Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 26 cze 2019, o 00:35


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 20:46 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Witam wszystkich, niestety elektronika analogowa nie jest moją najmocniejszą stroną - dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.

Mam zespół układów pracujących na atmegach. Połączyłem je ze sobą poprzez RS485. Chciałbym uniknąć jednoczesnego nadawania więc obmyśliłem sobie że zrobię szynę sygnalizującą zajętość lini. Do tego stworzyłem układ z rysunku poniżej.

Obrazek

Gdzie: Busyline - linia łącząca wszystkie układy ze sobą, Busyset - podpięta do atmegi i steruje zajętością linii, Busyget - podpięta do atmegi i sprawdza zajętość lini.

Mam taki problem: Stan wysoki na wejściu Busyset wynosi 4,4V gdzie Vcc 5v - wiec tranzystor T1 nie zostaje do końca zamkniety i napięcie wchodzące na baze tranzystora T2 jest wystarczające do otwarcie tego tranzystora - wiec sygnalizacja jest błedna.

Czy wpięcie rezystora pomiędzy emiter a bazę T1 to jest jakieś rozwiązanie - bo mam przeczucie że nie do końca dobre.

Z góry dziękuję za pomoc



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:40 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 lut 2014
Posty: 142
Pomógł: 2

A po prostu wymiana T1 na NPN i zmiana sterowania nie załatwi sprawy ?

Polecam : https://www.falstad.com/circuit/

_________________
::::::: C ::::::::::
:::::: C++ :::::::::



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:41 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Pewnie tak, tylko płytki już zrobione... więc trzeba coś wymyśleć


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 lut 2014
Posty: 142
Pomógł: 2

Tranzystor na kablach i jazda :twisted:

_________________
::::::: C ::::::::::
:::::: C++ :::::::::



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:46 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Mam 15 tych ukladów. O ile wlutowanie rezystora gdzies na płytce jest do przyjęcia to wiszący tranzystor na kablach już nie do końca. Prawdopodobieństwo awarii ogromne a diagnoza utrudniona.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lut 2017
Posty: 33
Lokalizacja: 51°03′22″N 15°45′48″E
Pomógł: 7

Dodanie rezystora pomiędzy emiter a bazę T1 jest jak najbardziej poprawne i załatwi sprawę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 803
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 148

Dodatkowa dioda prostownicza w szereg z rezystorem bazy będzie lepszym rozwiązaniem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:51 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

A jaką wartość tego rezystora zastosować? Tak na szybko użyłem 5.1k i niby działa, ale może lepiej mniejszy?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 21:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 645
Pomógł: 37

Pomysł z rezystorem jest często stosowany, być może nie do końca rozumiem twoją ideę, wydaje mi się że wpięcie diody krzemowej pomiędzy VCC a emiter T1 powinno rozwiązać problem.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Ooo! kolega xentis lepiej to rozwiązał.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 22:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Xentis - czy chodzi o spadek napięcia na diodzie? Bo nie do końca rozumiem. I chodzi o baze tranzystora T2?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk



Ostatnio edytowano 9 kwi 2019, o 22:04 przez piotrekr, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2019, o 22:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lut 2017
Posty: 33
Lokalizacja: 51°03′22″N 15°45′48″E
Pomógł: 7

Wartość rezystora jest Ok, tak na szybko też o takiej pomyślałem. Przy tej wartości tworzysz dzielnik napięcia 50%. Tranzystor włączy się przy napięciu VCC-1,2V czyli 3,8V i mniejszym. Pomysły z diodami też będą działać, ale to jest takie trochę obejście problemu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 10:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 803
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 148

piotrekr napisał(a):
Xentis - czy chodzi o spadek napięcia na diodzie?

Tak,chodzi o spadek napięcia na diodaie. Skoro napięcie na pinie procka w stanie wysokim jest ok 0,5V niższe od tego panującego na emiterze teanzystora pnp to jest to już napięcie które pozwala na przewodzenie tranzystora. Wstawienie diody prostowniczej na bazie w kierunku przewodzenia "obniży" jej potencjał o ok 0,6V co powinno wystarczyć. W ostateczności można tam też dać zenerkę 1,2V zaporowo.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 10:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 19
Pomógł: 0

Xentis - nie do końca rozumiem. Skoro napięcie na bazie T1 jest za niskie to jak mam je podwyższyć obniżając je za pomocą diody? Chyba ze chodzi Ci o T2 - tylko tam napięcie jest około 1,2 - 1,3V.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2019, o 17:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 803
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 148

Przecież T1 to tranzystor pnp który przewodzi gdy napięcie na bazie jest niższe od napięcia na emiterze o ok. 0,6V (rónica między Vcc a pinem procka na Busyset) dając na bazę diodę zwiększasz sumaryczne napięcie (złącze diody + złącze baza-emiter) potrzebne na spolaryzowanie obu złącz w przewodzenie do około 1,2V. Więc różnica 5V-4,4V=0,6V będzie za mała by spolaryzować tranzystor T1 (a w tym i diodę) w stan przewodzenia.
A dając zamiast prostowniczej zenerkę 1,2V różnica będzie musiała być 1,2V+0,6V (napięcie zenera plus napięcie złącza baza-emiter)=1,8V aby tranzystor mógł przewodzić, więc nawet gdy na pinie procka Busyset napięcie stanu wysokiego spadnie z 4,4V do 3,5V tranzystor się nie otworzy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO