Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 paź 2019, o 06:53


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 08:17 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 9
Pomógł: 0

Witam,

posiadam zieloną książkę oraz materiały do niej. Chciałem zbudować sobie odtwarzacz plików wav bez wyświetlacza oraz sprawdzania czy karta znajduje się w slocie.
Do zbudowanego układu na podstawie schematu załączonego podłączyłem kartę następująco:
CMD - MOSI
CLX - SCK
DAT0 - MISO

Obrazek

Zostało podłączone zasilanie 3,3V do czytnika karty mikroSD (VDD) oraz GND (VSS), a procesor z kwarcem zewnętrznym 20MHz do zasilania 5V.
Po wgraniu programu dołączonego do książki na kanałach prawym i lewym jest jedynie stan wysoki.
Kod prezentuje się następująco

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Proszę o podpowiedz gdzie popełniam błąd i nakierowanie jak ten albo te błędy wyeliminować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 08:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 326
Pomógł: 18

Daj zdjęcie układu. I ja coś nie widzę konwersji napięć na tym schemacie jak sam napisałeś procek zasilasz 5v a kartę 3,3 zobacz jak to jest zrobione w atb1.4a.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 09:46 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 9
Pomógł: 0

Cały układ jest zasilany z 12V. To napięcie jest zamieniane na 5V oraz 3,3V za pomocą dwóch stabilizatorów wraz z potrzebnymi kondensatorami.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 10:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 326
Pomógł: 18

Obejrzyj to
https://www.youtube.com/watch?v=O0a5Lj6ehk8



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 13:34 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 9
Pomógł: 0

wykorzystałem rozwiązanie z 2 części filmiku o konwersji. Wykorzystałem tranzystory MOSFET z kanałem typu N przy zasilaniu 3,3 oraz 5V.Nadal problem jest taki sam, czyli na MOSI, MISO, SCK jest tylko stan wysoki



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2019, o 15:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 326
Pomógł: 18

Tak jak wyżej pisałem pokaż fotkę sprzętu opisz bardziej spróbuj wgrać kod z książki .

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

zobacz też ten wątek .https://forum.atnel.pl/topic21268.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2019, o 12:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 9
Pomógł: 0

Trochę czasu minęło ale wróciłem do tego tematu.

Zrobiłem taki oto układ po zobaczeniu filmiku o konwersji oraz przeczytaniu podanego wątku na forum.

Obrazek

Został wgrany cały program z green booka, z wyjątkiem fragmentów dotyczących SD SLOT EMPTY, które wyrzuciłem.
Po podłączeniu układu na obu kanałach pojawia się stałe napięcie 0,5V.
Robiłem próby przy zapisie utworu małymi oraz dużymi literami.

Na co teraz zwrócić uwagę?? Proszę o podpowiedzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2019, o 21:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 326
Pomógł: 18

A możesz powiedzieć co się tak uparłeś na wycinanie SD SLOT EMPTY .
jeśli chodzi o sprzęt (brak w module wyjścia ) można dolutować kabelek ( po to prosiłem o zdjęcie ), da to tyle że będziesz mógł wgrać kod z gren booka i sprawdzić czy wina leży po stronie kodu czy sprzętu. Przy takim podejściu szubko znajdziesz błąd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 paź 2019, o 07:38 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 sie 2019
Posty: 9
Pomógł: 0

A do jakiego pinu na czytniku karty podłączyć ten kabelek, do DAT1 czy DAT2 bo nie mogę znaleźć w internecie informacji?

------------------------ [ Dodano po: 54 minutyach ]

Po podłączeniu PD2 do DAT1 albo DAT2 nic się nie zmienia, wgrany został cały program bez zmian. Nadal na kanale L oraz R jest stałe napięcie na poziomie 200mV.
Zdjęcia układu:

Obrazek

Obrazek

Schemat taki sam jak był wrzucany wcześniej. Doszło jedno połączenie kabelkiem bezpośrednio z czytnika (DAT2) do procesora (PD2).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 paź 2019, o 16:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 326
Pomógł: 18

Nie trzeba żadnych informacji z internetu tylko miernik ustaw na pomiar rezystancji i sprawdzić który pin po włożeniu karty jest zwarty do masy a po wyjęciu nie i już masz pin odpowiedzialny za detekcję karty .

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

zobacz tohttps://atnel.pl/micro-sd-adapter.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO