Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 maja 2019, o 23:45


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 maja 2019, o 13:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

i ultra szybki poradnik tekstowo ilustrowany ;)

Obrazek

Mam nadzieję, że się przyda ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2019, o 13:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2016
Posty: 46
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Nooo, pięknie w jednym miejscu :)) jak zwykle strzał w 10! :) Wieczorkiem biorę się za Eclipse :D

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2019, o 13:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 gru 2014
Posty: 20
Pomógł: 2

Super. To będzie naprawdę pomocne. Dzięki.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2019, o 18:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 254
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 21

Świetny poradnik. Takie podsumowanie będzie bardzo przydatne.
Co do wyłączania sprawdzania pisowni to wg mnie lepiej zainstalować słownik języka polskiego.
W załączniku wrzucam odpowiedni plik oraz zrzut w jaki sposób go skonfigurować.
Plik "slownik.txt" należy rozpakować w dowolne miejsce i wskazać jego położenie.

Obrazek


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2019, o 20:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1790
Pomógł: 83

Dzięki Mirku i dzięki Zealota! Brak jeszcze info nt Gadgeta, bez, którego nie wyobrażam sobie pracy. Wprawdzie na codzień używam MkClipse'a ale czasami może się i Eclipse przyda ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2019, o 08:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 112
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

I ja uprzejmie dziękuję.
Przyda się, szczególnie mi jako początkującemu.

Odnoszę wrażenie, że jakby ciężko tu na forum było wesprzeć Autora choćby wdzięcznym słowem za wykonaną pracę.
Nie dotyczy to oczywiście zasłużonych, doświadczonych forumowiczów.
Ale początkujący? Dlaczego się wahają? Nie czują potrzeby? Że niby się należy z urzędu?
Może dlatego, że wszystko to dobro nam tu podawane jest za darmo.

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2019, o 09:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 602
Pomógł: 36

Opcja -Wl,--gc-sections dała nawet do 1kb oszczędności w niektórych większych kodach wielkie dzięki Mirek!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2019, o 14:17 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 maja 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

Dzień dobry, przeszedłem cała konfigurację eclipsa z poradnikiem Pana Mirka jest naprawdę super. Wgrywałem swój pierwszy program za pomocą usbasp na atmega8(tak jak na poradniku). Problem wystąpił kiedy zmieniłem taktowanie w Eclipsie na 8 Mhz, zrobiłem : Clean... /usuołem wartość -B 8 w (other) i przy próbie wgrania programu z Eclipse dioda całkowicie zgasła.T araz gdy w mk calulator kilkam 'sprawdz AVR' wyskakuje komunikat: zdjecie ponizej.
Jak mieniłem taktowanie w samym mk calculator było ok, po zmianie w programie eclipse niestety microkontroler przestał być wykrywany i ten bład na screen shot.

Obrazek



Ostatnio edytowano 6 maja 2019, o 08:48 przez marek00130, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2019, o 16:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 254
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

marek00130 napisał(a):
zdjecie ponizej.

Zdjęć nie widać, zobacz jak wstawiać fotki:
topic44.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 maja 2019, o 08:49 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 maja 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

dzięki, poprawione ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 maja 2019, o 12:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

marek00130 napisał(a):
Jak mieniłem taktowanie w samym mk calculator było ok, po zmianie w programie eclipse niestety microkontroler przestał być wykrywany i ten bład na screen shot.


to zacznij lepiej od schematu i ew zdjęć jak masz to podłączone bo ewidentnie to co się dzieje nie jest winą programowania, wgrywania wsadu itp - tylko na 100% obstawiam złe połączenia ew zasilanie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: dzisiaj, o 11:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2012
Posty: 113
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 2

Przy uruchomieniu Eclips 2019 wywala komunikatObrazek

_________________
http://januszp25.blogspot.com/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: dzisiaj, o 11:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 254
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

janusz napisał(a):
Przy uruchomieniu Eclips 2019 wywala komunikatObrazek
Odinstaluj jave i zainstaluj poprawną, masz np. eclipse 64bit, Java 32 lub odwrotnie. Najlepiej zainstaluj obie 64 o ile system obsługuje

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO