Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 9 gru 2019, o 00:46


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z SPI
PostNapisane: 1 lis 2019, o 09:10 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 wrz 2019
Posty: 7
Pomógł: 0

Witam, mam problem z transmisją po SPI, zrobiłem ją tak jak było napisane w bluebooku i chciałem zrobić tak aby z jednego mikrokontrolera (atmega32) był wysyłany bajt do drugiego (atmega328p), i jeśli ten bajt nie był równy 0 to dioda zaczyna się świecić a jak jest równy 0 to gaśnie.
Oba procki są taktowane 8mhz.
Oba piny SS są zwarte do masy.
Nie wrzucałem kodu z plików źródłowych ponieważ jest przepisany z bluebooka a w regulaminie jest to zabronione
Wrzucam kod z main.c
Master(atmega32):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Slave(atmega328p)
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wrzucam też zdjęcie płytki stykowej
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 12:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 cze 2018
Posty: 117
Pomógł: 6

Na środku linii zasilających płytki stykowej często jest przerwa.
Możliwe że to stanowi problem.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 14:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 24 sty 2012
Posty: 1410
Pomógł: 55

uksta1024 napisał(a):
Na środku linii zasilających płytki stykowej często jest przerwa.
Możliwe że to stanowi problem.

Gdyby tak było to podczas programowania wystąpił doskonale znany błąd rc-1.
No chyba, że kolega podłączał zasilanie z programatora.

_________________
Jestem początkujący i moje porady mogą być błędne



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 14:40 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 wrz 2019
Posty: 7
Pomógł: 0

Ta płytka nie ma przerwy na środku akurat.

Tak, podłączyłem zasilanie z programatora, w czymś to przeszkadza?
Oba procesory zaprogramowały się poprawnie i są odczytywane w mkac



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 16:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

detmot5 napisał(a):
Oba piny SS są zwarte do masy.

Pokaż mi miejsce w Bluebooku gdzie była napisana taka herezja ? ;) .... W Masterze musisz pin SS ustawić jako wyjście - i co po ustawieniu zwarłeś go do masy ? Wiesz co się będzie działo jak wystawisz na niego jedynkę ?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

w swoim SLAVE - czytasz SPI w pollingU ??? ... toż to nie ma szansy zadziałania albo jak już to jakiegoś przypadku

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

W książce nie było żadnego przykładu na komunikację ze strony SLAVE ... ale też po tym co tutaj spróbowałeś zrobić widać, że na razie jeszcze nie zrozumiałeś dobrze podstaw działania SPI ... Ta funkcja read (z Bluebooka) - służy do pracy od strony Mastera jak już ... a nie Slave

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 16:15 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 wrz 2019
Posty: 7
Pomógł: 0

Raczej nic dobrego :/
Jednak próbowałem wcześniej (jak i teraz) bez zwierania oraz z programowym załączaniem go na 0 na czas transmisji ale dalej nie działa
Prockowi się nic nie stało po tym "zwarciu" ;)


Przeszukałem internet i znalazłem przykłady gdzie to działało... no nic widocznie muszę się jeszcze doedukować na ten temat..



Ostatnio edytowano 1 lis 2019, o 16:18 przez detmot5, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 16:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

obejrzyj sobie to:



i drugi odcinek:

https://www.youtube.com/watch?v=KDfSfjJ6fD8

żeby lepiej zrozumieć jak działa SPI

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

detmot5 napisał(a):
Jednak próbowałem wcześniej (jak i teraz) bez zwierania oraz z programowym załączaniem go na 0 na czas transmisji ale dalej nie działa

ale co to ma za znaczenie - wobec tego co podpowiedziałem ci w poście wyżej o funkcji read() ... poczytaj - a na przyszłość nigdy nie rób "na ślepo" szczególnie ZWIERANIA pinów wyjściowych do masy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 16:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 wrz 2019
Posty: 7
Pomógł: 0

obejrzałem wszystkie filmy z tej serii już wcześniej, jednak dalej nie wiem o co chodzi. Ba nawet przeczytałem (na tyle ile umiem angielski) rodział o SPI w nocie PDF. Jednak dalej nie wiem co robię źle ( oprócz tej głupoty ze zwarciem do masy)

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
w swoim SLAVE - czytasz SPI w pollingU ??? ... toż to nie ma szansy zadziałania albo jak już to jakiegoś przypadku

Próbowałem też z przerwaniem, z równie marnym skutkiem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 16:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

detmot5 napisał(a):
Próbowałem też z przerwaniem,

O! i to już DUŻO lepszy trop - tyle że jak mówiłem MUSISZ się zainteresować rozwiązaniem SPI SLAVE wykorzystując właśnie przerwanie SPI - mówię o tym zdaje się w tych dwóch poradnikach ... i zapomnij o używaniu tej funkcji read z Bluebooka do tego celu w Slave

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 17:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 wrz 2019
Posty: 7
Pomógł: 0

Próbowałem z przerwaniem, przypisując w nim wartość rejestru SPDR do zmiennej a następnie ją do PORTD jednak to dalej nie działa. Już nie wiem co robię nie tak

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Poza tym nawet w nocie pdf do atmegi32 jest przykład funkcji do odbierania ze slave'a w pollingu

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Choć co ciekawe jeśli odłączę linie od mastera i np dotknę ich to dioda zaczyna losowo migać, to oznacza żeby szukać przyczyny problemu w masterze?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2019, o 18:39 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 wrz 2019
Posty: 7
Pomógł: 0

fosc/128 przy taktowaniu 8mhz dla obu uC



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO