Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 08:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2014, o 16:22 
Użytkownik

Witam,

Jak wiemy, w życiu każdego elektronika (programującego różne procki) przychodzi czas, kiedy ma już dość stykówek i straszących pająków. Wtedy pojawia się idea cudownej płytki uruchomieniowej - jak to mówią: "wszystko na pokładzie". No rzeczywiście - przecież zależy nam na ograniczeniu zewnętrznych elementów do minimum. Czyż to nie piękne? Wtedy zadowolony człowiek szuka takich płytek w internecie, a tu oczy takie :shock: i mina nagle blednie. Przyznam, że nie każdego stać na jakiś porządny zestaw uruchomieniowy. Fakt - czasem warto zainwestować trochę pieniędzy. Ja osobiście zainwestowałem w bluebooka, natomiast samemu wykonam to, co mogę. Chciałbym ci tu i teraz podpowiedzieć jak projektować płytki, ale nie w jakimś programie, lecz zwrócić uwagę na to, jak zostanie wykonana i co na niej się znajdzie. Zapraszam :)

1. Miłość do AVR

Pomyśl przez chwilę: czy jesteś tu nowy i dopiero próbujesz zabawy z AVR, czy już rozpaliłeś wielką miłość do tych procesorów. Czy widzisz sobie tu przyszłość? Jeśli tak, to z pewnością możesz stworzyć tak wielki zestaw, jak tylko chcesz. Jeśli dopiero próbujesz zabawy z AVR, to zacznij od oglądania przeróżnych projektów z tymi mikroprockami. Jeśli nie jesteś pewien swoich sił, skompletuj sobie jakiś podstawowy zestaw.

2. Wykonanie płytki

Zastanów się, czy płytkę będziesz trawił w domu, czy wykonanie powierzysz jakiejś firmie? Czy będzie to płytka jednostronna, czy dwustronna? Jaki montaż preferujesz: THT (przewlekany) czy SMD (powierzchniowy)? Rozważmy wszystkie powyższe możliwości.

Jeśli posiadasz jakiekolwiek doświadczenie w trawieniu płytek, możesz taki zestaw wykonać w domu. To rozwiązanie jest o wiele tańsze niż wykonanie produktu w wyspecjalizowanej firmie. Jeśli mimo wszystko zależy ci na estetycznym i profesjonalnym wykonaniu PCB - jak najbardziej możesz powierzyć produkcję firmie (kto zabroni bogatemu :D ). Musisz być jednak na 200 % pewny, że płytka została zaprojektowana poprawnie i nie ma błędów. Inaczej będzie po prostu szkoda pieniędzy.

Jeśli twoja płytka będzie jednostronna, nie widzę problemów, żeby wykonać ją w domu. Niestety, jak to często bywa, korzystamy z różnych darmowych wersji programów do projektowania płytek PCB. Dla przykładu - ograniczeniem programu EAGLE jest wymiar płytki - max. 100 x 80 mm. To znaczy da się te ograniczenie nieco ominąć, ale o tym później :) . Wtedy niezbędny jest druk dwustronny. Wydruki obu warstw należy dobrze i precyzyjnie dopasować, a później pomiędzy nie włożyć laminat do prasowania. Ja robię właśnie takie płytki.

Skoro mówimy o ograniczonym miejscu, to wypadało by zastosować jak najwięcej elementów SMD. To znaczy - nie będę cię zmuszał do lutowania układów scalonych, bo wiem, że nie każdy robi to perfekcyjnie. Natomiast zapewniam cię, że nie będziesz miał problemów z lutowaniem rezystorów SMD. Stosuj ich jak najwięcej, by oszczędzać miejsce. Do lutowania SMD polecam cynę
0.56 mm oraz topnik w żelu lub pastę lutowniczą (o wiele tańsza :) ). Tutaj macie poradnik, nie powinno być problemów z lutowaniem SMD:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sw04bDYbULs[/youtube]

3. Ogólny design zestawu

Zadbaj o to, żeby zestaw był wygodny w użyciu.
1. Szczególnie zwracam uwagę na to, żeby wszelakie złącza znalazły się po jednej stronie płytki. Chyba nie chcesz mieć przewodów wychodzących na cztery strony świata i plątaniny kabli, prawda?

2. Zapewnij wydajne zasilanie. Początkowo, przy niewielkich projektach, można zasilać zestaw z USB komputera. Jednak z czasem może to nie wystarczać. Umieść na płytce nawet najprostszy stabilizator 78LM05 z kilkoma kondensatorami, aby można było zasilać całość z odpowiednio wydajnego zasilacza. Jeśli wolisz - przygotuj jakiś moduł zasilający do wpięcia w płytkę. To rozwiązanie jest o wiele lepsze. Być może, że w przyszłości zechcesz zasilać zestaw napięciem 3,3 V, wtedy zrobisz dodatkowy moduł, ale ze stabilizatorem LM-1117 3,3 V i z łatwością wymieniać je.

3. Popraw estetykę zestawu. Na przykład ja - maluję płytkę farbą do szkła na kolor czerwony, oczywiście może być inny. Kolorowa płytka jest o wiele piękniejsza niż goła miedź.

4. Sprzęt na pokładzie

1. Zaczynając od podstaw - należy zdecydować się na jakiś procesor. Do na prawdę niewielkich projektów zazwyczaj starczy Atmega8. Ale pamiętaj, że kiedyś może już nie wystarczać. Powiem tyle - totalnym minimum w zestawach jest ATmega16. Oprócz tego, że ma więcej Flash'a, to jeszcze posiada więcej pinów (40).

2. Procesor musi się jakoś z nami kontaktować. Proponuję ci umieścić 8 diod (symbolizujących jeden bajt). Jeśli obawiasz się o brak pinów, użyj rejestru przesuwnego (74HC595) tak jak ja.
Obrazek

Zamiast używać, np:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

użyj:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oczywiście po uprzednim skonfigurowaniu SPI.

Ale co nam same diody, chyba nie będziemy z nich odczytywać kodu ASCII litery zapisanej binarnie :D . Tutaj przyda się najprostszy wyświetlacz alfanumeryczny ze sterownikiem HD44780 o wymiarach 2 x 16.

Obrazek

Do podłączenia potrzebujemy 6 lub 7 pinów procesora. I tym razem też: "dla chcącego nic trudnego" - również da się podłączyć wyświetlacz za pomocą 3 pinów z rejestrem 74HC595. :D Natomiast wtedy tracimy możliwość odczytywania zawartości wyświetlacza, ponieważ linie danych musiałyby być wyjściami wyświetlacza, a wyjścia rejestru są wyjściami, więc nie odczytamy zawartości. Tym razem zdecydowałem się poświęcić troszkę więcej pinów, a do pinu RW dałem zworkę - wybieram, czy czy ma być podłączona do masy, czy do mikrokontrolera.

Obrazek
Obrazek

3. Wpis danych do procesora. Niemalże we wszystkich zestawach jest kilka przycisków. Ja, ze względu na ograniczone miejsce, zrezygnowałem z nich, natomiast dodałem złączę na klawiaturę PS/2. Daje nam to sto parę przycisków na dwóch pinach.

Obrazek

4. Przechowywanie danych. Ja preferuję karty SD. Są tanie, i łatwe w obsłudze dzięki dostępnym bibliotekom. Wykorzystują one magistralę SPI. Natomiast są zasilane napięciem 3,3 V, więc po za dodatkowym stabilizatorem 3,3 V potrzebny jest jeszcze jakiś bufor jako konwerter napięć, ja użyłem 74LS07 (to i stabilizator w wersji SMD).

Obrazek

Obrazek

5. Dodatkowe peryferia. Ja użyłem dodatkowo zegarka PCF8583 pracującym na szynie TWI.

Obrazek

Widziałem jeszcze zestawy z pamięciami 24Cxx (np. 24C04, 24C64).

6. Gdy brak miejsca... Jeśli brakuje ci miejsca na ścieżki, użyj goldpinów i przewodów połączeniowych. Natomiast jeśli nie masz gdzie zmieścić konkretnych urządzeń, stosuj shieldy, po polsku -nakładki, czyli moduły dołączane do zestawu

7. Komunikacja z komputerem. Zapewniam cię, że warto zastosować nawet najprostszą przejściówkę USB-RS232. Dzięki temu dane z mikroprocesora możesz wysyłać na ekran komputera. Ja użyłem nazywanej przez wiele osób "prowizorkę", czyli CDC-232 opratą o ATmega8. (przewody na zdjęciu służą do wgrania wsadu do Atmegi8).

Obrazek

8. Programowanie procesora.

Nie zapomnij o złączu KANDA (IDC 10 lub BH-10 - tak prosić w elektronicznym :D ) lub też złącze ISP 2 x 3 piny - w zależności jaki posiadasz programator. Ja posiadam USB-ASP w standardzie KANDA, więc zastosowałem złącze BH-10.

Obrazek
Obrazek

Myślę, że to na tyle. Mam nadzieję, że ci pomogłem rozwiać wątpliwości dotyczące skompletowania sobie zestawu uruchomieniowego.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2014, o 16:51 
Moderator

Wszystko ślicznie, ładnie i pięknie ;) sporo pracy kolega wykonał i to się chwali ... tak jak mówisz

DamCos napisał(a):
Jak wiemy, w życiu każdego elektronika (programującego różne procki) przychodzi czas, kiedy ma już dość stykówek i straszących pająków

ze stykówki, która ma służyć za zestaw do testów z prockami - dość szybko się wyrasta .... i wtedy warto albo kupić coś gotowego jeśli się ma możliwość - albo zrobić coś samemu - też jeśli się ma możliwość - czyli potrafi się projektować i co ważne lutować SMD. Zresztą zawsze podczas budowy własnej płytki można się nauczyć w pewnym zakresie ...

więc jak mówię - godne pochwały ale ...

no ale z tym się w 100000% nie zgodzę i raczej pozostawię tu ostrzeżenie dla innych, żeby się nie pakowali w takie przejściówki typu CDC na ATmega8 ...

DamCos napisał(a):
Zapewniam cię, że warto zastosować nawet najprostszą przejściówkę USB-RS232

bo wcale a wcale taniej to nie wyjdzie niż FT232R albo jakiś jeszcze tańszy polecany przez SunRivera MCP2200 (zdaje się) ...

niestety zabawy z CDC to iście (przepraszam za to określenie) niedorzeczny pomysł - ale już się z tego tłumaczę bo to ważne i nie każdy początkujący o tym wie

1. koszmarne problemy z jakością transmisji
2. zawieszanie się układu
3. kłopoty z konwersją napięć a co za tym idzie szczególnie spore przekłamania przy większych a często przecież stosowanych prędkościach np 115200

i kompletnie, ale to kompletnie nie liczą się głosy typu "a u mnie działa dobrze" ... bo każdy początkujący się tym zachłystuje na początku a jak troszkę się z tym pobawi to i tak CDC leci do kosza na śmieci z prędkością światła. Ja też tak miałem ;) do dzisiaj ciągnie się jak tasiemiec na elektrozgrozie mój temat z DIY o takiej kociej przejściówce i niestety zaraża wielu początkujących a rzadko któremu z nich chce się przeczytać moje ostatnie posty (i nie tylko moje) które tam pisałem na temat wad ... tu przytoczyłem tylko kilka wad

podczas gdy można wziąć w łapki jeden z wymienionych wyżej scalaków do niego gniazdo USB i DWA (słownie DWA) kondesnatory i ma się EXTRA PRZEJŚCIÓWKĘ, bezapelcayjnie i rewelacyjnie działającą w każdych warunkach i na każdym systemie operacyjnym UWAGA! wliczając w to ANDROIDA !!!! ....

dlatego proszę tego nie traktować jako jakąś tam krytykę dziwną projektu czy coś - po prostu warto wiedzieć że na tym CDC można stracić i CZAS, i kasę i nerwy ;) ..... i na końcu i tak wyjdzie że lepiej było dać albo FT232R albo chociaż MCP2200 i to bez dwóch zdań.

PostNapisane: 24 cze 2014, o 17:29 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Wszystko ślicznie, ładnie i pięknie ;) sporo pracy kolega wykonał i to się chwali ... tak jak mówisz

DamCos napisał(a):
Jak wiemy, w życiu każdego elektronika (programującego różne procki) przychodzi czas, kiedy ma już dość stykówek i straszących pająków

ze stykówki, która ma służyć za zestaw do testów z prockami - dość szybko się wyrasta .... i wtedy warto albo kupić coś gotowego jeśli się ma możliwość - albo zrobić coś samemu - też jeśli się ma możliwość - czyli potrafi się projektować i co ważne lutować SMD. Zresztą zawsze podczas budowy własnej płytki można się nauczyć w pewnym zakresie ...

więc jak mówię - godne pochwały ale ...

no ale z tym się w 100000% nie zgodzę i raczej pozostawię tu ostrzeżenie dla innych, żeby się nie pakowali w takie przejściówki typu CDC na ATmega8 ...

DamCos napisał(a):
Zapewniam cię, że warto zastosować nawet najprostszą przejściówkę USB-RS232

bo wcale a wcale taniej to nie wyjdzie niż FT232R albo jakiś jeszcze tańszy polecany przez SunRivera MCP2200 (zdaje się) ...

niestety zabawy z CDC to iście (przepraszam za to określenie) niedorzeczny pomysł - ale już się z tego tłumaczę bo to ważne i nie każdy początkujący o tym wie

1. koszmarne problemy z jakością transmisji
2. zawieszanie się układu
3. kłopoty z konwersją napięć a co za tym idzie szczególnie spore przekłamania przy większych a często przecież stosowanych prędkościach np 115200

i kompletnie, ale to kompletnie nie liczą się głosy typu "a u mnie działa dobrze" ... bo każdy początkujący się tym zachłystuje na początku a jak troszkę się z tym pobawi to i tak CDC leci do kosza na śmieci z prędkością światła. Ja też tak miałem ;) do dzisiaj ciągnie się jak tasiemiec na elektrozgrozie mój temat z DIY o takiej kociej przejściówce i niestety zaraża wielu początkujących a rzadko któremu z nich chce się przeczytać moje ostatnie posty (i nie tylko moje) które tam pisałem na temat wad ... tu przytoczyłem tylko kilka wad

podczas gdy można wziąć w łapki jeden z wymienionych wyżej scalaków do niego gniazdo USB i DWA (słownie DWA) kondesnatory i ma się EXTRA PRZEJŚCIÓWKĘ, bezapelcayjnie i rewelacyjnie działającą w każdych warunkach i na każdym systemie operacyjnym UWAGA! wliczając w to ANDROIDA !!!! ....

dlatego proszę tego nie traktować jako jakąś tam krytykę dziwną projektu czy coś - po prostu warto wiedzieć że na tym CDC można stracić i CZAS, i kasę i nerwy ;) ..... i na końcu i tak wyjdzie że lepiej było dać albo FT232R albo chociaż MCP2200 i to bez dwóch zdań.

No, niestety, ale ma pan ogromną rację. Ja po pierwszym odpaleniu takiej przejściówki miałem niezbyt dobrą opinię. Atmega była THT, więc nie problem z programowaniem, ale problem ze sterownikami. Nie były one podpisane cyfrowo i był problem z instalacją. Po jakimś czasie doszedłem do tego, że trzeba ustawić w BIOSie wyłączenie żądania podpisów cyfrowych sterowników. Po każdym uruchomieniu kompa trzeba było ustawiać od nowa. A że wtedy dostałem w łapki bluebooka to i od razu wziąłem kod UARTa z płyty. Kilka razy coś dobrze wyświetliło dobrze, potem zaczęły się krzaczki. I już byłem skłonny zastosować FT232, ale kolega powiedział mi, że on tam ma programik, który wszystko ustawi i będzie działać (i się skusiłem - Atmega8 SMD kosztowała tylko 3,95 zł). rezultat - urwana nożka SCK poprzez problem z pzulutowaniem kabelków. Teraz mam nauczkę :) Następnym razem poświęcę te 9,90 zł na FT232 i będę miał prawdziwą przejściówkę z normalnymi sterownikami.

Dziękuję także za dobre słowo o płytce :) jest mi na prawdę miło :)

PostNapisane: 24 cze 2014, o 19:44 
Użytkownik

Bardzo fajna i ładna konstrukcja, miałem pokzac swoją płytkę ale teraz jest mi wstyd :P

PostNapisane: 25 cze 2014, o 08:33 
Użytkownik

Atmegowiec napisał(a):
Bardzo fajna i ładna konstrukcja, miałem pokzac swoją płytkę ale teraz jest mi wstyd :P

Dzięki :D nie wstydź się, ja też chętnie zobaczę inne konstrukcje, może znajdę w nich coś na przyszłość :)

PostNapisane: 25 cze 2014, o 11:02 
Użytkownik

No jak na 15 latka płytka świetnie wykonana.
Może i masz 15 lat ale powiem ci jedno :) jak będziesz miał tyle co ja czyli 30 lat to będziesz miał ogromną 15 letnią wiedzę której ja w tym wieku nie posiadam i również się uczę.

Powodzenia w kolejnych konstrukcjach i życzę zapału do pracy aby go nie zabrakło.

Pozdrawiam

PS o to mój 1000 post :) z motywacją dla kolegi :) no no ale już off topow nastukałem na forum u matko :) aż wstyd się przyznać :)

PostNapisane: 25 cze 2014, o 13:59 
Użytkownik

majster napisał(a):
No jak na 15 latka płytka świetnie wykonana.
Może i masz 15 lat ale powiem ci jedno :) jak będziesz miał tyle co ja czyli 30 lat to będziesz miał ogromną 15 letnią wiedzę której ja w tym wieku nie posiadam i również się uczę.

Powodzenia w kolejnych konstrukcjach i życzę zapału do pracy aby go nie zabrakło.

Pozdrawiam

PS o to mój 1000 post :) z motywacją dla kolegi :) no no ale już off topow nastukałem na forum u matko :) aż wstyd się przyznać :)

Dziękuję :) za słowo o płytce i motywację :)

PostNapisane: 25 cze 2014, o 14:25 
Użytkownik

Kolego powiedz jak zrobiłeś te soldermaskę? Wiem, że pytanie może trywialne, ale wygląda na jakąś fajną domową metodę ;)

PostNapisane: 25 cze 2014, o 15:01 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Kolego powiedz jak zrobiłeś te soldermaskę? Wiem, że pytanie może trywialne, ale wygląda na jakąś fajną domową metodę ;)

pisal wyzej jak zrobil, wystarczy poczytac wypowiedzi innych uzytkownikow

PostNapisane: 25 cze 2014, o 15:22 
Użytkownik

Cytuj:
3. Popraw estetykę zestawu. Na przykład ja - maluję płytkę farbą do szkła na kolor czerwony, oczywiście może być inny. Kolorowa płytka jest o wiele piękniejsza niż goła miedź.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 16:24 
Użytkownik

Heady1991 napisał(a):

Może jestem ślepy, ale nie widzę by DamCos napisał o metodzie wytwarzania soldermaski, tym bardziej nie ma o tym w wypowiedziach innych użytkowników.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 16:59 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Heady1991 napisał(a):

Może jestem ślepy, ale nie widzę by DamCos napisał o metodzie wytwarzania soldermaski, tym bardziej nie ma o tym w wypowiedziach innych użytkowników.

boze nie ten temat, wybacz, pokickaly mi sie karty xD

PostNapisane: 25 cze 2014, o 17:26 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Heady1991 napisał(a):

Specjalnie dla ciebie zacytowałem sam siebie (ha! poeta :D )

PostNapisane: 25 cze 2014, o 17:30 
Moderator

DamCos napisał(a):
Specjalnie dla ciebie zacytowałem sam siebie

panowie ale już bez żartów - no albo coś się podpowiada albo bez sensu są takie posty - na prawdę

PostNapisane: 25 cze 2014, o 17:45 
Użytkownik

Heady1991 napisał(a):

Spoko ;)
Czasem faktycznie można przeoczyć.

Projekt płyteczki bardzo mi się podoba. A jeśli projektant ma 15 lat to tym większy szacun. Bardzo fajny jest pomysł z klawiatura PS/2.

PostNapisane: 25 cze 2014, o 18:33 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Heady1991 napisał(a):

Spoko ;)
Czasem faktycznie można przeoczyć.

Projekt płyteczki bardzo mi się podoba. A jeśli projektant ma 15 lat to tym większy szacun. Bardzo fajny jest pomysł z klawiatura PS/2.

Moim zdaniem taka klawiatura jest bardzo użyteczna, mam plan zrobić notatnik i zapisywać na karcie SD.
Widziałem także projekty z myszką PS/2. I tak na dobrą sprawę, to chyba nie byłoby problemu z podłączeniem w to złącze myszki, bo pinout ten sam.

PostNapisane: 29 cze 2014, o 14:03 
Użytkownik

Może i ja zrobię jakąś swoją płytkę, no niby mam ATB, ale czegoś mi brakuje :D Tak wiem co za dużo to nie zdrowo, ale ja tam lubię mieć dużo "bajerów", a mimo to to jakieś nowe doświadczenie w projektowaniu jak i w lutowaniu 0402. Jak się wezmę to szybko pójdzie, ale jeszcze nawet schematu nie mam skończonego, bo nie ma dużej ilości elementów a jakoś na razie nie chce mi się robić. Mam dopiero bufor 74lvc125 zrobiony a jeszcze wyświetlacz i gniazdo SD.

Strefa czasowa: UTC + 1