Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 lip 2020, o 06:10


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 gru 2019, o 19:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 295
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 6

Witaj
Wiele to nie da się zrobić jak tylko polakierować ale zwracając uwagę aby nie
zalakierować otworów w czujnikach ciśnienia i wilgotności bo z czujnikiem temperatury
nie ma problemu jego nogi można polakierować bez uszczerbku na pomiarze

wtyk bym odlutował i zrobiłbym wtyczkę na nie długim kabelku tak aby można ją było
uszczelnić , taśmą lub w jakimś pudełku hermetycznym



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2019, o 11:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 296
Pomógł: 13

A to nie jest jakiś błąd z obudową?
Ogromna korozja. U mnie przycisk dzwonka bezprzewodowego wisi kilka lat na furtce, osłonięte tylko daszkiem z blachy.
Dziwna sprawa.
Jaką to ma obudowę, gdzie znajdują się otwory, gdzie to wisi? To chyba kluczowe pytania.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2019, o 14:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 296
Pomógł: 13

Na moje, coś jest nie tak. Może też jakiś daszek, osłonka?
Może ma za mało, a może za dużo otworów?
Wentylacji brak?
W takim razie lakier epoksydowy chyba byłby najlepszy, bo widać że tu jest bardzo mokro.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2019, o 14:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25721
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

Widać że skrapla się woda i osiada na PCB - wtedy nie ma co się dziwić

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2019, o 15:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25721
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

No jeśli na zewnątrz wystają złącza RJ45 a nie są izolowane/hermetyczne to już pierwsza masakra. Druga - to te otwory po drugiej stronie .... A do tego jak rozumiem obudowa zamknięta z uszczelką ... i jeśli do tego leży na płasko - to łatwo sobie wyobrazić, jak przy braku wentylacji może się w środku skraplać woda.

Takie urządzenia to albo całkowicie hermetyczne się robi - no ale tu masz ala niby pseudo czujniki - ... sorki że tak piszę, ale jak widzę, że ktoś dokłada takie czujniki na tych artuinowych chińskich płytkach - no to co tu się dziwić. Toż takie płytki należy traktować jako ćwiczebne do zabaw w prototypie na biurku. A docelowo to można zrobić mały fragment PCB i umieścić go w niezaizolowanej części obudowy. To małe własne PCB zaizolować jakimś małym lakierem albo żywicą (POZOSTAWIAJĄC ew nie zalane tylko same obszary czołówek czujników - na jakimś mówię, własnym małym PCB) - a miejsce - kawałek obudowy która będzie zasłaniać od deszczu tak zaplanować z głową - żeby były odpowiednio dobrane otworki wentylacyjne ale nie od góry - żeby deszcz nie napadał. Na pewno muszą być od spodu żeby właśnie skroplona woda mogła wycieknąć z obudowy samych czujników. PCB umieszczone pionowo a nie poziomo - żeby ew skroplona woda nie mogła zalegać na tym bo będzie korozja jaką pokazałeś - toż na fotce widać wręcz jak elektroliza tej stojącej skroplonej wody następowała ;) Żeby dobrze wentylować to można byłoby zrobić otworki po bokach obudowy ale znowu - żeby deszcz nie napadał bokami to otworki niewielkie i pod jakimś kątem co najmniej 45st

trza kombinować

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2019, o 16:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25721
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

Ok - ja tylko tak na szybko napisałem kilka pomysłów a zrobisz przecież jak uważasz. Niestety nie mam tyle czasu żeby wszystko dokładnie analizować - może ktoś się podzieli jeszcze uwagami kto już robił takie coś.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO