Mirku, jeszcze taka sprawa zanim zaczniesz przetwarzać kod html w mikrokontrolerze... Zakładam, że już o tym dawno pomyślałeś, ale tylko napiszę dla uściślenia.
Otóż kod strony można różnie ładować (w zależności od estetyki, ew. wymagań co on ma wyświetlać). Inaczej będzie wyglądała strona html gdzie będzie tylko sam tekst (co prawda pogrupowany jakimiś tabelami, czy div'ami), a inaczej stronka gdzie będzie trzeba załadować jakiś obrazek. Okey, o czym ja właściwie mówię, do czego zmierzam?... Oczywiście chodzi mi o zasobożerność kodu html.
Myślę, że już na tym etapie powinno się pomyśleć nad minimalnymi wymaganiami co do mikrokontrolerów, bo jeśli chodzi o szablon strony z samym tekstem to jeszcze każdy mikrokontroler jakoś tam ruszy, ale jeśli to będzie jakaś dodatkowa grafika to już tylko wybrane.
Pewnie to jest oczywiste co napiszę, ale niech tam... To co trzeba policzyć, to literka/znak/spacja=1bajt razy tyle ile będzie tego w kodzie html.
W załączniku wysyłam szablon najprostszej stronki html opartej na div'ach.
Zalety szablonu:- div to 3 literki a nie 5 jak np. w table
- nowszy standard
- możliwość użycia najnowszego kodu css bezpośrednio wewnątrz znaczników div
Wady szablonu:- wewnętrzne użycie css w divach znacznie zwiększy wielkość kodu html, można to ominąć przez użycie zewnętrznych bibliotek, ale co będzie jeśli te biblioteki kiedyś przestaną istnieć?
Oczywiście ten kod to jest
tylko szablon a nie jakaś profesjonalna stronka
Ten szablon co przesyłam można uszczuplić przez wywalenie np. kolorowania komórek, przez wywalenie samych komórek, wywalenie komentarzy etc. lub jeszcze bardziej go rozwalić - wszystko zależy co html ma wyświetlać, no i ile pamięci mikrokontrolera zżerać
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
Co do ładowania obrazków, to albo trzeba by posłużyć się jakąś biblioteką do dekodowania np. jpeg/gif albo nic nie dekodować tylko bezpośrednio z bmp'ów ładować obrazki, a kod plików bmp trzymać... nie wiem (?) w EEPROM'ie?
Nie wiem, może ja piszę o takich durnych i oczywistych sprawach - jak tak to sorry. W każdym razie mam dobre intencje.
Acha.. Proszę zmienić (po rozpakowaniu) rozszerzenie załącznika z *.h na *.htm, lub na *.html.
Pozdrawiam! j23 Jarek