PJS napisał(a):
A co do 8051 - dużo znasz hobbystów/studentów itp., którzy ich używają?
tak bardzo wielu , np ja ... ich używam -- i zapewne ty też nieświadomie bo core8051 schował się przed tobą udostępniając ci 2% możliwości w układzie bluetooth którego używasz .... i cieszysz się pan że woow zajebisty scalak uart/i2c/spi <-> bluetooth .... a siedzi tam poza RF co ?? 8051 (np CC2540, i inne tanie popularne bTki ... czy nawet ZigBEE i WIFI ... ale -- nikt tego przecież nie używa

PJS napisał(a):
bo według mnie w 8bit lepszą są PICe.
w przypadku zastosowań przemysłowych w segmentach automotive czy aviation zgadzam się z tobą całkowicie wszystkie alarmy samochodowe , sporo modułów komfortu jest na PIC dlatego że w odróżnieniu od AVR ich zachowanie jest zgodne z zastosowaniem , a nie przypadkowe i nieobliczalne

----------------------------
Mi się osobiście wydaje że AVR pozostaną na rynku ale pod szyldem Microchipa i wyjdzie im to na dobre
Atmel chciał się sprzedać Dialogowi , ale dialg odpuścił bo Atmel od dłuższego czasu odnotowuje spadki zysków i straty, to wina samej firmy Atmel ... strzeliła sobie w kolano , a potem w stopę wypuszczając kilka niedopracowanych rodzin mikrokontrolerów , które są spóźnione o kilak lat w stosunku do firm konkurencyjnych i nie wnoszą żadnego nowum na rynek ... podobnie jak wycofało się ze współpracy paru większych odbiorców segmentu automotive .... a to ma wpływ na zyski firmy .... Niech się cieszą że MC się zgodził na wykup czegoś co według wskaźników przynosi straty , bo teraz AVRy mogą wreszcie się poprawić i rozwinąć ...
PJS napisał(a):
o wszystko spowodowało, że 8051 mnie już nie interesuje i nawet nie sprawdzam, czy istnieje.
niewiedza jest błogosławieństwem

mirekk36 napisał(a):
mnie to zawsze bawią takie wróżby
dokładnie ...
zamiast wietrzyć podstęp i snuć teorie spiskowe , panowie zachowajcie spokój bo jest to zwyczajny rozwój i ewolucja , czy nawet dojrzewanie do technologi ... Atmel nie dawał rady - wieć lepiej zarobić i się sprzedać komuś kto da radę niż pogrzebać ... lata produkcji na zachodzie myślą inaczej - przyszłościowo , a w PL .... ooo wyukupili zabiją konkurencje rany tragedia trzeba ogłosić żałobę

pamiętajcie że nie wszędzie 32bity są potrzebne i nie w każdym zastosowaniu się sprawdzają , dlatego
są potrzebne 8 bitowe procki i długo będą one gościć na naszym rynku ...
Nie doszukujcie się tu spisków , i pamiętajcie że nie jest sztuką zabić komara , ale packą , a nie z armaty .....

hmmmm... ...,.,,
a zresztą starsi forumowicze chyba się domyślą co mam na mysli ...
a reszta ??? się obrazi