Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 4 kwi 2020, o 22:07


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lut 2020, o 15:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

mierzyłem przy karcie. Na bramce jest poziomie 4.1V niezależnie czy karta jest włożona czy nie, dlatego zastanawiam się dlaczego na karcie napięcie zasilania zmienia się z 0V na 1.1V, pomimo ciągłego sygnału z procka na poziomie 4.1V.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 17:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 781
Pomógł: 34

Jesteś pewny że gniazdo jest dobrze podłączone? Robiłeś wg ogólnego schematu gniazdek, czy przedzwonileś styki przed zrobieniem płytki?

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2020, o 08:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Robiłem wg dokumentacji gniazda oraz schematu ze strony https://atnel.pl/micro-sd-adapter.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2020, o 11:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

Cytuj:
pomimo ciągłego sygnału z procka na poziomie 4.1V.


Pytanie 1): czym to mierzyłeś jak oscyloskopem to wrzuć
2): jakim napięciem zasilasz atmegę jak 5v to coś jest nie tak nie powinno być aż tak dużego spadku napięcia(tez sprawdź oscyloskopem napięcie zasilana atmegi tuż przy nim)
3): żeby tranzystor mos-fet typu P był otwarty to na jego bramce musi być podany stan niski nie wysoki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2020, o 12:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Mierzyłem oscyloskopem. Już mam 5V na zasilaniu oraz na wyjściu z procka na tranzystor. Miałem źle podłączone jedno zasilanie, stąd 4.1V.
Natomiast nadal napięcie za tranzystorem zmienia się z 1.1V gdy karta jest włożona do 0V kiedy karta jest wyjęta, pomimo ciągłego 5V na wyjściu z procka do tranzystora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2020, o 13:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 781
Pomógł: 34

Wylutuj gniazdo i wtedy sprawdź napięcia, bo wg mnie masz, gdzieś zwarcie. Przy okazji przedzwoń je, był już tu jakiś czas temu podobny problem, a winnym była pinologia slotu.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2020, o 14:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Wylutowałem gniazdo i nie znalazłem zwarcia. Pinologia z tego co widzę jest w porządku



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2020, o 15:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

Cytuj:
3): żeby tranzystor mos-fet typu P był otwarty to na jego bramce musi być podany stan niski nie wysoki.


czytałeś to?
to znaczy że na bramce powinno być 0v a nie 5v.
wyjście cart detekt masz podłączone i zmienia się stan po wyjęciu karty.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Kolego powiedz mi jedną rzecz
Cytuj:
Procek żyje, miga na PB1


to jak to możliwe gdy jednocześnie piszesz to
Cytuj:
Mierzyłem oscyloskopem. Już mam 5V na zasilaniu oraz na wyjściu z procka na tranzystor. Miałem źle podłączone jedno zasilanie, stąd 4.1V.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2020, o 04:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 781
Pomógł: 34

Zrobiłeś pomiary po wylutowaniu gniazda?

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2020, o 08:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Tonygryps, tak wiem, że musi być 0V aby przewodził, stąd wcześniej było podłączenie na stałe kabelkiem do masy aby sprawdzić czy tranzystor działa. Na card detect sygnał zmienia się, natomiast nic nie zmienia się na wyjściu z procka na PB1. Kiedy wgrałem program do migania LED na PB1to migał, stąd wiedziałem, że procek nie jest uszkodzony.

Harry, zrobiłem pomiary po wylutowaniu i na procka wchodzi 5V, a na kartę nadal 1.1V albo 0V, a zwierałem pin Card detect do 5V albo zostawiałem na 0V



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2020, o 09:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

Kolego wyjścia są 2 jeżeli to jest w żaden sposób nie modyfikowany kod z GB to on na pewno działa więc wina musi leżeć po stronie sprzętu.
Patrząc na tą twoją płytkę to ja bym takiej pewności nie miał że połączenia są ok poza tym jak ci już pisałem że masz bardzo słabą filtrację zasilania.

Ja bym zrobił tak: kupił gotowy moduł czytnika karty SD ważne żeby był z buforem chodź by taki https://telmal.com/pl/p/Modul-czytnik-kart-pamieci-mikro-SD-bufor-napiecia/692 na pinie 9 masz wyjście CD wystarczy pod lutować
przewód.
obejrzał Mirka poradniki https://www.youtube.com/watch?v=H4DQy2OUq8c , https://www.youtube.com/watch?v=sJldj1pckbU , https://www.youtube.com/watch?v=T_oS70fXNBA

spróbował tak jak w poradniku.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2020, o 09:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Ok, dzięki za pomoc, dzisiaj zamawiam więc pewnie na jutro będzie. Mirka też obejrzę i odezwę się jak będę miał moduł ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2020, o 17:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Przyszedł adapter. Nadal nie odtwarza dźwięku. Podłączone mam MISO-MISO(PB6), MOSI-MOSI(PB5), SCK-SCK(PB7), CS-SS(PB4), CD-PD2. CD wyprowadziłem kabelkiem z czytnika kart i jest zmiana stanu z 0 na 1 kiedy karta jest wyjmowana lub wkładana. Dźwięk sprawdzam na PD4, PD5. W tym adapterze nie ma sterowania zasilaniem, jest stałe 3.3V na kartę. Na filmikach mruga LED, wydaje mi się, że jest podłączony do PB1, jako SD_ON ,SD_OFF.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lut 2020, o 21:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 781
Pomógł: 34

Możesz zrobić fotkę jak masz to wszystko podłączone?
Przy poprzedniej wersji masz bardzo mocno podtrawione ścieżki idące do slotu, jak dla mnie to płytka jest do śmieci.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lut 2020, o 08:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

ObrazekObrazek

Kolorowe przewody są do programowania przez Kanda ISP



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lut 2020, o 11:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

zasil moduł przez tamten tranzystor P mosfet tylko nie z 3.3v a z 5v i bez żadnych buforów bo wszystko masz już w tym module karty sd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2020, o 16:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Jak zasilam moduł przez tranzystor to nie ma zmiany stanu na CD, jest ciągle 0. Na tranzystor z procka jest podawany stan wysoki więc nie ma zasilania modułu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2020, o 08:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Zrobiłem nową płytkę, z zasilaniem przez tranzystor, aby wyeliminować niepewne połączenia. Wszystkie ścieżki zostały sprawdzone przed montażem elementów. Pojawia się ciągle ten sam problem, czyli nie ma zmiany stanu z 1 na 0 na wyjściu z procka do sterowania zasilaniem modułu. Może to wina tranzystora, zastosowałem ten: DMG2305UX-7, albo programu, ponieważ na każdej z płytek, które miałem do tej pory jest ten sam problem?
Procesor na pewno jest sprawny, sprawdziłem ledami czy są zmiany stanów. Komputer bez problemu czyta procesor. Wszędzie jest równe 5V.
W mkAVRCalculator po połączeniu z prockiem zmieniam tylko kwarc na >8MHz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2020, o 10:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

w kodzie masz funkcję
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
przyjrzyj się jej, a na początku main.c makra
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
poza tym pisałeś że po odłączeniu zasilania karty nie działa
Cytuj:
Jak zasilam moduł przez tranzystor to nie ma zmiany stanu na CD, jest ciągle 0. Na tranzystor z procka jest podawany stan wysoki więc nie ma zasilania modułu

rozumiem że te CD to kart detekt co oznacza że nie nasz podciągniętego tego pinu rezystorem do vcc. (przeczytaj tą lekcję z GB bo z kodu można wiele wywnioskować jaki ma być sprzęt i ewentualnie dopasować pod swój projekt)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Chodzi oczywiście o lekcję 14 z GB ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2020, o 13:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Tak, chodzi o lekcję 14 z GB i CD to kart detekt. Podciągnąłem CD do VCC przez rezystor 51k. Jest zmiana stanu z 1 na 0 ale nadal nie zmienia się stan na zasilanie modułu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2020, o 14:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

podciągnij 10k
Cytuj:
ale nadal nie zmienia się stan na zasilanie modułu.

dla tego napisałem to
Cytuj:
w kodzie masz funkcję
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c

void sd_pwr( uint8_t OnOff )

GeSHi
przyjrzyj się jej, a na początku main.c makra
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c

#define SD_ON PORTB &= ~(1<<PB1)
#define SD_OFF PORTB |= (1<<PB1)
podpowiem Ci w tych makrach leży sekret ,zobacz jaki stan funkcja wystawia na pin gdy ma być on a jaki ty do swojego sprzętu powinieneś mieć.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2020, o 15:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Ja to rozumiem tak, że:
SD_ON PORTB &= ~(1<<PB1), oznacza stan niski na PB1, a więc w tym przypadku zasilany jest moduł.
SD_OFF PORTB |= (1<<PB1), oznacza stan wysoki na PB1, a więc moduł nie jest zasilany.

w main początkowo jest ustawiony stan wysoki.

Czyli tak jak powinno być w moim układzie, stan 0 zasila moduł, a stan 1 nie zasila modułu.
Funkcja void sd_pwr( uint8_t OnOff ) jest taka jak w książce, jedynie czasy delay się różnią ale to chyba nie ma aż tak dużego znaczenia w tym przypadku.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2020, o 10:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

A czy kolega używa wyświetlacza lcd ?(czy jest podłączony) bo w kodzie jest do niego odwołanie i jak nie to w procek tam utknął ze względu na pin RW poza tym polecam obejrzeć jeszcze to:https://www.youtube.com/watch?v=yVFf22JxuEs


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2020, o 16:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Wyświetlacza nie ma. Już mam dźwięk, HURRRRAAAA. Natomiast teraz mam takie pytania, przy odtwarzaniu występuje takie pukanie cykliczne. Podłączyłem słuchawki słabej jakości o oporności ok 25 ohmów, jutro będę miał głośniczek. Ważniejsza kwestia jest takia, że przy podłączonym module oraz wyjętej karcie albo włożonej nie mogę odczytać procesora. Kiedy odłączam MOSI albo MISO od modułu to bez problemu czyta. Z jakiego powodu tak się może dziać?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2020, o 11:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Mam jeszcze jedno pytanie, gdybym chciał zrobić ten odtwarzacz na atmega168 w obudowie 32MLF, to pin PB2 jest zarówno jako SS oraz OC1B, a więc jest wykorzystany do SPI oraz do odtwarzania dźwięku. Rozumiem, że muszę wtedy zmienić piny do odtwarzania. Czy jest jakiś najprostszy sposób na przerobienie tego programu na atmegę 168??



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2020, o 15:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

A oglądałeś cykl poradników Mirka Karty pamięci + mikrokontroler tam masz odpowiedz i nawet pokazane jak to zrobić (atmega 8 ma podobny pin aut ).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2020, o 10:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 37
Pomógł: 0

Powróciłem do tematu i wymyśliłem sobie coś z czym mam problem :P Chcę przyciskiem uruchamiać oraz przerywać odtwarzany utwór, czyli kiedy włączam zasilanie, karta już jest w slocie, to po wciśnięciu przycisku ma się włączyć, z tym nie mam problemu. Problem powstaje kiedy chce zatrzymać i odtworzyć ponownie. Tym samym przyciskiem przerywam utwór kiedy chce natomiast nie mogę wystartować ponownie.
Zatrzymanie utworu dokonuję w taki sposób w funkcji play:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Chciałbym za pomocą tego przycisku wrócić do mojej pętli głównej aby został wykonany główny program.
W jaki sposób to rozwiązać??



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO