Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 7 sie 2020, o 10:35


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2020, o 17:37 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 lis 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

Cześć,
mam zapytanie dotyczące przerwania IRQ w module radiowym nRF24L01+. Moduł pracuje jako nadajnik, wykorzystuję w nim funkcję potwierdzenia odbioru, pomyślne odebranie danych przez odbiornik powinno skutkować wystawieniem w nadajniku stanu niskiego na IRQ. Niestety nie zawsze tak się dzieje tzn. zwykle chwilę po nadaniu pakietu IRQ przechodzi w stan niski na ok. 19 ms i powraca do stanu wysokiego, lecz zdarza się, że IRQ pozostaje w stanie niskim, aż do przeprowadzenia ponownej transmisji, co widać na poniższym zrzucie z analizatora stanów logicznych (kanał 0 - pin IRQ). Pakiety są jednak zawsze odbierane poprawnie.


Obrazek

Zauważyłem, że problem występuje rzadziej, gdy pakiety nadawane są w większych odstępach czasu tzn. > 1s. Co może być przyczyną braku powrotu IRQ do stanu wysokiego? Po każdej transmisji następuje reset(), który ustawia rejestr STATUS na wartość 0x70.
Obrazek

Funkcję odpowiedzialną za przeprowadzenie transmisji oraz reset umieszczam poniżej.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.




Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Po stronie odbiornika, wykorzystuje IRQ jako przerwanie dla mikrokontrolera, iż są odebrane nowe dane, które musi przesłać po USART do PC (procedura obsługi przerwania to właśnie transmisja po USART odebranego własnie pakietu danych). Tam działa to bez problemu.

Dziękuje za zainteresowanie moim problemem, liczę na pomoc i pozdrawiam!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2020, o 17:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 307
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 13

Popraw zasilanie, filtracja i zapewnij odpowiedni prąd dołuż kondensator 22uf blisko pinów,



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2020, o 17:59 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 lis 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

Do obydwu modułów mam dolutowane kondensatory prosto do płytek.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2020, o 18:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 307
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 13

A jakie moduły, zwykle bez wzmocnienia? Na ten przykład w bloku mi działały na stole obok siebie ale 8metrow dystansu i już czasem tylko. Zbyt duża gęstość w sieci wifi.
Jak masz Mirkowa biblioteke to musi działać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2020, o 18:06 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 lis 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

Moduły są ze wzmocnieniem, ustawione na pełną moc. Kod pisałem na podstawie http://gizmosnack.blogspot.com/2013/04/ ... d-avr.html (z pewnych względów nie mogę korzystać z żadnych dedykowanych do modułu bibliotek).



Ostatnio edytowano 16 sty 2020, o 18:33 przez pimpekswiatelko, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2020, o 18:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 307
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 13

To spróbuj zredukować moc do 1/3-1/4,przy 1/4 mocy 3 betonowe sciany
Zbyt mocny sygnał się dlawi na biurku, to samo z rfm69hw



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2020, o 18:21 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 lis 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

Po oddaleniu modułów i zmniejszeniu mocy, IRQ nadal się "gubi", szczególnie gdy wysyłam pakiety często.
Dodaje jeszcze zrzut z sygnałem na 2 kanale informującym o fakcie nadania pakietu.
Obrazek

Choć zdarza się, że IRQ reaguje poprawnie na każdą pomyślną transmisje:
Obrazek
:(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO