Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 kwi 2019, o 08:57


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 07:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sie 2013
Posty: 786
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 59

Panie i Panowie, Koleżanki i Koledzy - szukam rozwiązania problemu zasilania modułu dopuszkowego typu bleebox czy qubino. Założenia to dostęp do ~230, atmega 328, nrf24l01 i 2x snubberless triacs (T435-800B). Pytanko jak z 230 zrobić 5v (3v3) niezbędne do zasilenia modułu? Moduł ma być jak najmniejszy więc HLK-PM01 się nie zmieści... o taniego i o małym rozmiarze zastosować?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 08:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 547
Pomógł: 32

Jeśli nie przetwornica to zasilacz bez transformatorowy policzony "na styk" żeby kondensator nie zajmował zbyt wiele miejsca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 10:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 847
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

hmm.....
Może to głupia rada ale nie możesz użyć głębszej puszki? Ciężko będzie znaleźć coś mniejszego niż HLK. Może taka przetworniczka
https://www.tme.eu/pl/details/tmps03-103/przetworniki-ac-dc/traco-power/tmps-03-103/ tylko, że droga ale kwadrat więc teoretycznie zajmuje mniej miejsca.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 11:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 111
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

Skoro moduł nie może dopasować się do puszki, to może puszka spróbuje dopasować się do modułu:

Obrazek

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 12:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 lut 2012
Posty: 71
Pomógł: 6

Jeśli mam być niedrogo i do własnych celów to bym kupił na OLX ładowarke do smartfonów (chyba są za 5 zł) wyciągnął wnętrze i dodatkowo mała przetworniczka DC-DC lub LDO na 3,3V.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 12:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sie 2013
Posty: 786
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 59

Puszki nie do ruszenia niestety. Plytki, tynk strukturalny, ca cienkie sciany... Pomyslalem ze skoro sa moduly "mikro" to czemu samemu nie sprobowac. Rozwiazanie beztransformatorowe musze zglebic dalej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 12:36 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 27 cze 2018
Posty: 57
Pomógł: 4

icer_cmg napisał(a):
Puszki nie do ruszenia niestety. Plytki, tynk strukturalny, ca cienkie sciany... Pomyslalem ze skoro sa moduly "mikro" to czemu samemu nie sprobowac. Rozwiazanie beztransformatorowe musze zglebic dalej.

Najmniejsza przetwornica jaką znam to ładowarka iPhone A1385. Jest chyba mniejsza od kondensatora z beztransformatorowego zasilacza a najpewniej będzie mniejsza od takiego zasilania.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 12:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 876
Pomógł: 61

Poszukaj pod hasłem "ładowarka sieciowa Premium 1A do SAMSUNG S5610".
samo PCB jest imponująco małe w tej ładowarce :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO