Kuźnia napisał(a):
Patrząc na Twoje wnioski unikałbym odłączania masy. Jak podłączasz najpierw Vcc a masę masz odłączoną od DS1307 to skąd ten układ ma sobie wziąć punkt odniesienia ? Pewnie prąd szuka sobie do przepłynięcia jakiejś najprostszej w tej sytuacji drogi i DS1307 wariuje.
No oczywiście nie jest to sposób jaki należałoby naśladować. Pisząc tak, opisałem konkretną sytuację, której doświadczyłem i to co piszesz jest oczywistością.
Kuźnia napisał(a):
Też wielokrotnie zasilało się układy z tym DS-em poprzez USBAsp i po włączaniu komputera wszystko działało jak należy - oczywiście pod warunkiem, że program był bezbłędny.
Też prawda, ale u mnie wisi za dużo tego, jak sądzę: i wyświetlacz i jakieś migające diody i inne cuda podpięte na jednej płytce stykowej.
Kuźnia napisał(a):
Spróbuj wykorzystać gotową bibliotekę do obsługi I2C, wgraj do procka i sprawdź czy wszystko chodzi jak należy. Wtedy zaczniemy wykluczać ewentualne uszkodzenia lub błędy. Jak spróbujesz zrobić to jak napisane to będziemy wiedzieli, że moduł z DS1307 i pamięcią 24xx masz sprawny i będziemy szukali dalej. Krok po kroku eliminując podejrzane elementy składowe urządzenia.
Oczywiście, że tak zrobię, ale teraz bawię się jeszcze czyniąc eksperymenty na żywym organiźmie, korzystając z innej biblioteki niż p. Mirka (bo ta początkowo wydawała mi się za trudna).
Za kilka dni najdalej napiszę, jak postępy i jakie dalsze wnioski.
Teraz dziękuję za już przekazane sugestie.