Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 31 maja 2020, o 00:47


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 08:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Witam,

posiadam zieloną książkę oraz materiały do niej. Chciałem zbudować sobie odtwarzacz plików wav bez wyświetlacza oraz sprawdzania czy karta znajduje się w slocie.
Do zbudowanego układu na podstawie schematu załączonego podłączyłem kartę następująco:
CMD - MOSI
CLX - SCK
DAT0 - MISO

Obrazek

Zostało podłączone zasilanie 3,3V do czytnika karty mikroSD (VDD) oraz GND (VSS), a procesor z kwarcem zewnętrznym 20MHz do zasilania 5V.
Po wgraniu programu dołączonego do książki na kanałach prawym i lewym jest jedynie stan wysoki.
Kod prezentuje się następująco

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Proszę o podpowiedz gdzie popełniam błąd i nakierowanie jak ten albo te błędy wyeliminować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 08:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

Daj zdjęcie układu. I ja coś nie widzę konwersji napięć na tym schemacie jak sam napisałeś procek zasilasz 5v a kartę 3,3 zobacz jak to jest zrobione w atb1.4a.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 09:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Cały układ jest zasilany z 12V. To napięcie jest zamieniane na 5V oraz 3,3V za pomocą dwóch stabilizatorów wraz z potrzebnymi kondensatorami.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 10:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

Obejrzyj to
https://www.youtube.com/watch?v=O0a5Lj6ehk8



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 13:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

wykorzystałem rozwiązanie z 2 części filmiku o konwersji. Wykorzystałem tranzystory MOSFET z kanałem typu N przy zasilaniu 3,3 oraz 5V.Nadal problem jest taki sam, czyli na MOSI, MISO, SCK jest tylko stan wysoki



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 15:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

Tak jak wyżej pisałem pokaż fotkę sprzętu opisz bardziej spróbuj wgrać kod z książki .

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

zobacz też ten wątek .https://forum.atnel.pl/topic21268.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2019, o 12:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Trochę czasu minęło ale wróciłem do tego tematu.

Zrobiłem taki oto układ po zobaczeniu filmiku o konwersji oraz przeczytaniu podanego wątku na forum.

Obrazek

Został wgrany cały program z green booka, z wyjątkiem fragmentów dotyczących SD SLOT EMPTY, które wyrzuciłem.
Po podłączeniu układu na obu kanałach pojawia się stałe napięcie 0,5V.
Robiłem próby przy zapisie utworu małymi oraz dużymi literami.

Na co teraz zwrócić uwagę?? Proszę o podpowiedzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2019, o 21:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

A możesz powiedzieć co się tak uparłeś na wycinanie SD SLOT EMPTY .
jeśli chodzi o sprzęt (brak w module wyjścia ) można dolutować kabelek ( po to prosiłem o zdjęcie ), da to tyle że będziesz mógł wgrać kod z gren booka i sprawdzić czy wina leży po stronie kodu czy sprzętu. Przy takim podejściu szubko znajdziesz błąd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 paź 2019, o 07:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

A do jakiego pinu na czytniku karty podłączyć ten kabelek, do DAT1 czy DAT2 bo nie mogę znaleźć w internecie informacji?

------------------------ [ Dodano po: 54 minutyach ]

Po podłączeniu PD2 do DAT1 albo DAT2 nic się nie zmienia, wgrany został cały program bez zmian. Nadal na kanale L oraz R jest stałe napięcie na poziomie 200mV.
Zdjęcia układu:

Obrazek

Obrazek

Schemat taki sam jak był wrzucany wcześniej. Doszło jedno połączenie kabelkiem bezpośrednio z czytnika (DAT2) do procesora (PD2).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 paź 2019, o 16:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

Nie trzeba żadnych informacji z internetu tylko miernik ustaw na pomiar rezystancji i sprawdzić który pin po włożeniu karty jest zwarty do masy a po wyjęciu nie i już masz pin odpowiedzialny za detekcję karty .

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

zobacz tohttps://atnel.pl/micro-sd-adapter.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 09:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Witam,
powróciłem do tematu.
Stworzyłem sobie następujący układ:

Obrazek

Wgrałem program z bb i nadal jest to samo. Nie ma dzwięku na PB2, PB3.

Karta FAT32. Nazwy plików wgrywałem zarówno z małej jak i dużej litery.

Proszę o podpowiedź w rozwiązaniu problemu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 09:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

problemem jest t1 zmień go na tranzystor unipolarny( miałem to samo) chodzi o spadek napięcia na złączu kolektor - emiter

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

np. ten DMG2305UX-7



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 10:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Wymieniłem T1 na inny unipolarny IRLML2246TRPBF i nadal efekt jest taki sam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 11:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

napięcie zasilana na karcie mierzyłeś?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 11:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

bez karty jest 0.2V a z kartą 0.9V, więc jest źle

Jest możliwe, że dałem za mały R3 i spaliłem wyjście procesora? dałem 2,2 ohma zamiast 2,2kilo ohma



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 12:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lut 2015
Posty: 244
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 23

Kolego Johnnny94,
albo zmienisz tranzystor na NPN i zostaniesz przy tym połączeniu - zmieniasz też wtedy załączanie karty (stanem wysokim na nodze uC),
albo poprawnie podłączysz tranzystor PNP - VCC na emiter.

Edit: sorry NPN się nie sprawdzi w tym przypadku :)


Pozdrawiam
jurek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 12:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

a więc tak to ma wyglądać teraz?

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2020, o 14:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

i teraz bardzo łatwo sprawdzić o co chodzi wylutuj r3 do bramki mosfeta przylutuj kawałek kabelka i podłącz do gnd włóż kartę i zmierz napięcie na karcie powinno być około 3,3v jak nie będzie to albo tranzystor uwalony albo coś z połączeniami



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2020, o 10:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

połączyłem kabelkiem do gnd i jest 3.3V, natomiast nadal układ nic nie odtwarza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2020, o 15:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

sprawdz czy procek " żyje" migane led na PB1.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2020, o 12:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Procek żyje, miga na PB1



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2020, o 16:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

to jak kod jest orginalny z blue booka ( to na 100% jest działający sam sprawdzałem) jak karta ma zasilanie i sformatowana na fat32 i procek "żyje" to musisz mieć coś nie tak z połączeniem płytką może zimny lut może pomyłka łączeniowa może bufor 74ac125d sprawdź to wszystko (oczywiście zakładam że te twoje urządzenie to nie żaden pająk czy płytka stykowa)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 11:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Sprawdziłem połączenia i wszystko jest ok. Mój błąd na początku, ponieważ program w green booka a nie z blue booka.
Na kartę dochodzi 3.3V, na wejściu procka (PD2) zmienia się z 1 na 0 kiedy wkładam karte, natomiast nic nie odtwarza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 12:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

W oparciu o kod z gren booka zrobiłem odtwarzacz mp3 wiec on więcej niż 100% działa albo złe zasilanie atmegi albo stykówka .
Spróbuj też obniżyć zegar na spi bo z tego co pamiętam Mirek ustawił go na maksa i jak masz stykówkę albo kabelki to przez to może nie działać.
pokaż zdjęcie tego układu.
Sprawdź na zestawie atb.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 12:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Płytka nie stykówka ale też "prototypowa"
Dwa kabelki są do zasilania na stałe karty oraz do zasilania LED.

ObrazekObrazek

jest takie ustawienie SPI
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie mam zestawu atb dlatego sam w oparciu o schemat z: https://atnel.pl/micro-sd-adapter.html
staram się zrobić odtwarzacz WAV. Na MP3 przyjdzie czas później ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 13:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

Cytuj:
Płytka nie stykówka ale też "prototypowa"


Nawet bardzo mocno prototypowa długie linie spi co może być przyczyną brak filtracji przy buforze (ogólnie słaba filtracja) nawet procka brak filtracji przy karcie.

Cytuj:
Dwa kabelki są do zasilania na stałe karty oraz do zasilania LED

karta nie może być zasilana na stałe , tylko musi mieć możliwość sterowania zasilaniem z procka ponieważ jak się nie powiedzie inicjalizacja to procek nie może jej zresetować (czytałeś tą lekcję w gren booku?) .

Cytuj:
jest takie ustawienie SPI


otwórz notę pdf atmegi 32 i wejdź w rozdział spi i zobaczysz że zegar spi jest ustawiony na prędkość zegara kwarcu podzielonego przez 2 zobacz nawet komentarz .
na początek przestaw ten zegar na prędkość zegara kwarcu podzielonego przez 8 w nocie znajdziesz co i jak przestawić , najlepiej jeszcze jak byś się zaopatrzył w jakiś tani analizator stanów logicznych (popatrz na allegro) i w pioł go za buforem będziesz miał podgląd co się dzieje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 14:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

Karta już jest zasilana przez tranzystor, natomiast przy takim połączeniu na oscyloskopie widzę albo 0V kiedy karta jest wyjęta, albo 1,1V kiedy karta jest włożona.
Zmieniłem prędkość zegara kwarcu na podzielność przez 8.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 14:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

Cytuj:
Zmieniłem prędkość zegara kwarcu na podzielność przez 8.

Nie masz zmieniać prędkości kwarca (taktowania procka ) tylko zegar spi.


Cytuj:
natomiast przy takim połączeniu na oscyloskopie widzę albo 0V kiedy karta jest wyjęta, albo 1,1V kiedy karta jest włożona.

jak wygląda przebieg tego napięcia na oscyloskopie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 15:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 39
Pomógł: 0

taktowanie ustawiłem tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Na oscyloskopie zasilanie wyglada tak:

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2020, o 15:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 390
Pomógł: 19

gdzie to mierzyłeś przy karcie czy na nóżce tranzystora zmierz też co jest na bramce tego tranzystora (mowa o tym od zasilania karty sd).

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

aa zmierz jaki jest spadek napięcia między źródłem a drenem tego tranzystora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO