Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2019, o 07:47


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 wrz 2019, o 09:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 30
Pomógł: 0

Witam! Tworzę na płytce stykowej dzielniki napięcia, żeby bawić się ADC.
Korzystam z atmegi8, ale nie rozumiem, dlaczego przy wyłączonym napięciu z programatora, na płytce panuje ok. 1V.
Po wyjęciu scalaka napięcie jest już = 0v. Odpiąłem wszystkie rezystory i cewki, ale dzieje się dokładnie to samo.
Dodam, że 1V panuje przy wyłączonym napięciu z programatora, ALE programator jest podłączony do USB, więc chyba coś przepuszcza.

Wytłumaczy mi ktoś, dlaczego tak się dzieje?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 wrz 2019, o 10:22 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 832
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 155

A jaki to programator?
Masz wyłączone napięcie zasilania z programatora ale linie programujące rozumiem że nadal łączą go ze stykówką? Jeśli to programator bez buforowania to może być tak że napięcie "wycieka" po liniach programujących.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 09:29 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 881
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 70

Spotkałem się z podobną sytuacją. Pracuję z programatorem, który ma podciągniętą do zasilania linię RESET. Napięcie na zasilaniu płytki pojawia się właśnie z tej linii, ponieważ na płytce pin reset jest podciągnięty rezystorem (zazwyczaj 10k). Więc napięcie na zasilaniu płytki jest 3,3V - (10k * prąd pobierany przez procka). U Ciebie jest ok. 1V, u mnie zazwyczaj jest to ok. 0,7V



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 13:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 30
Pomógł: 0

Programator to Atnelowski ATB i linie programujące są podłączone do płytki. Tylko dlaczego po wyciągnięciu mikrokontrolera taki problem nie występuje.
To tak jakby mikrokontroler pobierał jakiś prąd z lini sterujących czy resetu, a potem puszczał to w obwód. A może właśnie ten reset tworzy to napięcie tak jak u Ciebie Marhef.

------------------------ [ Dodano po: 57 minutach ]

A to ciekawe. Mnie to napięcie o którym mowa wynosiło 1,17V.
Wypiąłem reset = dalej 1,17V,
wypiąłem MOSI = dalej 1,17V,
wypiąłem MISO = 0,99V !,
wypiąłem SCK = 0V !!!

O co tu chodzi :o

------------------------ [ Dodano po: 59 minutach ]

Przy wyłączonym zasilaniu na SCK panuje 3,11V



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 14:04 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 881
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 70

Spróbuj odłączać pojedynczo linie od programatora. Dowiesz się, skąd masz takie napięcie.
W poprzednim wpisie napisałem, że to reset. Ale równie dobrze może to być inny sygnał.

A że napięcia nie ma bez mikrokontrolera? Wiesz, jak wyglądają układy na wejściach mikrokontrolera?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 14:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 30
Pomógł: 0

Domyślam się, że wszystko jest ze sobą połączone i tworzy zamknięty obwód

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

MISO i SCK powodują, że na płytce panuje napięcie 1,17. Tylko pytanie, czy to bezpieczne? Przy takim napięciu scalak się nie załączy (przynajmniej nie atmega8),
ale z innymi podzespołami może być problem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 14:12 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 881
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 70

ShanSong napisał(a):
Domyślam się, że wszystko jest ze sobą połączone i tworzy zamknięty obwód
Nie :)
Sprawdź w nocie katalogowej ;)
A żeby Cię nie trzymać w niepewności, układ ten wygląda tak:
https://microchip.wdfiles.com/local--fi ... riopin.png
Więc na pinie zasilającym pojawi się napięcie z pinu pomniejszone o napięcie przewodzenia diody. Stąd to Twoje 1,17V.

Co do Twojego drugiego pytania, nie wiem. Niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie :)


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 14:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 30
Pomógł: 0

Dzięki za wyjaśnienie :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2019, o 15:29 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

Niektóre linie są podciągnięte do VCC i co w tym dziwnego ? toż w procku są na wejściach diody zabezpieczające i przez nie procek czy inne układy tego typu potrafią się żywić pasożytniczo zasilaniem. W czym to przeszkadza ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2019, o 18:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 30
Pomógł: 0

Do tej pory nie miałem żadnego problemu :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2019, o 18:40 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

a teraz w końcu jaki masz problem ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 wrz 2019, o 19:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 sty 2019
Posty: 30
Pomógł: 0

Problemem była tylko moja niewiedza, ale cieszę się, że został rozwiązany. Może w przyszłości przy podpiętym programatorze, coś bezpośrednio podłączone do zasilania się tam uruchomi, jednak to nie powinno sprawić kłopotów. W końcu programator podpinam tylko na chwilę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO