Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 kwi 2019, o 01:00


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2019, o 08:42 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 lut 2015
Posty: 22
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pomógł: 0

Witam Wszystkich.
Po dość długiej przerwie (sprawy osobiste) staram się wrócić do programowania. Sporo zapomniałem i zacząłem od ponownego czytania bluebook'a. Obecnie jestem na rozdziale związanym z obsługą LCD i zatrzymałem się na etapie tworzenia funkcji przesyłającej pół bajtu - kod poniżej.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Moje pytania co do tego kawałka kodu są następujące:
1) Czym jest "data" w warunku if? Czy to są dane, które zamierzam przesłać do wyświetlenia?
2) Jak rozumieć warunek pętli if? Czy dobrze rozumuję, że jeśli na pozycji bitu "data" nr 0 spotka się 1 z przesuniętą jedynką (1<<0) to wykona się pierwsza instrukcja, bo warunek będzie prawdą, a gdy spotka 0 z 1 to otrzymam fałsz i wykona się intrukcja nr 2?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 08:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 914

Dlaczego nie wkleiłeś nagłówka funkcji, przecież w nagłówku funkcji widzisz że data to argument przekazywany do funkcji ;) czyli dane przesyłane do LCD. Chodzi oczywiście o 4 najmłodsze bity z tego bajtu

i ten warunek if panie kochany po kolei sprawdza każdy bit w tym bajcie ... W zależności od tego czy bit na pozycji zerowej jest =1 to ustawiany jest na stan wysoki odpowiadający mu fizyczny pin mikrokontrolera. Jeśli jest =0 to wystawiany jest stan niski na ten pin

więc masz rację w pkt.2 - to właśnie wyżej opisałem bardziej precyzyjnie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 09:18 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 793
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 145

Dodać by tu można informację, iż ta cała wariacja z if-ami jest przez to (albo po to ;) ) by można było w bibliotece skonfigurować dowolny pin procesora jako poszczególne sygnały. Jeśli by podłączyć line D4 ... D7 do jednego portu procesora we właściwej kolejności wystarczyło by zawartość "data" wpisać do tego portu z maskowaniem czterech nieznaczących bitów. Tak więc jak zawsze coś kosztem czegoś - wygoda korzystania z biblioteki i dowolność w doborze pinów, kosztem nieco dłuższego kodu - taki kompromis. Jeśli jednak zdarzy się niedobór pamięci flash można zawsze to nieco odchudzić :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 09:21 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 lut 2015
Posty: 22
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pomógł: 0

Dziękuję za rozwianie wątpliwości :) dalszą część instrukcji z ustawianiem stanów na wysoki i niski rozumiem, nie potrafiłem tylko do końca rozszyfrować warunku. Coś gdzieś mi podpowiadało w głowie, że albo zawsze będzie prawda albo zawsze będzie fałsz i nie wiem dlaczego. Chyba jakieś zaćmienie :lol: Teraz już jest wszystko jasne i mogę wracać do dalszej lektury.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO