Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 wrz 2019, o 01:33


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 mar 2019, o 23:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 kwi 2012
Posty: 60
Lokalizacja: Drawski / Gorzów
Pomógł: 0

Chciałbym dodać nowy procesor do toolchaina, tak żeby móc go wybrać w Eclipse w zakładce AVR\Target Hardare\ MCU type. Szukałem informacji w internecie i z tego co się dowiedziałem należy skompilować na nowo toolchaina dodając repozytoria z nowym procesorem. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2019, o 18:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 cze 2013
Posty: 983
Lokalizacja: Jackson, MS 39217
Pomógł: 55

Pierwsze pytanie. Masz linuksa czy wolisz to robic pod Windowsem? Zaznaczam, e pod Windowsem mona sie zaciukac na amen!

_________________
Pomysły na podpis - wyślij SMSa +1 769 243 0011



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2019, o 21:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 kwi 2012
Posty: 60
Lokalizacja: Drawski / Gorzów
Pomógł: 0

WoodPaker napisał(a):
Pierwsze pytanie. Masz linuksa czy wolisz to robic pod Windowsem? Zaznaczam, e pod Windowsem mona sie zaciukac na amen!


Mam Debiana na wirtualnej maszynie. Zdaję sobie sprawę, że na nim będzie praktyczniej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2019, o 22:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

WoodPaker napisał(a):
Zaznaczam, e pod Windowsem mona sie zaciukac na amen!

Bez urazy ;) traktuję tę wypowiedź zresztą jako dobry żart ;) ... ale zaciukać się na amen można - widząc takie podpowiedzi :lol: ... no ja się właśnie zaciukałem :lol: :lol: nie mogę się podnieść :lol: ... po prostu już dawno nie "doznałem" aż tak merytorycznej odpowiedzi :lol: Jej głębia, szeroki horyzont przemyśleń i wniosków, cały aspekt folozoficzno-społeczny - po prostu ... no nic dodać - nic ująć :lol: tylko się zaciukać :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2019, o 15:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 cze 2013
Posty: 983
Lokalizacja: Jackson, MS 39217
Pomógł: 55

A czy to była odpowiedź do Ciebie Mirku? Ja piszę odpowiedź na bazie własnych doświadczeń. Jak szanowny Pan ma inne to trzeba sie podzielić, a nie tak niegrzeczne reagować. Przecież powinniśmy sobie pomagać.

_________________
Pomysły na podpis - wyślij SMSa +1 769 243 0011



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2019, o 21:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2014
Posty: 215
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 10

A ja nadal jestem ciekawy - jak dodać MCU do toolchaina pod windows....

_________________
Mr. Nobody



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2019, o 22:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

WoodPaker napisał(a):
Jak szanowny Pan ma inne to trzeba sie podzielić,

Ja nie dzielę się "ciukaniem" ... pod jakimkolwiek systemem .. co to miało wspólnego z pytaniem autora wątku.

WoodPaker napisał(a):
a nie tak niegrzeczne reagować.

To nie było niegrzeczne tylko zdecydowana odpowiedź na tego typu przypowieści o "ciukaniu" - kompletny bezsens

WoodPaker napisał(a):
Przecież powinniśmy sobie pomagać.

O! właśnie - tu się przynajmniej zgadzamy - więc pomagajmy zamiast pisać o ciukaniu - to moja gorąca prośba.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2019, o 07:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1886
Pomógł: 88

Każdy używa systemu jakiego jest w stanie obsłużyć lub który spełnia jego oczekiwania :) Ja używam Windowsa (w Linuxie też sobie poradzę), bo wszystkie aplikacje, których używam są natywnie napisane pod system M$ - więc po co kombinować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2019, o 16:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 cze 2013
Posty: 983
Lokalizacja: Jackson, MS 39217
Pomógł: 55

Zubik (serio?), Mirku. Nie wiem czy zauważyliście ale ja pytałem o dodatkowe rzeczy, aby móc prawidłowo odpowiedzieć na to pytanie.. Czasem trzeba uściślić aby móc odpowiedzieć. Ale nie kłóćmy się bo nie ma sensu.

APA75, main.c
Tu masz link z wideo jak dodać jakiegokolwiek toolchania

https://youtu.be/IDFzQBYI-ng

https://www.devdungeon.com/content/how-setup-gcc-msys2-eclipse-windows-c-development

Tu masz przykład jak dodać ARM do Eclipse w różnych systemach

https://gnu-mcu-eclipse.github.io/toolchain/arm/install/

STM32

https://www.youtube.com/watch?v=xEDuP1G9kpI


Jak coś to pisz śmiało

_________________
Pomysły na podpis - wyślij SMSa +1 769 243 0011



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2019, o 07:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

WoodPaker napisał(a):
Czasem trzeba uściślić aby móc odpowiedzieć

Tylko zauważ, że autor pytał jak dodać nowy procesor do toolchaina - a nie jak dodać nowy toolchain do eclipsa ... to chyba spora różnica, no ale może ja czegoś nie rozumiem - też jest taka możliwość - więc autor musiałby się wypowiedzieć.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2019, o 09:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 kwi 2012
Posty: 60
Lokalizacja: Drawski / Gorzów
Pomógł: 0

Tak, moje pytanie było o możliwość dodania kolejnego MCU do istniejącego toolchaina. W praktyce oznacza to, jak się zdążyłem zorientować, kompilację nowego toolchaina ze źródeł. Może jednak istnieje prostszy sposób, na który jeszcze nie natrafiłem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2019, o 22:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 610
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 67

:arrow: main.c

Może zacznijmy od tego jaki kolega chce dodać nowy uC do AVR Toolchain ?

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO