Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2013, o 15:15 
Użytkownik

///
Prawdopodobnie zły dział, ale nie wiedziałem do jakiego innego wstawić. W razie czego proszę o przeniesienie.
//

Witam. Skleciłem sobie taki kod dla Arduino:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Teraz potrzebuję programu dla PC, który będzie odbierał komendy wysłane przez COM i sterował komputerem - np kiedy dostanie "svol+" nic nie robi, ale kiedy "lvol+" pogłośni film (przedrostki są po to, aby sterować dwoma urządzeniami - Arduino jest podpięte do routera z OpenWRT i udostępnia w LANie dane z COMa, które odbieram na laptopie). Próba pogodzenia tego z winLIRC nie wypaliła - mimo różnych ustawień (w ogóle nie widzi danych, ale w Putty wszytko widzę).
Jeżeli ktoś zna taki program, to go ozłocę :).
Pozdrawiam
MDR

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2013, o 17:00 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Można by skrobnąć programik, który odbierałby dane z COMa i wysyłał jak klawiatura kody Vol+, Vol-

PostNapisane: 23 lut 2013, o 17:18 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
Hmm... nie rozumiem jak niby się łączy i co z czym... w jednym miejscu Twojego postu wynika połączenie Router <---COM---> Arduino <---LAN---> Komputer, w innym miejscu znowu widzę bezpośrednie połączenie Arduino z komputerem poprzez COM. Jak to wreszcie wygląda? mógłbyś to jakoś rozjaśnić?

Co do samego problemu, czy musisz koniecznie odbierać to na porcie COM? Może udałoby Ci się stworzyć urządzenie HID, które wysyłałoby odpowiednie sygnały sterujące w standardzie, który komputer "natywnie" rozumie?

Tym się nie martw - wszystko mam ogarnięte. Komendy odbieram na routerze + dodatkowo przesyłam je LANem do laptopa - po prostu mam wirtualny port COM, który bez problemu odbiera to, co wysyłam z Arduino, czyli wszystko działa.
Krauser napisał(a):
Można by skrobnąć programik, który odbierałby dane z COMa i wysyłał jak klawiatura kody Vol+, Vol-

No aż tak dobry nie jestem :). Jeżeli możesz pomóc - będę wdzięczny. Ale potrzebuję dwóch wersji programu (w zależności od wartości zmiennej "stan" otrzymuje przed komendą literkę "s" lub "l". Komendy które zaczynają się od "s" mają być wykonane na routerze, a z "l" na laptopie.

PostNapisane: 23 lut 2013, o 17:46 

Też się nie znam :mrgreen: , ale mogę się pobawić. Sprawdź swoje klawisze do regulacji głośności np. takim programikiem
http://delphiforfun.org/programs/utilit ... m#Download
u mnie na kompie z którego pisze to 174 (Vol-) i 175(Vol+).
Pewnie należy skorzystać z Clasy SendKeys:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.windows.forms.sendkeys(v=vs.90).aspx
Podsumowując program działający w tle powinien po odebraniu: lvol+ wysłać kod klawiatury 175 (lub inny), a po odebraniu lvol- kod 174 (lub inny). Najlepiej ja te kody programik sam sobie odczyta podczas konfiguracji.

PostNapisane: 23 lut 2013, o 17:56 
Użytkownik

W c# jest cała klasa symulująca klawiaturę razem z dużą ilością "fjuczerów" typu volup, voldown, obsługa media playera, winampa itp

PostNapisane: 24 lut 2013, o 13:36 

Dzięki radzie kolegi savian86 i poradnikowi topic1226.html kolegi MichalXY zrobiłem programik w oparciu o http://inputsimulator.codeplex.com/ . Z tym, że polecenie musi być zakończone '\n'. Testowałem programik podpinając zestaw ATB wysyłając "lvol+\r\n" i "lvol-\r\n". Okazało się, że nie jest ważne jakie kody są przypisane do Vol+ i Vol- na klawiaturze. Program należy uruchomić, wybrać port COM spośród dostępnych i wcisnąć przycisk Connect i zwinąć do Tray'a.

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 24 lut 2013, o 16:23 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Dzięki radzie kolegi savian86 i poradnikowi topic1226.html kolegi MichalXY zrobiłem programik w oparciu o http://inputsimulator.codeplex.com/ . Z tym, że polecenie musi być zakończone '\n'. Testowałem programik podpinając zestaw ATB wysyłając "lvol+\r\n" i "lvol-\r\n". Okazało się, że nie jest ważne jakie kody są przypisane do Vol+ i Vol- na klawiaturze. Program należy uruchomić, wybrać port COM spośród dostępnych i wcisnąć przycisk Connect i zwinąć do Tray'a.

Bracie, jesteś WIELKI :). Wszystko działa idealnie. Tylko pytanko - jak zapisać konfigurację (po restarcie programu znowu są tylko komendy lvol+ oraz lvol-).
Serdecznie pozdrawiam
MDR

EDYTKA
A możesz podrzucić kod źródłowy? Może sam się pobawię - mając już szkielet jakoś wykombinuję resztę :).

PostNapisane: 24 lut 2013, o 19:43 

MrDarkenRahl napisał(a):
pytanko - jak zapisać konfigurację (po restarcie programu znowu są tylko komendy lvol+ oraz lvol-).

Ostrzegałem, że się nie znam ;)
Dodałem tą funkcjonalność.
Kod programu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1