Mam kilka pytań dot. attiny13
1.o co tu chodzi , czy zeby attiny był taktowany 9.6MHZ to musi byc podzial przez 8 czy nie ?
Cytuj:
The calibrated internal oscillator provides a 4.8 or 9.6 MHz clock source. The frequency is nominal at 3V and 25°C. If the frequency exceeds the specification of the device (depends on VCC),
the CKDIV8 fuse must be programmed so that the internal clock is divided by 8 during start-up.
See “System Clock Prescaler” on page 26.for more details.
The internal oscillator is selected as the system clock by programming the CKSEL fuses as
shown in Table 6-4. If selected, it will operate with no external components
Cytuj:
Kalibrowany oscylator wewnętrzny stanowi źródło zegara 4,8 lub 9,6 MHz.Nominalna częstotliwość jest na 3V i 25 ° C.
Jeśli częstotliwość jest większa niż specyfikacja urządzenia (w zależności od VCC)
Fuses CKDIV8 musi być zaprogramowany tak, że wewnętrzny zegar jest podzielona przez 8 podczas rozruchu.
Wewnętrzny oscylator jest wybrany jako zródło zegara systemowego przez programowanie jako bezpieczniki CKSEL
przedstawiono w tabeli 6-4. Jeśli wybrany, będzie działać bez żadnych elementów zewnętrznych
2.Jeżeli chodzi o serie atmega to jest jasne dla mnie ze dołaczamy miedzy dwie nózki kwarc plus kondesatory i wszystko działa
Co ma byż zrółem external clock signal w attiny13 ? bo nie znalazlem nigdzie w dokumentacji nic na temat kondesatorów
Wydaje sie mi ze tu trzeba dolaczyc cos innego ,

ale co i jak bo pin jest jeden do podlaczenia a nie dwa jak w inny avr
3.Widzialem jak nie którzy podają wartość taktowania mikrokontrolera w swoich projektach 9
0000000 zamiast 9
6000000
czy to nie ma znaczenia ?