Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 maja 2019, o 00:35


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 kwi 2019, o 14:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

Na blogu w kilku punktach przed obejrzeniem poradników można zapoznać się, co biblioteka ma a czego ew nie ma ;) Zapraszam
Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2019, o 15:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1790
Pomógł: 83

Super, no to Panowie czas zabierać się za poradniczki :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2019, o 19:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 304
Pomógł: 18

a kiedy będzie do kupienia bo coś nie widzę w sklepie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2019, o 20:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

eeeeh nie wiem czy się dzisiaj wyrobię - a siedzę wciąż nad tym wszystkim - mam nadzieję, że najdalej jutro do południa dam radę wszystko ogarnąć, sorki za zwłokę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2019, o 10:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 29
Pomógł: 0

Dzięki Panie Mirku za bibliotekę. Czy jest szansa na poradnik do tej biblioteki, jak odbierać łańcuchy tekstowe ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2019, o 11:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 602
Pomógł: 36

Moim zdaniem nie trzeba jakichś specjalnych poradników. Powołujesz bufor do którego leci zapis stringa, odbierasz dane oczekując na wartość '\0' i voila. Robi się to identycznie jak dla wyświetlaczy LCD, UART czy innych podobnych

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]




Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2019, o 14:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

Dokladnie jak pisze kolega wyżej ... wystarczy obejrzeć ten poradnik

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2019, o 15:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 29
Pomógł: 0

Ten Poradnik już dawno i to kilka razy oglądałem i z wysyłaniem tekstu nie mam problemów, ale odbieranie jakoś mi nie wychodzi. Może kiedyś to ogarnę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2019, o 15:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

No ale przecież masz callbacka który reaguje na odebrane bajty .. to wrzucaj je do bufora dokąd nie nadleci ZERO czyli koniec stringa - no i masz odebrany string.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2019, o 18:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lis 2015
Posty: 29
Pomógł: 0

Ok. Jest działa. Po prostu źle sprawdzałem koniec łańcucha tekstowego, bo zamiast '\0' dawałem 0. Dzięki za podpowiedź.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2019, o 21:53 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 mar 2015
Posty: 17
Pomógł: 0

Mirku ratuj! Nie mogę tego ogarnąć. Masz dwa zestawy ATB, na jednego wgrywasz soft w trybie master na drugiego slave. Domyślam się że LCD'ki są wpięte przez ekspandery PCF 8574? Jakim cudem ten slave wyświetla informacje na LCD jeśli nie działa w trybie master? Pytam bo gdy u siebie skompiluję w trybie slave to mi sypie komunikaty że 'implicit declaration of function 'pcf8574_write'' i to samo dla read i i2cSetBitrate, no i prawidłowo bo obsługa PCF8574 w pliku PCF8574.c działa tylko w trybie master. No chyba że na tym ATB ze slavem masz LCD podpięty bez ekspandera.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2019, o 22:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

jacekrv1 napisał(a):
Masz dwa zestawy ATB, na jednego wgrywasz soft w trybie master na drugiego slave

Ja tak wgrywam? A niby gdzie ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Już nie wspomnę, że warto jednak uważnie słuchać poradniki bo tym bardziej nie mówiłem w nich żeby dla i2c slave ustawiać setbitrate() - jaki to miałoby w ogóle sens? Mówiłem wręcz odwrotnie ...

A więc ja tam się nie dziwię, że u ciebie to się źle kompiluje - powiem więcej - ma się źle kompilować

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2019, o 22:39 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 mar 2015
Posty: 17
Pomógł: 0

LCD przy master może używać PCF8574, LCD przy slave podłączony bezpośrednio do pinów procka, wyłączona obsługa I2C w mk_lcd44780.h i wszystko hula.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2019, o 07:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24306
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

i tak to może działać

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO