Z zewnętrznym do taktowania samego timera sprzętowego nie

Ten automat zrobiłem jak tylko opanowałem przerwania od timerów, jeszcze zanim w ogóle wiedziałem o istnieniu magistrali I2C i układów takich jak PCF8583

Zorganizowałem prosty zegar w oparciu o przerwanie 1Hz, który zliczał sekundy, minuty, godziny i doby.
Za prezentację godziny i programowanie parametrów służy multipleksowany siedmiosegmentowiec. Za pomocą trzech przycisków mogę w prostym menu ustawiać godzinę a także do 4-ech czasów załączenia/wyłączenia wyjścia przekaźnika (z rozdzielczością 1 sekundy). Jako że płytkę zasilam z dość mocnego zasilacza 12V, kupiłem zanurzeniową pompkę wody do umywalek w przyczepach kempingowych (dwunastowoltową) 0,5 bara.
Postawiłem na balkonie kanister 20 litrów, do środka wrzuciłem pompkę z wyprowadzonym wężykiem paliwowym na poręcz, gdzie wiszą donice. Średni czas podlewania mniejszej rośliny tą pompką to 1 sekunda, większej 2-3 sekundy. Jeśli roślin jest kilka, to lutownicą można porobić otworki w wężyku i ustawić np. 10 czy 20 sekund podlewania. 20 litrów wody starcza mi od maja do września
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]Więc na wczasy nawet na dwa miesiące można spokojnie wyjechać bez obawy, że nam dom zaleje