Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki
Teraz jest 22 lis 2019, o 08:04


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2019, o 16:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 wrz 2016
Posty: 18
Pomógł: 0

Witam,
jeden ze swoich projektów chciałem zintegrować z programatorem USBasp. Wykonałem go na podstawie projektu ze strony: https://www.fischl.de/usbasp/. Wykorzystałem mikrokontroler ATmega88A-AU w obudowie TQFP32. Mam problem z uruchomieniem tego programatora, po podłączeniu go do komputera wyskakuje komunikat: "Nie rozpoznano urządzenia USB".
Czy ktoś z kolegów miał kiedyś podobny problem i udało mu się go rozwiązać?

Schemat układu:
Obrazek

Screen z AVRDUDE:
Obrazek

Fusebity ustawione zgodnie z tymi podanymi w pliku readme, czyli:
"# TARGET=atmega88 HFUSE=0xdd LFUSE=0xff"

Zamiast rezystorów 68Ω wlutowałem 62Ω- niestety nie mam takich a dzisiaj i jutro sklepy pozamykane. Nie wlutowałem również diod zabezpieczających- powód jak wyżej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2019, o 16:40 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 858
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 158

Delta napisał(a):
Nie wlutowałem również diod zabezpieczających- powód jak wyżej.
No to właśnie tu masz odpowiedź na swoje pytanie. Na liniach USB D+/D- powinno być napięcie rzędu 3,6V i temu właśnie służą diody zenera które jak rozumiem pominąłeś.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2019, o 16:45 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 wrz 2016
Posty: 18
Pomógł: 0

Czyli rozumiem, że po wlutowaniu diod zenera na 3.6V wszystko powinno działać prawidłowo?

Edit:
Wylutowałem diody z programatora od Chińczyka i wszystko działa. Myślałem że te diody mają tylko i wyłącznie funkcję zabezpieczającą.



Ostatnio edytowano 10 lis 2019, o 16:56 przez Delta, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2019, o 16:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 858
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 158

Jeśli cała reszta - czyli soft w uC i połączenia są ok to tak.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2019, o 16:56 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 wrz 2016
Posty: 18
Pomógł: 0

Tak jak pisałeś, po wlutowaniu tych diod wszystko ładnie działa



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2019, o 20:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 858
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 158

Kolacz napisał(a):
Nie panie kolego, proponuję lekturę standardu USB.
Chyba jestem za głupi bo nie rozumiem...
Kolega Delta zapytał:
Delta napisał(a):
Czyli rozumiem, że po wlutowaniu diod zenera na 3.6V wszystko powinno działać prawidłowo?
na co ja odpowiedziałem, moim zdaniem zgodnie z prawdą:
xentis napisał(a):
Jeśli cała reszta - czyli soft w uC i połączenia są ok to tak.

Kolego Kolacz, czy możesz rozwinąć swoją przeczącą odpowiedź w tym kontekście? Bo mam wrażenie, że zarzucając mi brak oczytania, a sam nie czytasz dokładnie tego co jest napisane tu w postach.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO