Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 02:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: OLED I2C
PostNapisane: 4 mar 2015, o 20:04 
Nowy

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post na forum więc jeszcze raz witam i pozdrawiam. Mam problem z oledem I2C przy odświerzaniu page programowym. Wyświetla mi char jaki chcę tylko przy resecie procka ustawia w innym pagu niż w kodzie. Reszta funkcji do tej pory działa bez zarzutu. Jeżeli ktoś napotkał podobne problemy mogł by mnie nakierować chociaż na jakiś trop. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. :-)

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: OLED I2C
PostNapisane: 5 mar 2015, o 19:22 
Nowy

Witam ponownie. Czyżby nikt nie chciał pomóc nowemu? ;) Tak na poważnie to nadal mam problem i wychodzi na to że problem leży gdzieś w typie wyliczeniowym enum, tylko nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dopiero jak wchodzę w pętle while dzieją się cuda.
Jak resetuję procesor napis testowy i cały wyświetlacz przesuwają się w pionie.
Tak jakby napisy i reszta przesuwała się po różnych stronach.
Kod piszę od Mirka z poradników krok po kroku i do funkcji scrollowania jest ok.
Sprawdzałem kod do tego momentu i jest dobrze ale ręki nie dam uciąć.
Jeżeli ktoś jest chętny pomóc nowicjuszowi to był bym wdzięczny.
Poza tym chciałem podziękować Mirkowi za tak pożądnie pokazany kawał wiedzy jaką dysponuje.
Mam nadzieje że na stałe zagoszczę na forum które Mirek tak chwali a po przeczytaniu wielu waszych postów i ja jestem przekonany że forum.atnel.pl jest dla ludzi z pasją.Pozdro

PostNapisane: 7 mar 2015, o 12:57 
Nowy

Po przeczytaniu dziesiątek podpowiedzi i sugestii od forumowiczów błąd znalazłem w funkcji ssd1306_display.
Napewno przez niedopatrzenie, które spowodowało w/w problemy.
Porównując z biblioteką adafruita napotkałem różnice w kodzie i moimi wypocinami z którymi się męczę od jakiegoś czasu.
Operacja pomogła i pomimo że nie dostałem żadnej sugestii to nauczyłem się czegoś nowego. Widocznie i takie właściwości ma to forum.
Uprzedzam że nie chcę nikogo urazić, ani narzekać na brak pomocy ponieważ czasami brak pomocy daje motywację dla samego siebie.

PostNapisane: 7 mar 2015, o 19:11 

Cytuj:
Uprzedzam że nie chcę nikogo urazić, ani narzekać na brak pomocy ponieważ czasami brak pomocy daje motywację dla samego siebie.

To witaj w klubie, bo tak właśnie ma to działać :D. Najwięcej uczymy się na własnych błędach. Sam mam lekko niedomagającą bibliotekę do Oledów, niestety nie miałem czasu się wgryzać w nią.

PostNapisane: 9 mar 2015, o 04:10 
Nowy

To ja też. witam. Jezeli chodzi o bibliotekę do oledów to jest to dla mnie zbyt wysoki poziom, ponieważ jestem na etapie przyswajania wiedzy z bluebooka a z tym wyświetlaczem to taka sytuacja że i tak miałem zamawiać programator mk_usb_asp wiec po obejrzeniu filmow stwierdziłem że taka forma wsparcia bedzie na moje możliwości i wtedy już musiałem uruchomić. Mam jeszcze drobne problemy i niejasności ale tym się zajmę później. Narazie wszystko działa. Oprócz tego że po bliżej nie ustalonym czasie program się jakby zawiesza. Ale i na to mam nadzieje znajdę wkrótce rozwiązanie. Pozdro i dobranoc. Ja lecę do roboty

PostNapisane: 9 mar 2015, o 09:28 

Polecam metodę z diodą LED jaką opisuje Mirek.

Wstawiasz Miganie w różne miejsca, tj. można kilka diod podłączyć ;). np. zapalanie w funkcji obsługi wyświetlacza, gaszenie w głównej pętli, jak dioda zostanie świecić wtedy wiesz gdzie błąd.

Można oczywiście odpalić debugowanie, ale jak wiesza się po dłuższym czasie to ciężko w ten sposób coś ustalić.

Jest jeszcze druga metoda, sprawdzanie czy czasem stos nie jest przekraczany, też zresztą opisany przez Mirka.

No a całkiem na marginesie, kwestia zasilania, kable przy i2c, też mają znaczenie, czasem jak są za długie do wyświetlacza może się wysypać, szczególnie jak ustawisz prędkość i2c na 400khz.
Też miałem podobne problemy, zanim jeszcze wyszła niebieska w twardej, z biblioteką i2c to LCD, robioną przez kolegę shoc, na przejściówce PCF8574N.

PostNapisane: 9 mar 2015, o 16:49 
Nowy

Kabel do wyświetlacza dosłownie 10 cm z płytki atb ale debugowanie diodą jest w moim przypadku właściwym i chyba jedynym rozwiązaniem. Jak narazie jest to dla mnie ciężki orzech do zgryzienia.
Poza tym chciałem wykorzystać oleda do termometro zegarka narazie na zestawie atb później może jakąś płytkę wytrawię pod smd tylko termotransfer jakoś kiepsko wychodzi ostatnio z powodu braku praktyki i czasu. Mam nadzieje że rozgryzę problem sam i posiądę dodatkową porcję wiedzy.
Pozdro Karol

PostNapisane: 9 mar 2015, o 17:24 
Użytkownik

Jeszcze może być jedna kwestia, a mianowicie brak rezystorów 4k7 ohm podciągających na liniach SCL i SDA procesora. Tak z ciekawości to gdzie i jak dokładnie podłączyłeś SCL i SDA wyświetlacza OLED do zestawu?
Może zdjęcie tu pomoże!

PostNapisane: 10 mar 2015, o 04:28 
Nowy

W tej chwili czyli wczoraj nie miałem możliwości cyknięcia fotki ale na liniach SDA i SCL są już przecież rezystory z tąd moje pytanie się nasuwa czy można je dublować? Zworki obok i2c mam założone a piny mam podpięte pod PC0 i PC1 do goldpinów i kabelkem do wyświetlacza. Kożystam z zestawu ATB więc dużo możliwości nie ma. Ja obstawiał bym błąd w programie ponieważ pomimo wypatrywania u Mirka kodu z poradnika mogło mi umknać co nie co.

PostNapisane: 10 mar 2015, o 10:22 
Użytkownik

Oczywiście, że nie ma co dublować, skoro masz zworki założone.

Może Ci się przyda jak sprawdzić wyświetlacz OLED:
http://forum.atnel.pl/topic8552.html?hilit=oled%20tester

Dodatkowo:
http://forum.atnel.pl/topic8344-30.html

Powodzenia

Strefa czasowa: UTC + 1