Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 kwi 2019, o 09:44


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 11:02 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3303
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 85

Takie 2 cuda wyciągłem ostatnio z podarowanego UPSa Fideltronik Lupus 1000 LCD.

Obrazek

Ktoś wie jak to ładować? Czy można zostawić pod napięciem zasilacza czy też automatyka musi rozłączać?

W sumie mógłbym zmontować zasilacz jaki jest w UPSie ale nie mogę do niego znaleźć schematu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 11:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

to się ładuje normalnie jak kwasowe samochodowe ;) mają ten sam zakres napięć ...

Wprost z zasilacza to może jednak nie ? Zależy czy masz i jaki ew ogranicznik prądu ładowania no i czy możesz ustawić jego max napięcie zdaje się ok 13,8 V

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 12:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012
Posty: 275
Pomógł: 13

Masz na nim podane dwa zakresy napięć.
Standby use: 13.5V-13.8V - typowo UPSowe zastosowanie - pod takim napięciem może sobie być cały czas.
Cycle use: 14.4V-15.0V - przy użytkowaniu cyklicznym - ładowanie/rozładowanie - do takiego maks napięcia ładujesz. Prąd ustawiasz bezpiecznie na 0,1C czyli tu 720mA, zazwyczaj producenci dopuszczają prąd 0,3C 2,16A - i taki też widzę widnieje w opisie.

Po życiu w UPS te baterie mogą już być bezużyteczne, ale sprawdź. Bo firma chyba przyzwoita.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 15:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 529
Pomógł: 27

Dodam ,tylko ,ze przydałby sie automatyczny wyłącznik. Mam takie akumulatory i prąd po naładowaniu nie spada do zera i po czasie aku zaczyna sie grzać. Ja w swoim prostowniku zrobiłem czasowy i wyłącza sie po określonym czasie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 17:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 547
Pomógł: 32

A bo zwykły prostownik może przeładować napięcie skuteczne to nie to samo co szczytowe, sprawdź sobie jakie panuje na aku gdy już zaczyna się nagrzewać



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 17:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 529
Pomógł: 27

Prostownik sam robiłem i mierze napięcie na zaciskach osobnymi przewodami. Własnie po to żeby nie było przekłamania z powodu kabli. Mam stare aku z hulajnogi elektrycznej. Raz sie lądują normalnie ,a innym razem własnie natężenie nie spada do mniej więcej zera. Algorytm ladowania zaczerpnąłem z neta. Teraz jest wszystko ok. Jednak wcześniej na zasilaczu laboratoryjnym bylo roznie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO