Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 kwi 2019, o 21:43


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2019, o 21:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 458
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 30

Cześć, robię pilot zasilany z li-ion. Idea jest taka, żeby zasilanie na układ było podane dopiero po wciśnięciu przycisku. Naciskam, tylko wysyłam komendę i koniec. Zanim zrobię płytkę proszę o zerknięcie na schemat czy to ma sens, Przetwornica to step-up-down.
Obrazek

PS. zapomniałem dodać kondensator na AREF, ale spokojnie, to nie ucieknie ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 07:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 876
Pomógł: 61

Według mnie, pomiar napięcia baterii po diodach prostowniczych to średni pomysł, wartość będzie się zmieniać z temperaturą, chyba że nie zalezy Ci na jakimś dokładnym wyniku. Jeżeli jednak chcesz mierzyć dokładnie, to powinieneś sobie dodać mosfeta z kanałem typu P, który będzie właczony pomiędzy przetwornicę a baterie. Zwarcie bramki do masy będzie powodowało podanie pełnego zasilania baterii do przetwornicy i dokładny pomiar napięcia baterii :)

Ale to tylko taka moja sugestia :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 08:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 458
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 30

Pomiar chciałem mieć taki zgrubny, żeby sprawdzić czy trzeba już ładować aku. Trochę na łatwiznę poszedłem, ale masz racje, więcej problemów z tego będzie, dlatego zrobię tak jak sugerujesz, dołożę coś takiego:
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 09:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 547
Pomógł: 32

Przecież już na rezystorach wejściowych masz dzielnik napięcia 2.2/10k i to jeszcze przed diodami. Poza tym takie pytanie... Stan przycisków będzie odczytywany przez ADC czy przez stan portu C?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 09:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 458
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 30

To zwykły cyfrowy odczyt, rezystory 2.2k są żeby ograniczyć prąd na wejściu bo uC zasilane jest z 3,3V a podane może być 4,2V. Rezystory 10k to pull-down dla niewciśniętych przycisków.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 10:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 547
Pomógł: 32

Mam wątpliwości czy to tak zadziała, nie lepiej wykorzystać stany uśpienia mikrokontrolera a do zasilania części 3.3V zastosować choćby https://www.mouser.com/datasheet/2/268/mic5225-778308.pdf lub
https://www.richtek.com/assets/product_file/RT9193/DS9193-16.pdf
Gdzie on w stanie spoczynku typowo pobiera 0.01uA?

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

savian86 napisał(a):
Rezystory 10k to pull-down dla niewciśniętych przycisków.
Hm...
przy tych wartościach rezystorów dla spodziewanego maksymalnego napięcia zasilania 4.2V napięcie na dzielniku wyniesie 3.44V



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2019, o 10:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 458
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 30

Zamiast 2.2k dam 2.7k i będzie 3.3V. To co podesłałeś to zwykłe LDO gdzie Vin = Vout + 1V, więc to rozwiązanie odpada.
Przetwornica którą zastosowałem (step-up-down) też ma wejście EN, ale nie widzę różnicy czy podam zasilanie na Vin czy na EN (przy ciągłym podłączonym Vin do baterii).
Oczywiście jestem otwarty na wszystkie propozycje i uwagi :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2019, o 15:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 436
Pomógł: 5

savian86 czy możesz podać jakiś link do przetwornicy HX4002? Przeglądałem na ALiexpress, ale jest tylko jedna oferta za 8 USD 100szt. Narobiłeś mi ochoty na ten scalak wcześniejszą odpowiedzią na mój post i chciałem sobie zamówić kilka sztuk. Chyba, że to przejściowy niedobór.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lut 2019, o 22:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2012
Posty: 458
Lokalizacja: ZGY/ZS
Pomógł: 30

Szukaj pod hasłem hc-05 converter, pierwszy lepszy link
https://s.click.aliexpress.com/e/bzaYLR0N



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO