Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 13 gru 2017, o 11:59


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2017, o 21:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Witam,

Chciałbym stworzyć aplikację, która łączyć będzie się z procesorem za pośrednictwem Bluetooth.
Po kliknięciu przycisku "Połącz" wysyłana będzie komenda z aktualnym czasem do synchronizacji.
Czy ktoś może ma jakieś przydatne materiały albo jest w stanie mnie jakoś na kierunkować ?

Oraz chciałbym zrobić dopasowanie aplikacji do różnych wielkości wyświetlaczy.
Jeśli ktoś miałbym przydatne informację proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Marcin



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2017, o 21:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 354
Pomógł: 19

Nie wiem jak Ty to widzisz ,ale ja to robie tak:
Po polaczeniu z prockiem wysyłam komendę z telefonu żeby przesłał dane na wyświetlacz i procek na koniec wysyła prośbę o podanie czasu aktualnego. Jak odbiorę znak przez telefon to wysyłam aktualny czas i tyle. Pisze w Bascom wiec kod pewnie Ci się nie przyda a odczytanie czasu przez b4a jest banalnie proste.
Co do scalowania to masz w poradnikach Mirkowych dokładnie to pokazane i omówione.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2017, o 21:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

[quote="grzeniu 73] odczytanie czasu przez b4a jest banalnie proste.
Co do scalowania to masz w poradnikach Mirkowych dokładnie to pokazane i omówione.[/quote]

Właśnie o to mi chodzi. O ten banalny kod w b4a :D
A czy pamiętasz w którym poradniki Pan Mirek o tym ?:)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2017, o 22:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

Ja zawsze zachodzę w głowę - o co może chodzić początkującym gdy zadają takie pytania. Po samym pytaniu można się spodziewać, że chodzi o jakąś mroczną, ciemną, mega tajną procedurę synchronizacji do której potrzebny jest najtajnieszy z poradników świata ;)

Ludzie, panowie, ... no Panowie - proszę o litość ....

ileż razy można tłumaczyć i wyjaśniać o tak banalnej rzeczy jak komunikacja ASCII ... no na prawdę aż gdzieś tam w kręgosłupie słyszę metaliczny zgrzyt...

czy to problem do procka wysłać string z czasem ??????

"12:24:37"

?????? sparsować go i ustawić godzinę w procku ? nawet można osobno po przecinku i to komendą jakąś AT własną np

AT+TIME=12,24,37

no gdzie tu szukać problemu? jak tu doszukiwać się tajnych sposobów ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2017, o 08:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 354
Pomógł: 19

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ja to tak robię, ale można tez prościej i najpierw ustawić format w jakim b4a ci to wyświetli. Wtedy masz to sformatowane w jednej linijce.
A poradniki dotyczące drugiego problemu to chyba 2-3-4 odcinek o b4a. Zresztą chyba w większości się to przewija.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2017, o 17:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Dziękuję wielkie za kod.
Właśnie o to mi chodziło :)

Panie Mirku problemem nie jest odbieranie kodu ze strony procka ani skonstruowania komendy "AT+TIME=12,24,37"
Problemem jest zdobycie tego czasu poprzez B4A i dodanie jej do tej komendy :)

Ale kolega Grzeniu bardzo ładnie to pokazał.

Dziękuje bardzo
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 09:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Mam pytanie, jak przelac/udostepnic komus nasza aplikacje ? (oczywiscie osobie, ktora nie ma b4a)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 09:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

no tak jak wszystkie aplikacje na androida ... toż po to masz kompilator żeby wygenerował ci APliKację czyli plik *.apk To jest instalka


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 14:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Mam jeszcze jedno pytanie. Moja aplikacja ma dwa layouty w mainie wszystko działa poprawnie chodzi mi o wysyłanie znaków do uC natomiast jeśli dodam do layout1 funkcje do wysyłania to nie widzi jej.. Czy w b4a można zrobić funkcje globalna ? albo muzę podłącza się ten layout1 do maina żeby funkcje były dostępne ?

tak mam w main

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


w layout wstawiam
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Ostatnio edytowano 9 lis 2017, o 15:20 przez Morcinek92, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 15:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

Zlituj się i używaj interpunkcji, bo trzeba się domyślać o co Ci chodzi :/
Czego nie widzi - suba czy flagi, bo to duża różnica.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 15:24 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Wybacz.
Mam dwa Layouty (1. Main, 2.Layout1)

W drugim mam seekBara

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Natomiast funkcję do wysyłania w Main
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


No i nie jestem w stanie w Layout1 wpisać sobie "Rozkaz( "MOC=" & SeekBarMoc.Value & Chr(13) & Chr(10) ) bo nie widzi funkcji "Rozkaz"

Nie bardzo wiem, jak to zrobić...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 15:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

a spróbuj Main.Rozkaz

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 15:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Pròbowałem, ale tak to nie działa. Nie jest dostępna funkcja "Rozkaz".



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 20:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

A zobacz Callsub(main, "rozkaz (....)"), sprawdź w dokumentacji bo o ile pamiętam to tych Callsub jest kilka wariantów.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 11:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Sprawdzałem, w funkcji Callsub też nie mam dostępu do funkcji ROZKAZ..

Nawet kiedy odbieram dane z uC to w layout MAIN nie ma problemu wszystko łądnie się odbiera, ale jeśli chce te wartość przekazać do drugiej wartstwy w tedy dostaję ERROR.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 16:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

Jedno podstawowe pytanie -czy drugi layout, ten na który przekazujesz dane był wcześniej załadowany?
Operujesz na dwóch layoutach czy na dwóch activity?

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 16:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

na dwóch activity

Dodałem poprzez PROJECT > ADD NEW MODULE > ACTIVITY MODULE



chyba rozumiem swój błąd... powinem mieć dwa layouty a jeden activity..
spróbuję teraz tak zrobić z tym, że już widzę, że jeden na drugi się nakłada ale pewnie jest jakaś funkcja na zamknięcie 1 i otwarcie drugiego. Już szukam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 17:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

Może być, a czy jak pytałem wcześniej, czy przed próbą skorzystania z funkcji ładujesz wcześniej Activity?
Nie musi być widoczne, ale załadowane już tak.

Nie muszą być to być layouty, osobiście preferuje osobne activity - pamięć.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 17:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Żeby przejść do następnego layoutu klikam przycisk

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


a w Layout1

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


I później w funkcji seekBar'a wywoływałem Callsub czy np. Main.Rozkaz

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 17:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

zmienne globalne mogą służyć do przekazywania danych

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 17:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

Layout to tylko widok, więc Sub powinien odpalić się bez żadnych "dopisków", zaś Activity to tak jakby osobny podprogram(niewiem jak to się zwie w b4a, w vb6 było łatwiej) .
Jeśli nie działa w ten sposób, to dodaj jakiegoś osobnego suba (tylko do testów), np z alertem, wtedy będzie wiadomo czy sub się nie odpala, czy to co próbujesz zrobić mu nie pasi(komunikaty w javie są chyba tylko dla programistów javy ;))

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Mirku, jakto do przekazania?
Masz na myśli wyświetlenie zmiennej, to jest jasne jak słońce ;)
Teraz dopiero zwróciłem uwagę że kolega chyba próbuje wywołać zdarzenie(a nie własnego suba), to ten numer nie przejdzie "zdalnie".

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 17:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

Cytuj:
Mirku, jakto do przekazania?

No do przekazania - toż żeby przekazać jakieś wartości suche nie trzeba zaraz funkcji wołać tylko zapisać do zmiennych, odpalić lajałta drugiego i proszę - ma gotowe wartości

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 17:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

Przekazanie samej wartości to akurat nie problem, równie dobrze można ustawić bezpośrednio(bez zmiennej), jak kto woli.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 18:01 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Tak , mogę zrobić w ten sposób, że w Layout1:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


wartość seekBar'a podam do zmiennej globalnej w tym przypadku "xyz", a w Layout1 wyślę

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


z tym, że on zostanie zrealizowany dopiero po wejściu w Layout1 bo umieściłem go w sekcji Activite_Resume bo nie bardzo wiem, w której miałby się innej znaleźć..
Rozkaz ma być wysłany dopiero gdy ktoś zmieni wartość na suwaku.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 18:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

Harry napisał(a):
Przekazanie samej wartości to akurat nie problem

dla ciebie nie problem ale jak ktoś nie wie - jak np autor wątku, że tak można to urasta do rangi dużego problemu, więc nie ma co mówić że to problem czy nie problem. Jest możliwość również taka i warto o tym wiedzieć - bo czasem proste rozwiązania bywają bardzo potrzebne.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 18:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Przekazanie wartości to nie jest problem.. bo jak pokazałem w przykładzie wyżej to jest proste , ale jak wysłać w tym samym momencie te wartości nie przechodząc do layoutu głównego ? bo to jest dla mnie problem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 18:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

Wiem, ale już wcześniej odpalał z wartością wpisaną z palca.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 18:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Nadal nie rozumiem, gdzie mam błąd.. możecie mi to jaśniej wyjaśnić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 18:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 459
Pomógł: 17

Bo robisz odwrotnie ;)
Masz:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

czyli ustawiasz wartość seekbara wartością globalnej xyz
a powinno być:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Czyli masz podać aktualną wartość seekbara do zmiennej.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2017, o 18:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2013
Posty: 426
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 6

Z tym się zgadzam. Już wcześniej miałem to poprawione.
Ale teraz powiedz mi jak to wysłać w czasie kiedy zmieniam wartości na sekBarze ?

Bo jeśli mam w Layout Main:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


to zostanie to wysłane dopiero kiedy przejdę na activiti MAIN

a ja chcę żeby wartość seekbara została wysłana od razu po jego zmianie ..



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO