeśli wszystkie pokazują ten sam błąd ,no to niestety winny jest kod.

PostNapisane: 19 paź 2014, o 18:27 
Użytkownik

A moze temperatura wzorca sie myli? A nie DS

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 21 paź 2014, o 18:40 
Użytkownik

@mac34
Napisałem wyżej, że kod jest z książki, więc chyba jest poprawny. Dopiero "sterowanie" za pomocą zmierzonej temperatury sam zaprogramowałem.
@majster
Termopara z analogiem idą równo, no dziś zauważyłem, że termopara pokazuje o jeden stopień mniej niż analog. Więc jeśli jeden trochę zaniży, drugi zawyży, 5 stopni może się uzbierać. Muszę mieć jeszcze jeden termometr, poprawnie skalibrowany i wtedy na 100% będę wiedział, czy DS mierzy poprawnie.

PostNapisane: 21 paź 2014, o 19:07 
Użytkownik

skalibruj sobie w 0C

PostNapisane: 21 paź 2014, o 23:42 
Użytkownik

Umieść czujnik na krótkim kabelki, mi wtedy przestał zawyzac temperaturę

PostNapisane: 22 paź 2014, o 07:24 
Użytkownik

Atmegowiec napisał(a):
Umieść czujnik na krótkim kabelki, mi wtedy przestał zawyzac temperaturę

Ciekawe jaki to mogłoby mieć wpływ?
Bo przecież DS jest czujnikiem cyfrowym?
Może spadek napięcia na kabelkach? Ale to jakie one musiałyby być długie, albo jak marnej jakości?

PostNapisane: 22 paź 2014, o 15:00 
Użytkownik

U mnie czujnik musi być na kablu min. 50cm. Chciałbym jeszcze zamontować wyłącznik całego układu. Gdzie on powinien być na VCC czy GND? Który sposób jest bardziej książkowy :D . Wydaje mi się że VCC? I trzecia sprawa mam w pętli nieskończonej kilka funkcji co zapalają lub gaszą diody. Funkcje są wywoływane co 1s. Czy za każdym razem w funkcji muszę ustawiać port jako wyjście np.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czy wystarczy to zrobić raz na początku funkcji main? Wydaje mi się że to nie ma większego znaczenia, ale wolę zapytać który sposób jest bardziej poprawny?

PostNapisane: 22 paź 2014, o 23:51 
Użytkownik

Jeśli gdzieś pomiędzy wywołaniami funkcji nie przestawiasz tych portów na wejścia, to nie musisz za każdym razem tego robić.

Strefa czasowa: UTC + 1