Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 26 cze 2019, o 22:58


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2019, o 21:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 lis 2013
Posty: 173
Lokalizacja: Pszczyna
Pomógł: 0

MOSI i miso sprawdzałem też na różnych, ale skoro nie używam MISO uznałem to za zbędne. Zaraz zobaczę na oryginalnych ustawieniach.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Nadal to samo, biblioteki na oryginalnych ustawieniach.

Na hardware spi nic nie pokazuje, po przełączeniu na software spi (ustawienia pinów takie same jak do hardware) takie coś się ukazuje
Obrazek

a po włączeniu send only taki błąd:
Obrazek

_________________
http://matkowalik.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2019, o 22:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 lis 2013
Posty: 173
Lokalizacja: Pszczyna
Pomógł: 0

Okazuje się że to coś nie tak było z biblioteką MK_SPI po zmianie z
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
na
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
działa, ale eclipse sypie warningami.
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Zastanawia mnie tylko dlaczego nadal nie działa na hardware SPI.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Zadziałało raz i już więcej nie chce, znowu krzaki na wyświetlaczu.

_________________
http://matkowalik.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2019, o 05:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1812
Pomógł: 83

Polutuj kabelki. Te których używasz lubią płatać figle. Dodatkowo stykówka też nie jest pewnym elementem (nawet Mirek w którymś poradniku o tym mówił).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2019, o 06:36 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

KoWaL napisał(a):
Okazuje się że to coś nie tak było z biblioteką MK_SPI po zmianie z


tak okazuje się, że jest mały błędzik w Mk SPI - ale tylko właśnie w trybie soft SPI ... i każdy kto kupił tę bibliotekę i zauważył to to pisał do mnie na maila i od razu dostawał linka do pobrania już poprawionej prawidłowo biblioteki - bo ty niestety nie poprawiłeś tak jak trzeba ...

Krótko mówiąc - każdy może napisać do mnie maila na biuro@atnel.pl ale trzeba podać albo numer zamówienia - a jeśli się nie pamięta to imię i nazwisko - z prośbą o aktualną wersję biblioteki MK SPI

Tyle tylko, że to i tak jak sam widzisz nie jest rozwiązanie twojego problemu

A jak zobaczyłem te kabelki połączeniowe i do tego fakt, że jeszcze to przez stykówkę przepuszczasz to aż się przeżegnałem lewą nogą po plecach. Czy nie prościej jest podłączyć taki wyświetlacz bezpośrednio do zestawu ATB kilkoma przewodami żeńsko-żeńskimi ? żeby zmniejszyć ryzyko niekontaktów ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2019, o 15:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 lis 2013
Posty: 173
Lokalizacja: Pszczyna
Pomógł: 0

Błąd w połączeniu wykluczam dlatego, że zanim uruchomię ten plik wgrywam inny projekt z oled i mk_menu na tym samym podłączeniu i tam wszystko pięknie śmiga.

Nie spodziewałem się błędów w MK_SPI, gdyż zakupiłem ją przed wczoraj i myślałem że to już będzie poprawiona, skoro jest świeżo ściągnięta, a problem znany.

_________________
http://matkowalik.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2019, o 16:18 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

KoWaL napisał(a):
Nie spodziewałem się błędów w MK_SPI

W hardware SPI nie ma i nie było żadnych problemów, w software SPI też nie ma i nie był. Jedynie w konfiguracji soft SPI plus SEND_ONLY=1

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 cze 2019, o 12:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lis 2011
Posty: 230
Lokalizacja: Pisz
Pomógł: 2

mirekk36 napisał(a):
tonygryps napisał(a):
a czy jest możliwość za implementowania tych dwóch funkcji
void mk_st7920_flip_vertical
void mk_st7920_inverse
dla sterownika st7920?

Za krótko miałem ten wyświetlacz w rękach - więc tak jak gdzieś już pisałem - niestety nie dorobiłem jeszcze do niego prawidłowego np wyświetlania skompresowanych obrazków - ale też tego co mówisz - tyle że:

1. ten sterownik w ogóle niestety nie wspiera sprzętowej inwersji - szkoda - trzeba to byłoby zrobić programowo więc zajmie sporo czasu inwersja dla KAŻDEGO wywołania glcd_display() - ale trzeba byłoby popróbować

2. ten sterownik - też kompletnie nie wspiera sprzętowo tak jak inne - obracania obrazu o 180st - więc też trzeba byłoby programowo się pobawić

Jak na razie to programowo zrobiłem tę drugą opcję dla wyświetlacza NOKIA ale sterownik nokia, jest stosunkowo szybki i przede wszystkim dużo mniejsza pamięć ekranu - więc i operacja przebiega prawie niezauważalnie czasowo.

Najgorsze jest jednak to - że jak mówię nie mam już tego wyświetlacza do takich prac. A nie jestem w stanie kupić wszystkich chipsetów z rynku - co zrozumiałe.


No własnie trochę mnie zaskoczyłeś że tak szybko odesłałeś wyświetlacz, mogłeś go trzymać do woli :) dlatego jak będzie trzeba coś przetestować lub jak będziesz chciał kiedyś tam wrócić do tego sterownika to chętnie służę pomocą i wyświetlaczem :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 cze 2019, o 14:10 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

To przypomnij się ale gdzieś za 2-3 tygodnie - wtedy może wrócę do tematu i ew zdalnie potestujemy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 cze 2019, o 19:45 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 maja 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

Witam!
Jak podłączyć wyświetlacz Oled SSD1306 SPI 0,96 cala do Amega 32A ?
Wyświetlacz ma piny GND VCC SCL SDA RST D/C
W bibliotece MK_SPI podane są piny:
/* PINY dla SPI, w przypadku SOFT SPI mogą być dowolne na dowolnym porcie! */
#define aSS PB4 // SS (CS Chip Select)
#define aMOSI PB5 // MOSI pin
#define aMISO PB6 // MISO pin
#define aSCK PB7 // SCK pin

Oled ATMEGA 32A

GND GND
VCC VCC
SCL PB?
SDA PB?
RST PB?
D/C PB?
Podłączenie wyświetlacza jest mi potrzebne do zabawy z biblioteką MK_GLCD. Wygląda to słabo bo już na podłączeniu wyświetlacza się wyłożyłem.
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 cze 2019, o 21:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lis 2011
Posty: 230
Lokalizacja: Pisz
Pomógł: 2

mirekk36 napisał(a):
To przypomnij się ale gdzieś za 2-3 tygodnie - wtedy może wrócę do tematu i ew zdalnie potestujemy

Ok przypomnę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 cze 2019, o 22:41 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

lotshur napisał(a):
Witam!
Jak podłączyć wyświetlacz Oled SSD1306 SPI 0,96 cala do Amega 32A ?
Wyświetlacz ma piny GND VCC SCL SDA RST D/C
W bibliotece MK_SPI podane są piny:
/* PINY dla SPI, w przypadku SOFT SPI mogą być dowolne na dowolnym porcie! */
#define aSS PB4 // SS (CS Chip Select)
#define aMOSI PB5 // MOSI pin
#define aMISO PB6 // MISO pin
#define aSCK PB7 // SCK pin

Oled ATMEGA 32A

GND GND
VCC VCC
SCL PB?
SDA PB?
RST PB?
D/C PB?
Podłączenie wyświetlacza jest mi potrzebne do zabawy z biblioteką MK_GLCD. Wygląda to słabo bo już na podłączeniu wyświetlacza się wyłożyłem.
Pozdrawiam


No właśnie wyłożyłeś się ale na czym ?

Po pierwsze to mnie trafia troszkę jasny szlaczek, gdy początkujące osoby szczególnie gdy nie wiedzą za bardzo może jeszcze o co chodzi z SPI - wybierają tryb software i później same problemy.

Panie panie wybierz że na początek łatwiejszy dla ciebie czyli tryb Sprzętowego SPI

i teraz zrozum - piny sprzętowego SPI czyli

SCK
MOSI
MISO
SS (czyli CS - Chip Select)

konfigurujesz i ustawiasz w samej bibliotece MK SPI poprzez plik *.h

ale wyświetlacz OLED SPI wymaga często jeszcze kilku innych sygnałów, w twoim przypadku są to:

D/C
RST

i te sygnały dodatkowe konfiguruje się już w pliku konfiguracyjnym biblioteki MK GLCD

i teraz nie mów mi, że jak masz użyć sprzętowego SPI to ty nie wiesz na które piny skonfigurować SPI ?

Bo piny D/C i RST to możesz sobie dać na dowolne jakie chcesz, więc spróbuj i pokaż co wymyśliłeś

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

A jak ci już ruszy na sprzętowym - to później baw się na software SPI

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 cze 2019, o 11:21 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Ok w związku z pytaniem które otrzymałem na maila, pozwolę sobie dać na nie odpowiedź tu na forum i raczej proszę o zadawanie takich pytań na forum. Bo gdy odpowiem tutaj to więcej osób z tego skorzysta ;)

Pytanie było o efekt cyfr (licznika) który się wyświetla pod ANALOG METER'em - bo w jednym z przykładów w bibliotece wyświetlane są klasyczne cyfry a nie te jakby w białych prostokątach.

Otóż ten efekt każdy sam może sobie ustawiać jak mu się żywnie podoba i konfigurować go na różne sposoby - tylko jak ?

(Pisząc bibliotekę MK GLCD zastanawiałem się ... hmmm w jaki sposób zrobić ten licznik cyfrowy pod spodem? ... no bo jak go zrobię jakoś "na sztywno" to kicha! jak później zrobić go inaczej gdybym miał potrzebę albo użytkownik? Wyświetlać np mA zamiast stC albo inne wartości, albo inny wygląd licznika ... no i w końcu wpadłem na pewien pomysł - chyba już charakterystyczny dla moich bibliotek ;) Jak mnie znacie, to pewnie domyślacie się, że chodzi o callbacka)

Zwróćcie zatem uwagę na funkcji inicjalizującą do pracy miernik analogowy:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


a zaglądaliście do jej definicji w pliku "mk_analog_meter.h" ? ... jeszcze nie zaglądaliście ? no to proszę spojrzeć:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


pewnie na pierwszy rzut oka przeraża ilość parametrów które do niej przekazujemy no ale to jeszcze nie jest takie straszne i to nie wszystkie parametry miernika - część przekazać będzie trzeba jeszcze inaczej - ale o tym za chwilę.

Myślę, że po kolei wszystkie argumenty są zrozumiałe i w miarę intuicyjne, a nawet nie rozumiejąc niektórych z nich można się pobawić zmienianiem ich wartości - żeby zobaczyć co i jak się zmienia po kompilacji. To ja w ty miejscu chciałbym zwrócić uwagę na ostatni przekazywany argument do tej funkcji:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


TAK! to jest właśnie callback - dzięki któremu możemy napisać sobie CAŁKOWICIE WŁASNĄ funkcję, która będzie nam pokazywała wartość cyfrową w sposób jaki MY SAMI zdecydujemy - a nie twórca biblioteki ;)

No dobra - ale ktoś zaraz zauważy - no to JAK TO DZIAŁA, skoro w programie DEMO ostatni argument jest = ZERO czyli nie ma przesyłanego własnego callbacka - a coś na dodatek się wyświetla ! ? ! ? ....

ano na potrzeby demo wymyśliłem sobie, że przygotuję również CALLBACK'a DEMO, którego umieszczę w ciele biblioteki (może to nie najszczęśliwszy pomysł i chyba go zmienię w kolejnej wersji biblioteki - będzie on w pliku main.c tego przykładowego kodu) ... ok ale działa to teraz tak - że jak się da ZERO zamiast callbacka - to biblioteka właśnie podstawia tego callbacka DEMO z biblioteki - już pokazuję wam jego kod źródłowy - a jest on w pliku "mk_analog_meter.c"

oto jego kod - tyle że troszkę go tu uprościłem - bo w oryginale zawiera on jeszcze kompilację warunkową żeby poprawnie wyświetlać się i na mniejszych wyświetlaczach jak NOKIA i na większych OLED'ach prawidłowo. Tu poniżej jest tylko dla OLED


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Zobaczcie to jest struktura opisująca parametry COUNTER'a - do którego jeszcze nie dałem przykładowego kodu w materiałach do biblioteki

TCOUNTERPARAMSINIT cp;

no i poniżej widać jak żmudnie trzeba wypełnić te wszystkie pola. W komentarzach tutaj podałem do czego one są.

Dopiero po tym można odpalić sam COUNTER z efektami - i tego jeszcze nie omówiłem - ale przyjdzie i na to czas - nie teraz

Później wyświetlam sobie wartość procentową - ale mogę jej w swoim callbacku w ogóle nie wyświetlać - albo tylko ją wyświetlać

Jak widać dzięki callbackowi - mogę robić jeszcze setki innych rzeczy - byle nie za długo i broń BOŻE !!!!! bez chociażby NAJMNIEJSZEGO delaja jakiegoś czy długotrwałej operacji. W tym callcbacku nie można też stosować dwóch funkcji:

glcd_cls();
glcd_display();

---------------------------------------------------------------

ok a teraz wracając do pytania na które miałem odpowiedzieć na początku ! czyli jak zmienić wyświetlanie cyfr na dole? Trzeba pobawić się ATRYBUTAMI znaków przez i po przecinku. Jeśli poczytaliście komentarze w kodzie to zapewne widzicie - że są tam dwie zmienne w strukturze ;)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Bingo i o to chodzi ! ;) tylko teraz jakie to są atrybuty - tzn jakie mogą być? Żebyście nie musieli grzebać w kodzie i tego szukać to poniżej je opisuję, spokojnie są TYLKO 3 możliwe wartości każdego z atrybutów:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



i to wszystkie atrybuty - proszę je pozmieniać sobie i obserwować co się dzieje ;)

A ja za jakiś czas będę musiał napisać poradnik - jak właśnie posługiwać się COUNTER'ami z efektami FX - ale to za jakiś czas bo jeszcze nie dodałem efektu zwykłego zegarka niestety. Jak już to skończę - a za pracę zabiorę się za jakieś 2 tygodnie - to wtedy będzie poradnik mniej więcej taki jak ten ;) no i nowy przykład w plikach bibliotecznych do pobrania. Wszyscy którzy zakupili w przedsprzedaży bibliotekę będą mogli sobie pobrać ją jeszcze raz przecież bo mają link czasowy specjalnie i wyjątkowo w przedsprzedaży aż na 3 miesiące - aby aktualizować sobie bibliotekę za FREE ! ;)

AHA i na koniec - bardzo proszę nie grzebać sobie w tym callbacku w bibliotece - tylko przenieść/skopiować go do pliku main.c i podłączyć do tej funkcji inicjalizacyjnej jak się należy ok?

Cytuj:
ameter_init( -32, 32, 0, &DefaultFont5x8, 3, 1, 0, default_percent_needle_callback );

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 cze 2019, o 16:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 549
Lokalizacja: Żagań
Pomógł: 53

Wielkie dzięki.
Właśnie odebrałem paczuszkę :D
Obrazek

_________________
http://leszczamiga.ppa.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2019, o 23:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lut 2017
Posty: 33
Lokalizacja: 51°03′22″N 15°45′48″E
Pomógł: 7

Taki sobie zrobiłem woltomierz:

Wersja z cp.atr = 'i'
Obrazek

Wersja z cp.atr = ' '
Obrazek

mirekk36 napisał(a):
Spokojnie już poprawiłem - auto przeliczanie - w tym co było - troszkę przesadziłem jednak, jak zajrzałem teraz do kodu więc po kolejnej poprawce będzie o niebo lepiej z tym wyświetlaniem wartości po lewej stronie

Oczywiście kompletnie pomijam wartości większe niż 3 cyfrowe tzn rozważania nad ich prawidłowym wyświetlaniem bo to niestety wg mnie bez sensu.

Trochę pokombinowałem z wyświetlaniem wartości na skali bo jeszcze nie zawsze dobrze były widoczne. Wgryzłem się w Twój kod i trochę jeszcze poprawiłem. Na moim żółto-niebieskim wyświetlaczu najlepiej wszystko widać w skali 98% więc taką przyjąłem jako podstawę. Teraz poprawnie wyświetlane są wartości nawet 4-cyfrowe ujemne i dodatnie. Wiem... takich raczej się nie używa, ale w razie czego można bez problemu wyświetlić także liczby ułamkowe na przykład. I tak przy takich wartościach wskazówka nie pokazuje prawidłowych wartości. Najlepszym wyjściem byłoby chyba sprowadzanie wartości zadanych (od min do max) do uint8_t i podawanie tego na wskazówkę, a na skali wyświetlanie własnych wartości. Ale moim zdaniem to już chyba nie warto żebyś coś zmieniał. Lepiej opisać w kodzie co jest do czego i każdy może na podstawie tego zoptymalizować i dostosować do własnych potrzeb lub ew. napisać całkiem nowy kod.

mirekk36 napisał(a):
Ale żeby wilk był syty i owca cała to natchnąłeś mnie do tego - żeby może dorobić opcję - np - aby biblioteka mogła NIE WYŚWIETLAĆ wartości w ogóle - tylko rysować skalę wstępnie podzieloną na 4 sekcje - a użytkownik sam sobie je narysuje wartości jakie chce - hmmm ? co ty na to ? Wtedy narysuje je gdzie chce (X/Y) i jak chce - w sumie nie będzie dużo roboty - byle w tej funkcji jakoś zabronić ich wyświetlania i tu mam pomysł. Jeśli poda się np MIN i MAX = 0 to będzie oznaczać, że ma się narysować tylko sama skala miernika.

To chyba jednak nie jest do końca dobry pomysł bo te wartości min max wykorzystujesz też do obliczenia położenia wskazówki i wyświetlania wartości cyfrowych. To by musiałoby być zrobione w funkcji void draw_analog_meter( void ). No ale jak pisałem wyżej to chyba najlepiej będzie dobrze okomentować kod i jak ktoś zechce to sobie podmieni stringi z wyświetlanymi wartościami na skali albo na żywca wyświetli w dowolnym miejscu swoje wartości.

Poprawione kody prześlę mailem.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2019, o 17:42 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2015
Posty: 2
Pomógł: 0

Mirku a może by tak analog_meter w wersji okrągła tarcza ... do np. imitacji termometrów i manometrów tarczowych ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2019, o 17:45 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

jerry724 napisał(a):
Mirku a może by tak analog_meter w wersji okrągła tarcza ... do np. imitacji termometrów i manometrów tarczowych ;)

troszkę rozdzielczość za mała ... i kreski będą naćpane - może jeszcze połówka okręgu to by jakoś wyglądała

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2019, o 18:19 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2015
Posty: 2
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
jerry724 napisał(a):
Mirku a może by tak analog_meter w wersji okrągła tarcza ... do np. imitacji termometrów i manometrów tarczowych ;)

troszkę rozdzielczość za mała ... i kreski będą naćpane - może jeszcze połówka okręgu to by jakoś wyglądała


... no fakt , może być kiepsko... ale na kompas z ładną igłą to na pewno tej rozdzielczości wystarczy :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2019, o 19:19 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

też mi się tak wydaje ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

chociaż może ? ;) zegarek analogowy przerobić na końpas ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 cze 2019, o 21:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lis 2011
Posty: 230
Lokalizacja: Pisz
Pomógł: 2

A jak tam Mirku wysyłka biblioteki MK GLCD wszyscy już dostali bo coś niewiele osób się dzieli info z testów??? Czyżby ładna pogoda zabrała ich z domów :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 cze 2019, o 22:07 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Myślę, że na dzień dzisiejszy to już WSZYSCY otrzymali bibliotekę MK GLCD. Jeszcze niestety część osób czeka na wyświetlacze ATNEL OLED 2,4" oraz na płytki ATB-GLCD DISPLAY SHIELD. Ale mamy nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda się już w 100% zrealizować wszystkie zaległe wysyłki. Za opóźnienia przepraszam - ale staramy się jak tylko możemy.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

a dlaczego użytkownicy nie dają znać - jak tam w testach ? ... hmmm ciężko mi powiedzieć - a miło byłoby zobaczyć bibliotekę w "akcji" ;) u innych niż tylko na moim wyświetlaczu.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2019, o 10:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 cze 2018
Posty: 73
Pomógł: 4

Od siebie mogę powiedzieć, że nie testuje choć mam wyświetlacze i na i2c oled i na spi z nokii, za to nie mam wymaganych bibliotek do transmisji.
Nie chcę też żądać zwrotu pieniędzy, bo nie tyle chciałem kupić bibliotekę a chciałem aby to przedsięwzięcie się udało.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2019, o 11:38 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

uksta1024 napisał(a):
a chciałem aby to przedsięwzięcie się udało.

Dziękuję ...

No ale pewnie jest też sporo osób, które zakupiły też dla używania na co dzień ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2019, o 20:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 51
Pomógł: 0

Mam pytanie , czy przy skrolowaniu tekstu można zmieniać dynamicznie dane?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2019, o 20:51 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Można - nawet chyba pokazywałem taki filmik - trzeba podmieniać zawartość bufora, tylko nie można zmieniać jego długości

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2019, o 21:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sie 2014
Posty: 51
Pomógł: 0

Właśnie próbuję, tylko pojawiają się jakieś śmieci w trakcie zmiany danych.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2019, o 22:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 lis 2013
Posty: 173
Lokalizacja: Pszczyna
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
KoWaL napisał(a):
Okazuje się że to coś nie tak było z biblioteką MK_SPI po zmianie z


tak okazuje się, że jest mały błędzik w Mk SPI - ale tylko właśnie w trybie soft SPI ... i każdy kto kupił tę bibliotekę i zauważył to to pisał do mnie na maila i od razu dostawał linka do pobrania już poprawionej prawidłowo biblioteki - bo ty niestety nie poprawiłeś tak jak trzeba ...

Krótko mówiąc - każdy może napisać do mnie maila na biuro@atnel.pl ale trzeba podać albo numer zamówienia - a jeśli się nie pamięta to imię i nazwisko - z prośbą o aktualną wersję biblioteki MK SPI

Tyle tylko, że to i tak jak sam widzisz nie jest rozwiązanie twojego problemu

A jak zobaczyłem te kabelki połączeniowe i do tego fakt, że jeszcze to przez stykówkę przepuszczasz to aż się przeżegnałem lewą nogą po plecach. Czy nie prościej jest podłączyć taki wyświetlacz bezpośrednio do zestawu ATB kilkoma przewodami żeńsko-żeńskimi ? żeby zmniejszyć ryzyko niekontaktów ?


Tego się nie spodziewałem... Dopiero po zmianie na trzeciego procka zadziałało... co prawda na razie na atmedze 16 więc rozdzielczość płata figle, ale ważne że działa.
Więc to nie błąd w bibliotece, czy moim połączeniu, nawet procesor wykluczyłem bo zmieniałem... Ale dzisiaj mnie naszło, a jak by tak wsadzić tam ATmege16? No i proszę bardzo... działa.

_________________
http://matkowalik.pl/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2019, o 22:56 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

jumar000 napisał(a):
Właśnie próbuję, tylko pojawiają się jakieś śmieci w trakcie zmiany danych.

Pokażę to w oddzielnym poradniku

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2019, o 12:18 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 72
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Myślę, że na dzień dzisiejszy to już WSZYSCY otrzymali bibliotekę MK GLCD. Jeszcze niestety część osób czeka na wyświetlacze ATNEL OLED 2,4" oraz na płytki ATB-GLCD DISPLAY SHIELD. Ale mamy nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda się już w 100% zrealizować wszystkie zaległe wysyłki. Za opóźnienia przepraszam - ale staramy się jak tylko możemy.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

a dlaczego użytkownicy nie dają znać - jak tam w testach ? ... hmmm ciężko mi powiedzieć - a miło byłoby zobaczyć bibliotekę w "akcji" ;) u innych niż tylko na moim wyświetlaczu.


testują testują! A ponieważ doba ma tylko 24 godziny więc idzie to wolno :P

U mnie test bargraph odpalony na leciwym już chipie SSD1809 (LCD 160x64) po SPI.


_________________
#define forever while(1)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2019, o 12:35 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24470
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

O! no i ładnie ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 cze 2019, o 06:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 kwi 2013
Posty: 102
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 0

Dzień dobry,
Dostałem właśnie płytki ATB GLCD oraz wyświetlacze OLED 2,4" ze sklepu ATNEL. Wcześniej nabyłem wyświetlacze COG. Powiem krótko - rewelacja!!!. Biblioteka działa na wszystkich wyświetlaczach od pierwszego strzału. Sama płytka również doskonale wykonana. Wszystko bardzo ładnie spasowane, nie ma żadnych problemów z zamontowaniem jakiegokolwiek wyświetlacza. Z zestawem ATB w najnowszej wersji, wszystko stanowi na prawdę przemyślany i niezwykle funkcjonalny zestaw. Jestem bardzo zadowolony z zakupu - zarówno biblioteki jak i płytek oraz wyświetlaczy. Zresztą nie pierwszy raz dokonywałem zakupów w sklepie ATNEL i zawsze wszystko działało bez problemu. Dlatego i w tym wypadku wiedziałem, że tak będzie. Nie rozczarowałem się - jedynie kolejny raz pozytywnie. Bardzo dobre wsparcie techniczne. Zawsze otrzymuję odpowiedź na zadane pytania. Szczerze polecam!!!

Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Dodam,że zakupiłem dwie płytki ATB GLCD. Jedną z przeznaczeniem na wyświetlacz COG a drugą na wyświetlacze Nokii lub OLED (2,4", 0,96"). Założyłem, że będzie to dla mnie wygodniejsze ponieważ wyświetlacz COG jest delikatny. Podczas każdorazowego wyjmowania tego wyświetlacza mógłbym czasami go uszkodzić.Dlatego jedna płytka jest przeznaczona na COG a druga na pozostałe wyświetlacze.

_________________
Mój Serwer AVR - http://msavr.besaba.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO