Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 paź 2019, o 04:51


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2019, o 12:36 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Dzień Dobry

Wie ktoś może, dlaczego nie działa mi odbieranie danych w telefonie przez bluetooth. Aplikacja zrobiona w b4a funkcja odbiernia wygląda tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Wysyłanie z aplikacji jest zrobione i działa dobrze. Do aplikacji wysyła dane płytka z Atmega16, kwarc 16MHZ, moduł bluetooth HC-05 Baud_Rate 9600. Używam biblioteki MK-USART z greenbooka wysyłanie jest zwykła komendą "uart_puts()"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lip 2019, o 14:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

a wysyłasz z procka znaki UTF8 ????

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2019, o 08:34 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Nie wysyłam tekst: "Tokio" Próbowałem też procedurą
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


I też nie działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2019, o 09:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

ale tu odczytujesz jako UTF8
Tokio518 napisał(a):
BytesToString(Buffer, 0, Buffer.Length, "UTF8")

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2019, o 11:59 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

A jak mona było to zmienić, żeby wysłać zwykły tekst bez polskich znaków ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2019, o 12:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24815
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

spróbuj na razie ze zwykłym ASCII

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2019, o 12:29 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Spróbowałem tak ale dalej nie działa:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ale nie wiem czy ta procedura jest w ogóle wywoływana, bo dodałem Panel i w tej funkcji fragment kodu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I on powinien kolor zmienić, gdy obiera telefon dane, a nie zmienia



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2019, o 19:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

Tokio518 napisał(a):
Ale nie wiem czy ta procedura jest w ogóle wywoływana

Skorzystaj z debugera.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2019, o 20:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Witam
Dostajesz jakieś komunikaty o błędzie?. Jakie masz niebezpieczne uprawnienia w aplikacji (sprawdź te oznaczone gwiazdką) i czy ew. uzyskujesz zgodę użytkownika na wykonywanie się tych uprawnień...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 09:55 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Nie dostaje żadnych komunikatów o błędzie. Uprawnienia aplikacja ma. Przy komunikacji z komputerem jak to było na jednym z poradników Mirka wszystko działało. Ale przy komunikacji z mikro kontrolerem mogę wysłać z telefonu i atmega odbierze, ale telefon nie odbiera danych od atmegi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 10:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Witam
Wychodzi na to że błąd leży po stronie procka. Skompiluj w trybie debug i odznacz filtruj, może w niefiltrowanych dziennkiach dostaniesz więcej informacji.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 10:36 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Nic żadnych nowych informacji. Ale, gdy wysłałem to do aplikacji na komputerze wszystko za działało



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 10:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Może dla testów ustaw w manifeście android:targetSdkVersion="26" na 22 zapisz i skompiluj.

------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 10:52 ]

Użyj może jeszcze metody Regex.Split, tz. umieść ciąg w separatorach a następnie wyłuskaj tekst na przykład tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Oczywiście musisz to sobie odpowiednio wkomponować w kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 16:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

Zamiast szukać winnych, to może by tak sprawdzić czy procedura odbioru wogóle dziala? Chyba po coś masz debuger?

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 19:22 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

No, właśnie jest debuger i procedura nie jest wywoływana na gdzieś po środku wątku jest post z tym.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 19:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

On wogóle nie wchodzi do Suba, czy tylko nie zaświeca panelu?
Najlepiej ustaw pułapkę na nim, albo przejdź krok po kroku całość.

Jeszcze głupie pytanie - masz wogóle podpiętą klasę AsyncStreams?
topic19536-60.html porównaj sobie tym całą swoją procedurę.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 20:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Trudno jest wróżyć z fusów bez kodu. Może to, a może tamto...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 20:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

Ja się zastanawiam co mu działa:
a - procek -> komp
b - komp -> procek
c - procek -> telefon
d - telefon -> procek
e - telefon -> komp
f - komp -> telefon

Najlepiej by było jakby wrzucił cały kod, a jeśli nie to przynajmniej procedure łączenie-> odbiór

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Ostatnio edytowano 14 lip 2019, o 20:50 przez Harry, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 20:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Bardzo dobre pytanie Hary. Odbiór nie działa skoro sub nie działa. Czy urządzenia są sparowane?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2019, o 20:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

Sub może nie działać z wielu powodów, ale nie mając kodu to nawet z fusów ciężko wywróżyć.
Ja bym ustawił pułapki na wszystkich procedurach związanych z połączeniem i oczywiście przeszedł krok po kroku całość, bo może np telefon się rozłącza...

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 06:58 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

O to cały kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Podpięte biblioteki:
RandomAcessFile i Serial + plik AsyncStreamText

Nie działa tylko komunikacja avr --> telefon
Debuger jest taki, że jeśli wywoła procedura zaświeci się panel
Nie próbowałem jeszcze użyć kodu z tej podpowiedzi
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 08:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

Tokio518 napisał(a):
Debuger jest taki, że jeśli wywoła procedura zaświeci się panel

Powiedz że to żart, bo nie wierzę własnym oczom :/
W linku który podałem wyżej masz też co nieco na ten temat.

Co kawałek klasy AsynchStreams robi w Activity?

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 10:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Jakiej używasz wersji B4A?, Czy urządzenia parują się, tz. AVR-telefon?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 10:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

Chyba się paruje skoro mówił że wysyłanie do avr działa. Kolega po prostu spartolił odbiór i tyle. Musi porównać wersję z załącznika w temacie który podałem(najlepiej ostatnia wersja) i musi śmigać.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 11:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Przeanalizowałem pobieżnie, na pewno powinno być x=BytesToString(Buffer, 0, Buffer.Length, "UTF8") ale przy tym też nie działało. Usuń też Exitapplication (to bez znaczenia dla błędu ale już się nie stosuje). Szukaj raczej błędu po stronie procka..



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 11:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

tak wygląda prawidłowo w klasie AsyncStreams
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

widzisz różnice?
w Activity ma być tylko xxx_NewText...
A to co kolega zrobił to jest masakra.
A jeżeli już mu się nie chce czytać, to niech przynajmniej usunie z Activity inicjalizacje i tego Suba AST_NewData, bo w ten sposób niema prawa działać.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 12:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

Zobacz ten poradnik, co prawda inna komunikacja ale wiele wyjaśnia.
https://www.b4x.com/android/forum/threa ... rial.7669/


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 12:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 674
Pomógł: 30

Tokio zainicjował klasę AsyncStreamsText którą ma w innym module, a próbuje odwoływać się do niej bezpośrednio w Activity, więc albo rybki albo akwarium ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 17:51 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Bardzo dziękuję panowie za pomoc :) . Użyłem klasy AsyncSteram, a nie modułu AsyncSteramText i użyłem normalnie procedury New_Data i wszystko działa. I mam jeszcze takie jedno pytanko jak chcę wysłać z atmegi taki text np. "0,1,4,5,7" to jak zrobić, żeby basic4android rozdzielił to na zmienne:
a=0
b=1
c=4
d=5
e=7



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2019, o 17:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 63
Pomógł: 7

podałem ci procedurę wyżej

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Ostatnio edytowano 15 lip 2019, o 18:02 przez tfosik, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO