Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 wrz 2019, o 20:05


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2019, o 14:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 gru 2012
Posty: 5
Pomógł: 0

Wgrywam przykładowe kompilacje do prób z modułem X-NUCLEO-IDW01M1 podłączonym do Nucleo stm32f103rb z oficjalnej strony stm, no i nie mam widocznej sieci wifi modułu w laptopie, tak jakby moduł nic nie transmitował. Całość komunikuje się i jest widoczna przez wirtualny port RS w programie "teraterm". Po zakończeniu nastaw (przez panel teraterm) na chwilę mrugną diody w module wifi jak po resecie, jednak nic się ni dzieje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 wrz 2019, o 15:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 sie 2019
Posty: 52
Pomógł: 2

Ustawienia sieci? Tajemnieca!
Kod, tajny!

Pomoc - do wróżbity Macieja zapraszam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 wrz 2019, o 19:03 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 gru 2012
Posty: 5
Pomógł: 0

Okazało się, że komunikacja z modułem może być prowadzona bezpośrednio z nim i można do tego wykorzystać przejściówkę USB-uart dostępną w Nucleo-64. Do tego miałem ustawioną na początku w module spwf01 prędkość 921699 zamiast 11200 a wcześniejsza komunikacja pochodziała od programu w Nucleo i działał również po wyjęciu płytki wifi. Stąd spróbowałem od wykasowania flasha w nucleo i sterowania właśnie bezpośrednio z uarta. Komendy at działają jak należy i udało mi się włączyć tryb akces point oraz jako klienta podłączyć do mojej sieci wifi z routera. Jeszcze po ustawieniu bezpośrednim modułu wifi, spróbuję wgrać przykładowe programy.
Na razie nie wiem jak przeprowadzić komunikację dwustronną, czy da się uruchomić jednocześnie klienta i serwera w module i czy dane do wysłania mają być podawane przez miso/mosi czy uart i jaka komenda tym steruje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 wrz 2019, o 15:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 gru 2012
Posty: 5
Pomógł: 0

Po próbach doszedłem do wniosku, że program ściągnięty z strony st.com (Downloads\en.x-cube-wifi1_firmware\STM32CubeExpansion_WIFI1_V3.1.1\Projects\Multi\Applications\Client_Socket\Binary\SPWF01\STM32F103RB-Nucleo) wgrany właśnie do Stm32F103rbt blokuje komunikację z modułem wifi. Ratunkiem jest wgranie programu virtualnego portu rs (Downloads\en.x-cube-wifi1_firmware\STM32CubeExpansion_WIFI1_V3.1.1\Projects\Multi\Applications\WiFi_VCOM\Binary\SPWF01\STM32F103RB-Nucleo) i przywrócenie ustawień fabrycznych modułu wifi przez wysłanie AT&F (przy nie podłączonych przewodach portu uart). Po tym, można wyczyścić flash-a w stm32F103rbt i za pomocą dwóch przewodów połączyć port uart (istniejący na płytce części programatora Nucleo64 obok złącza SWD) z wyprowadzeniami uart modułu wifi (pin nr 31 i 21 gniazda CN10 Nucleo64)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2019, o 20:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 gru 2012
Posty: 5
Pomógł: 0

Jeśli chodzi o sposób sterowania, to temat rozwiązany, pojawiły się jednak następne zagadki: jak i czy da się włączyć sygnalizację (w celu wygenerowania przerwania na zewnątrz modułu) odebrania pakietu danych? obecnie moja konfiguracja wygląda tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


dane wysyłam, rozpoczynając od:
at+s.sockon=192.168.1.100,3000,t
następnie za pomocą programu SocketTest v 3.0.0 i zakładki "server" wysyłam kilka znaków, co jest odebrane przez moduł wifi a ich ilość mogę sprawdzić przez komendę: at+s.sockq=0 i dostaję poprawną odpowiedź, przez co mogę odczytać przez komendę at+s.sockr=0,nznakow.
Czy da się ustawić moduł tak, aby generował przerwanie na zewnątrz, gdy odbiorę jakikolwiek znak (długość >0)?Bo w innym razie, to trzeba by bardzo często odpytywać moduł, aby nie zapełnić bufora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO